Muraren från Baskien som blev storsvindlare

Muraren från Baskien som blev storsvindlare

Lucio från Baskien är historiens kanske största förfalskare och han hade en stor roll i flera viktiga historiska händelser. Han hjälpte t ex till med att befria ledaren för Svarta Pantrarna och diskuterade strategier med Che Guevara. Hans plan att underminera USA:s ekonomi med falska dollars ratades dock av den revolutionära kubanska ledaren. I stället skickade han världens största bank till konkursens rand. Trots hans bedrägerier och CIA:s jakt på honom lyckades anarkisten Lucio komma undan ett hårt fängelsestraff. Kanske för att han alltid var mycket noggrann och aldrig missade en enda dag på jobbet – som murare.

Lucio var 19 år när han hörde sin pappa säga orden som skulle komma att leda honom i livet: ”Kunde jag göra om det skulle jag ha varit anarkist.”

När Lucio kallades till militärtjänstgöring spenderade han tiden där med smuggling över den spansk-franska gränsen. När han upptäcktes deserterade han och flydde till Frankrike, för i Spanien riskerade han dödsstraff om han åkte fast.

I Paris fick han jobb som murare – ett yrke som han kom att ha hela sitt liv. I den franska huvudstaden träffade han också de franska författarna André Breton och Albert Camus. Lucio fick i uppgift att inkvartera anti-franquisten Quico Sabaté, som övertygade honom om anarkismens betydelse.

Lucio kom att delta i både rån och överfall för att samla in pengar till den franska motståndsrörelsen, men snart upptäckte han att han var bättre som förfalskare. Därefter dröjde det inte länge innan han försåg nästan alla politiker i exil med falska papper och dokument.

Lucio hjälpte Eldridge Cleaver, ledaren för det politiska partiet Svarta Pantrarna, och han var aktivt delaktig i den planerade kidnappningen av nazisten Klaus Barbie, som gömde sig i Bolivia efter andra världskriget.

Ville krossa USA:s ekonomi

Lucio kom att spela en aktiv roll för kommunisterna under det kalla kriget. När amerikanerna invaderade Grisbukten i Kuba 1961 föreslog han Kubas ambassadör i Paris att han skulle spränga amerikanska intressen i Frankrike. Ambassadören vägrade men blev genast mer lyhörd när Lucio tog fram falska sedlar – sedlar som enligt Lucio skulle skada den amerikanska ekonomin. Ambassadören arrangerade ett möte med Ernesto Che Guevara, under vilket Lucio presenterade sina planer på att krossa den amerikanska ekonomin. Men detta sa Kubas revolutionära ledare nej till med motiveringen att amerikanerna skulle fortsätta att vara rika. Besviken lämnade Lucio mötet.

Lurade världens största bank

Lucios karriär som svindlare och förfalskare nådde sin topp när han i slutet av 1970-talet lyckades lurade till sig 25 miljoner dollar i falska resecheckar från världens största bank, First National Bank (i dag Citibank) – pengar som han kom att investera i saker som han trodde på. När detta bedrägeri uppdagades gjorde bankens aktier en vertikal störtdykning, vilket nästan fick banken att gå i konkurs.

Banken krävde att Lucio skulle dömas till 25 års fängelse men han slapp undan med bara 6 månader bakom lås och bom, men först efter att han gett banken plåtarna som han använt till att trycka de falska sedlarna.

Jagad av CIA

Muraren från Baskien har kallats Den spanska Zorro, Robin Hood och en Quijote. Eller som den spanske teaterregissören Albert Boadella uttryckt det: ”Lucio är en Quijote som inte kämpade mot väderkvarnar utan mot verkliga jättar.”

Vid ett tillfälle var den baskiske svindlaren efterlyst av fem internationella underrättelsetjänster, bland annat CIA. Lucios inställning var dock alltid att riktiga revolutionärers uppgift är att bygga upp, inte att förstöra, varför ha alltid skötte sitt dagliga arbete som murare.

Den fredliga muraren dog i Paris, 89 år gammal. Då var han inte längre ett hot mot världsekonomin men anarkisten levde kvar i honom ända till slutet: ”Vi är murare, målare och elektriker. Vi behöver inte staten för någonting.”

LUCIO URTUBIA

Född i Cascante (Navarra) den 18 februari 1931

Avled i Paris den 18 juli 2020 (han blev 89 år gammal)

Murare, svindlare och pengaförfalskare

Smeknamn:

Den goda banditen

Den baskiska Zorro

Den anarkistiske Quijote

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.