Sopor – bara dumpa eller sortera? Sortera såklart!

Sopor – bara dumpa eller sortera? Sortera såklart!

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Om man inte är ”zero waster”, som vi skrev om förra månaden, så är det högst troligt att man varje dag producerar avfall av olika slag. Från Sverige är vi sedan länge vana med att sortera både vanliga hushållssopor liksom grovsopor och annat som elektronik, möbler m.m. Men hur fungerar det här på Costa del Sol?

Hushållssopor

Faktum är att sopsortering blir en allt mer medveten uppgift även på dessa sydspanska breddgrader. I många städer längs kusten finns numera moderna stationer för hushållssopor med behållare som är nedsänkta i marken vari soporna kastas ned i rör. Dessa är ofta märkta med ”organico”, ”envases”, ”vidrio” och ”papel”. Genom att sortera sina hushållssopor väl och kasta dem i rätt behållare underlättas sopsorteringsarbetet betydligt. Så vad ska kastas i vad? Vi tar en titt ned i var och en:
 
Organico: betyder organiskt avfall. Här tänker kanske en del att det bara handlar om matavfall men hit hör även damm efter städning i hushållet, blöjor, köks- och toalettpappersrullar, porslinsskärvor av t ex en trasig tallrik samt annat organiskt avfall.
 
Envases: betyder förpackningar. Det som det handlar om här är lätta förpackningar som plastförpackningar av PVC, PET, Polietylene och Polypropylene samt konserver och Tetra-förpackningar (t ex mjölkkartonger).
Här ska det tilläggas, för som svensk kan det låta underligt att metall- och plastförpackningar ska i samma behållare, att när dessa sopor når sopstationen så separeras plasten från metallen maskinellt.
 
Vidrio: är det samma som glas och till skillnad från Sverige, där det finns olika behållare för färgat och ofärgat glas, så kastas här allt glas i en och samma behållare. Viktigt att tänka på är att skruva av eventuella korkar och lock, för denna behållare är uteslutande för glas, med andra ord för glasburkar och flaskor. Eventuella glas- eller porslinsskärvor hör hemma i behållaren för organiskt avfall.
 
Papel: på en del av dessa står det papel y carton och på andra bara papel, gemensamt för dessa behållare är att de är avsedda för papper och kartong, vilket innebär tidningar och magasin samt papplådor och kartong. Det som gäller här är att det inte får vara några fettfläckar på materialet och att all eventuell tejp, alla gem, häftklamrar och liknande måste vara borttaget.
 
Vad som inte hör hemma i denna behållare är t ex mjölkpaket, som alltså ska sorteras som förpackning.

Återvinningsstationer

Det ska vara lätt att sortera sina sopor! Därför finns det längs kusten både mindre, mobila återvinningsstationer ”Punto Limpio Móvil” i många urbana områden samt stora återvinningscentraler ”Punto Limpio”, ofta lite i utkanterna av kuststäderna. Vid de mobila återvinningsstationerna kan man sortera det avfall som inte får slängas i de redan nämnda avfallsbehållarna. Det handlar om t ex mindre elektronik som t ex mikrovågsugar och datorer, tv-apparater, batterier, toners från skrivare, lampor, rester av målarfärg och andra vätskor m.m.
 
Vid de större återvinningscentralerna år andra sidan går det bra att lämna alla sorters avfall, även skrymmande, och är man tveksam vad som ska sorteras hur och slängas var så finns det alltid personal på plats.
För information om din närmaste Punto Limpio Movíl eller Punto Limpio – se din kommuns webbplats.

Hur sorteras dessa?

När det kommer till vissa avfall uppstår det fler frågetecken än kring andra. Här följer en listan på avfall som flera av Costa del Sols kommuner gått ut med specifik information kring:
 
Möbler: Har du möbler som du vill bli av med är det lätt att tro att det bara är att ställa ut dem på gatan, så kommer någon och hämtar upp dem. Detta är dock inte tillåtet. De flesta kommuner har en gratis möbelhämtningstjänst. Man ringer då till ett telefonnummer som anges på sin kommuns hemsida och så får man anvisningar när och var man får lämna de gamla möblerna, och så kommer kommunens upphämtningsbil och hämtar möblerna.
Tips! Är möblerna hela? Många välgörenhetsorganisationer kommer och hämtar möbler gratis, som sedan skänks eller säljs för välgörande ändamål.
 
Olja: Här handlar det om olja som använts vid matlagning, som om den hamnar i avloppet kan orsaka stora problem samt att olja kontaminerar natur och vatten. Samla upp din använda matolja i en flaska och lämna den i en behållare avsedd för just matolja. Dessa finns ofta i närheten av skolor samt shoppingcenter och så finns de även vid återvinningsstationer och -centraler.
 
Kaffekapslar: I nästan vart och vartannat hem finns i dag en kaffemaskin med kaffekapslar. Dessa kapslar är mycket svåra att återvinna och det är lätt att tro att de ska i behållaren för förpackningar, men detta är fel!
Använda kaffekapslar ska i behållaren för allmänna hushållssopor, den som är markerad med ”organico”.
”Glödlampor”: I dag finns många olika sorters lampor på marknaden – glödlampor, lågenergi, LED och halogen är några. Gemensamt för dem alla är att de, när de inte längre lyser upp din vardag, ska sorteras rätt och kastas vid en återvinningsstation.
 
Läkemedel: Liksom olja förorenar läkemedel naturen och läkemedel kan dessutom vara riktigt farligt om det kommer i fel händer. Därför ska alla läkemedel antingen lämnas tillbaka till ett apotek eller lämnas in vid en återvinningsstation.
Leksaker, CD och LP: Det är lätt att tro att leksaker, cd- och lp-skivor gjorda av plast kan kastas i behållaren för förpackningar. Men nej! Dessa ska, om de inte doneras till välgörenhet eller liknande, sorteras rätt och kastas vid en återvinningsstation.
 
Kläder och skor: Kläder och skor i gott skick gör sig bäst som donationer till bättre behövande genom någon av kustens många välgörenhetsorganisationer. Men trasiga och slitna kläder och skor som inte längre tjänar någonting till ska återvinnas. Behållare för detta finns ofta vid tankstationer och återvinningsstationer.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco