El Mimbre – med vision om än mer ekologiskt samt hälsobröd

El Mimbre - med vision om än mer ekologiskt samt hälsobröd

Bröd för alla smaker

El Mimbre är familjeföretaget som genom sina direktleveranser till utvalda butikskedjor, som t ex Carrefour, samt till sina 15 franchisedrivna butiker förser Costa del Sol med färskt, nybakat bröd, varje dag. Inte mindre än 3 500 kg mjöl går åt till de 5 000 kg bröd som bakas varje dag. Och det handlar inte om ett slags bröd utan hos El Mimbre bakas det både traditionella bröd, hälsobröd och ekologiska bröd. Bland de traditionella kan nämnas både bröd med krispig och mjuk skorpa som olika sorters barra, molletes och inte minst brödet Pan Perote. Bland hälsobröden ligger fokus på flerkorns- samt fullkornssorter liksom på olika sorters frön som är bra för hälsan, exempel på dessa är flerkorns-chapata, rågbröd och tysk limpa. Bland de ekologiska bröden, som sedan mer än 10 år bär den andalusiska stämpeln för ekologiska produkter: CAAE, hittas sorter som bland annat dinkelbröd, rågbröd med olika sorters frön samt även vitt bröd. Gemensamt för de ekologiska samt hälsobröden är att dessa är de som El Mimbre verkligen önskar fokusera allt mer på.

Det började i Álora

Att speciellt brödet Pan Perote nämns har sin självklara förklaring. Pan Perote är nämligen det traditionella brödet i byn Álora och det är i denna by som bageriet El Mimbre har sitt ursprung. Det var nämligen där som El Mimbres grundare, Juan Rubio Valenzuela, fick överta ett bageri efter att hans farmor uppmärksammat honom på att bageriet på Calle Cantarranas var till salu. På den tiden, 1974, fanns det nämligen restriktioner kring hur många bagerier som fick vara verksamma i en by, så det var inte bara att öppna ett bageri. Juan Rubio Valenzuela, som är företagare ut i fingerspetsarna, såg det som en bra möjlighet och tog chansen. Då hette hans bageri Cantarranas, efter gatan det låg på, och Juan Rubio Valenzuela bakade och hans fru, Isabel, sålde de nybakade bröden i byn.
Det ska även tilläggas att Juan Rubio Valenzuela själv kom från en bagarfamilj. Hans far hade bageri i Ardales och det var förövrigt där som de började baka de små, populära, krispiga brödstickorna piquitos rubio.
Juan Rubio Valenzuela arbetade hårt och började redan under nattens mörka timmar för att hinna med att leverera färsk bröd redan på morgonen när byn vaknade. Han drevs om en stor vilja att utvecklas. Företaget växte och 1988 öppnade han första bageriet i Málaga, och det var nu som företaget bytte namn till El Mimbre.

Vill möta utlänningarnas och turisternas efterfråga

När En Sueco besöker El Mimbres bageri, där huvudkontoret i dag ligger i Teknologipark strax utanför centrala Málaga, blir vi mottagna av Conchi Rubio. Hon är marknadsföringsansvarig och dotter till Juan Rubio Valenzuela, och tillsammans med sina två systrar, Ana och Elena, arbetar hon sida vid sida av sin far. Med på mötet med En Sueco är även Miguel Angel Macias, HR- och ekonomiansvarig, som varit en del av familjeföretaget sedan början i Álora.
 
”Vi här på El Mimbre har stort fokus på att möta turisternas och Costa del Sol-bornas efterfråga på bröd. Det innebär att vi lägger mycket fokus på att möta utlänningars efterfråga. Här i Spanien är det, som alla vet, vanligt med vitt bröd men många andra nationaliteter, som ju finns rikt representerade här på kusten, efterfrågar annat bröd som t ex rågbröd, dinkelbröd, fullkornsbröd m.m. Vi vet att det är svårt att finna sådana bröd i vanliga spanska bagerier och butiker och har sett det som ett hål på marknaden, och detta vill vi fylla med våra hälsobröd och vårt ekologiska sortiment”, berättar Conchi Rubio och fortsätter: ”Hälsobröden började vi faktiskt med i början av 2000-talet och responsen har varit över förväntan. Snart fick vi också allt fler förfrågningar på även ekologiska bröd, och började således fokusera även på det, år 2006.”

Framtiden är ”hälsa och eko”

Conchi Rubio och Miguel Angel förklarar att de tror att framtiden för El Mimbre utgörs av just bageriets hälsobröd och ekologiska sortiment. I dag utgörs ca 15 procent av försäljningen av de ekologiska sorterna (efterfrågan har fördubblats på bara 3 år) och hela 30 procent av försäljningen betecknas som hälsobröd. Conchi Rubio betonar att det för El Mimbre inte duger att sätta en stämpel på ett bröd att det är hälsosamt eller ekologiskt: ”För oss är det viktigt att nu när vi bakar hälso- och ekologiska bröd så ska dessa verkligen bakas av de bästa råvarorna av högsta kvalitet. Som exempel använder vi därför ett mjöl av mycket hög kvalitet samt t ex ett dinkelmjöl från Tyskland. Att vi väljer just dessa beror på att de har färre tillsatser än andra mjöl på marknaden. Vi är också noga med vår surdeg, som ju många av bröden bakas på. Vi vill nämligen att surdegen ska vara helt naturell utan några som helst artificiella tillsatser.”

Levererar hantverk

I likhet med deras linje med hälsa och ekologi är de också noga med att inte förlora arvet med att bröd från El Mimbre ska vara ett hantverk. Visst ses maskiner inne i bageriet – t ex en maskin som väger degen så att varje degknyte till en fralla väger lika mycket, men mycket av arbetet sker för hand – t ex övervakas jäsningen noga och bröden snittas för hand m.m. Det är alltså inte ett industribageri, vilket Conchi Rubio förklarar är en klar konkurrensfördel. På grund av detta är det också mycket personal som arbetar hos El Mimbre – på huvudkontoret och bageriet i Málagas teknologipark arbetar inte färre än 45 personer och räknas även franchisetagarna uppgår de till över 100 personer.
 
Besöket hos El Mimbre slutar där det började, inne i bageriet. Nu har dagens bröd knådats, jästs, formats och gräddats och inom kort ska allt paketeras och levereras. För En Suecos journalist är det dags att bege sig tillbaka till redaktionen, där det en stund senare bjuds på nybakat hälsobröd från El Mimbre, det smakar ljuvligt!
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.