På besök i restaurangen El Trillo i Granada
När jag kommer in på Restaurante El Trillo i Albaicín-kvarteret i centrala Granada vet jag över huvud taget inte vad som väntar mig. Ägaren Jesús Pernía har planerat hela kvällen och visar mig och mitt sällskap till ett bord, där han själv och hans ”högra hand”, managern Alejandro, också slår sig ned.
 
Denna tid på året är det kallt i Granada, men inne på restaurangen är det skönt, det brinner en eld i den öppna spisen. ”Det är den enda restaurangen i hela Granada som har öppen spis”, säger Jesús stolt.
 
Det serveras en lokal cava i glasen och medan vi väntar på förrätten säger Jesús, som har drivit El Trillo under de senaste elva åren: ”Det handlar om att väcka sinnena – inte bara med det som du äter. Smakupplevelsen går i gång direkt som du kliver in på restaurangen, ser dukningen, betraktar rummen…” Under tiden som han talar studerar jag menyn, som bjuder på några gastronomiskt annorlunda medelhavsvarianter.
 
Och så kommer förrätten in – en maträtt med kronärtskocka med räkor ackompanjerat av sås på Palo Cortado-vin från Córdoba. Helt fantastiskt. Såsen smakar inte som någonting jag provat tidigare – den är inte sur, inte söt – den ska upplevas.
 
Jesús själv är från Córdoba, så flera av kvällens rätter är tillagade med ingredienser från hans hemstad, som bland annat olivoljan, vilken är mycket frisk och intensiv i smaken. Inom kort dyker Jesús kusin, Pablo, upp. Han är servitör på restaurangen och det är från hans familjs olivlundar som den gröna oljan kommer. ”Det är från jungfrupressningen”, säger Pablo stolt och förärar mig med en flaska olivolja, från just första pressningen.
 
När jag frågar kring en av de svampar som används i rätten skickar Jesús snabbt bud ut till köket om att komma med den färska svampen, så att jag kan se vilken det handlar om – en stor, fin boleto kommer inom kort in på bordet.
 
Sedan frågar jag nyfiket vad ”Trillo” betyder. ”Kom så ska du få se!”, säger Jesús och guidar oss ut i restaurangens stora trädgård, där uteserveringen står sommartid. Borta vid muren står ett antikt jordbruksverktyg som har fungerat som något slags tröskningsmaskin – en trillo. Vid sidan om står en liten rosenbuske varpå det bara finns en enda ros kvar mellan de mörkgröna bladen. Jesús får tag i en sax och klipper av rosen, varefter han högtidligt räcker den till En Suecos reporter, vars kinder under ett ögonblick blossar upp i samma färg som rosens.
 
I trädgården växer det inte mindre än sju olika sorters fruktträd. En del av dem är gamla och andra har Jesús planterat själv. Från träden får han bland annat kiwi, mandlar och den andalusiska apelsinen, och naturligtvis ingår frukterna i menyn under säsong.
 
”Vi kan alltid väcka någonting i någon”, säger Jesús med glimten i ögat, när vi återvänder till bordet och han får tårar i ögonen när han ska berätta om att inspirationen till att experimentera med matlagning kommer från hans mamma och mormor. Passionen går det inte att ta miste på, om inte rätterna redan hade övertygat en om att känslan drivs av någonting annat än vinst.
 
Totalt serverades vi sju rätter men jag vill speciellt lyfta fram en av huvudrätterna, nämligen risotton med vildsvin och vild svamp. ”Svampen får vi levererad med kurir från norra Spanien, där den växer. Så från att den plockas tar det max 24 timmar innan den är framme här i restaurangen. Vildsvinet, det kommer härifrån trakten”, berättar Jesús och pekar ut genom fönstret på det bergiga landskapet som kan skönjas utanför restaurangen, som också har en fantastisk utsikt över till Alhambra. Och bara 100 meter därifrån ligger Palacios Nazaríes, som nästan är ännu vackrare med den mörka natthimlen bakom sig.
 
Priser:
Priset för en huvudrätt ligger mellan 15-25 euro.
 
Hitta dit:
Restaurangen ligger i Albaicín-kvareter, bara 500 meter från Plaza Nueva på Calle Callejon Alijibe de Trillo nr. 3. Gatorna är snirkliga men det finns bra skyltar som visar vägen till restaurangen.
 
Bordsbokning:
Det rekommenderas att man bokar bord inför sitt besök, vilket kan göras på tel. +34 958 22 51 82 / +34 695 36 55 53 – alla anställda på restaurangen talar engelska.
Mer information på: www.restaurante-eltrillo.com
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@hotmail.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.