Museo Ruso – det ryska museets samlingar
Det är inte mycket till lökkupoler över den gamla tobaksfabriken, som bland annat inrymmer det ryska museet. Mer exakt heter det dock Colección del Museo Ruso, San Petersburgo/Málaga och det kan nog sägas att detta nog är lite av en dold juvel bland Málagas museer.
När En Suecos utsända besöker museet upplever hon inte den där typiska stämningen som vanligtvis råder på museer. Det hamras och borras, en del väggar står halvnakna och ett par kvinnor diskuterar ivrigt på ryska medan de emellanåt ger instruktioner till några hantverkare.
 
”De är kuratorer, som kommer från Det Ryska Statsmuseet i Sankt Petersburg, som äger de konstverk som nu ska ställas ut på Museo Ruso i Málaga”, berättar Ignacio Jáuregui, medan vi går förbi ett par jättestora rullar som har skyddat ett konstverk på drygt 5×6 meter, som nu hänger på väggen. Ignacio Jáuregui är marknadschef för museets kulturella aktiviteter.
Om det är någonting som kännetecknar detta museum, som ligger i den gamla tobaksfabriken ”La Tabacalera”, så är det plats. Här brer konstverk och några enskilda skulpturer ut sig på enorma ytor – 2 300 kvadratmeter, men trots de stora utrymmena det lyckats skapa en speciell stämning i varje sal. I flera av salarna står det små radioapparater.
”De är kopplade till en MP3-spelare som spelar upp några av Lenins tal och liknande. Det är viktigt för oss att skapa stämning här i museet, för vi tycker att det handlar om mer än att bara se på tavlorna”, berättar Ignacio Jáuregui, medan vi går runt i salarna, som ändrar karaktär beroende på vilken utställning som har hängt där eller som ska hänga där.
 

Rysk konst och lokala artister

Museet har en årlig och två halvårsutställningar, som alla startas och avslutas med en del evenemang.
”Vi blir ibland utskällda för att museet inte ställer ut även spanska konstnärer eller konstnärer av andra nationaliteter. Det stämmer att konstnärerna bakom verken måste vara ryska men vi ser till att arrangera en mängd evenemang i vilka vi kan bjuda in lokala artister. Som exempel på detta kan jag nämna de många konserterna som vi arrangerar vari verken är ryska men inte artisterna. Och det handlar inte bara om klassisk musik, det spelas lika gärna elektronisk eller modern musik. Detta är evenemang som bidrar till att bygga broar mellan kulturer som annars inte skulle mötas”, berättar Ignacio Jáuregui stolt.

Fakta om det ryska museet

Det ryska museet representerar både rysk och sovjetisk konst inom alla stilar. I slutet av februari öppnade den nya årliga utställningen som handlar om kvinnan i rysk konst. Denna utställning har både verk som föreställer ryska kvinnor samt verk som är skapade av kvinnliga ryska konstnärer.
Det ryska museet i Málaga är den enda europeiska filialen till Det Ryska Statsmuseet i Sankt Petersburg, som har en av världens största samlingar av rysk konst. Filialen i Málaga öppnades 2015.
Den årliga utställningen februari 2018-februari 2019 besöktes av drygt 100 000 personer.

Utställningar 2019 – kvinnan i fokus

Nu under mars kan man passande fira Internationella kvinnodagen den 8 mars med ett besök på det ryska museet i Málaga. I museets alla tre utställningar står nämligen kvinnan i centrum – både som konstnär och objekt.
Kvinnliga helgon, drottningar och kvinnliga arbetare. Kvinnan som objekt inom rysk konst
26/02/19 – 27/02/20
Fria och självbestämmande. Ryska kvinnliga konstnärer, mellan tradition och nyskapande
26/02/19 – 08/09/19
Verk av ryska konstnärer i samlingen Krystyna Gmurzynska
26/02/19 – 08/09/19
 
Praktisk information
Museets öppettider: tisdag-söndag kl. 9.30-20.00. Besökstid uppskattas till ca 1 timme.
Sista insläpp sker 30 minuter innan stängning.
Inträder: 8 euro. Detta inkluderar inträde till museets permanenta samt tillfälliga utställningar. Gratis inträde söndagar från kl. 16.00
Museet utmärker sig genom att vara trespråkigt – all information finns tillgänglig på spanska, ryska och engelska.
Adress: Avenida Sor Teresa Prat, nº 15 · Edificio de Tabacalera · 29003 Málaga
www.coleccionmuseoruso.es
 
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.