Svensk man omkom när bil körde av AP-7 · Växelkontoren på väg tillbaka · Varannan spanjor har WhatsApp · Lite om torsdagens helgdag “Día de Andalucía”

Svensk man omkom när bil körde av AP-7 · Växelkontoren på väg tillbaka · Varannan spanjor har WhatsApp · Lite om torsdagens helgdag “Día de Andalucía”

Svensk man omkom när bil körde av AP-7

Det var i måndags vid 13-tiden som larmtjänsten mottog samtal om att en bil kört av betalmotorvägen AP-7 i höjd med Marbella. Bilen, en Lexus, befann sig precis vid viadukten där betalmotorvägen leder över väg A-7176 mot Istán när föraren tros ha förlorat kontrollen över fordonet, som föll 20 meter ned. Exakt orsak bakom händelsen utreds fortfarande.
Föraren, som enligt uppgifter till En Sueco var en svensk man med företag i Marbella, ska ha omkommit omedelbart.
 
 
{loadposition google_native}
 
 

Växelkontoren på väg tillbaka

Förr fanns de överallt, växelkontoren som flitigt användes av turister och andra som ville växla pengar till annan valuta. Men när (nästan) alla fick euro i fickan år 2002 led de många växelkontoren en långsam död. Nu kommer de dock kanske tillbaka igen. Företaget Iworld Cambio har i alla fall meddelat att de snart kommer att inviga deras nya växelkontor på huvudgatan Calle Larios i Málaga, och företaget ämnar även öppna växelkontor i Marbella, Torremolinos och Fuengirola. Iworld Cambio ser ljust på framtiden tack vare den ökande turismen, som i dag består av så många nationaliteter från icke-euroländer att det återigen finns behov av växelkontor. Företaget kommer även, som någonting nytt, att erbjuda internationella pengatransaktioner.
 
 
 
{loadposition google}
 
 

Varannan spanjor har WhatsApp

Den 24 februari 2009 fick den ukrainska emigranten Jan Koum en idé som hans amerikanska vän Brian Acton var snabb att haka på. Idén är det som i dag är meddelandetjänsten Whats App, som har inte färre än 1 500 miljoner användare världen över. Bara i Spanien använder 25 miljoner personer Whats App, vilket är fler än hälften av landets befolkning. Om man räknar bort de yngsta samt de äldsta i befolkningen, som man förmodar inte äger en mobiltelefon, har i stort sett alla spanjorer WhatsApp.
Visst att WhatsApps i år firar 10-årsjubileum men de två grundarna bakom appen har redan kunnat fira länge då de redan 2014 sålde företaget till Facebook och Mark Zuckerberg för 19 miljarder dollars.
 
 
 
{loadposition google_native}
 
 
 

Lite om torsdagens helgdag “Día de Andalucía”

Symbolen för den andalusiska regionens helgdag är personen Blas Infante. Han föddes 1885 i den lilla byn Casares, norr om Estepona. Blas Infante betraktas i flera kretsar som Andalusiens fader. Han ansåg att om Andalusien inte fungerade väl skulle inte heller övriga Spanien fungera. Han hänvisade till Andalusiens stora geografiska storlek, stora befolkning och inte minst industrin, som på den tiden var mycket mer omfattande än i dag.
Blas Infante kände sig mycket andalusisk och var stolt över den andalusiska särprägeln. Det var också därför som han tog initiativet till att rita den andalusiska flaggan i grönt och vitt med Herkulesemblemet i mitten.
Blas Infantes arbete värdesattes dock bara i Andalusien. Han var aktiv i flera politiska partier men valdes aldrig in i parlamentet. Vid det sista demokratiska valet 1936 var han aktiv i partiet Partido Republicano Federal, som, liksom namnet antyder, var för en federalt styrd spansk republik.
Historien fick dock en dramatisk vändning när general Franco genomförde sin militärkupp, som blev början på det tre år långa spanska inbördeskriget. Den 11 augusti 1936 avrättades Blas Infante i Sevilla av Francos trupper för att ha ”tagit del i det politiska arbetet i ett parti som stod för revolutionära trender och ett Spanien uppdelat i regioner”. Franco var nämligen motståndare av regioner och villa ha ett enat Spanien med en flagga, ett språk samt en regering i Madrid.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.