Museer i Málaga: do, re, mi, fa, sol, la, ti

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

MIMMA 
även kallad Museo Interactivo de la Música Málaga

”Please Play” står det på väggen på flera platser i detta extremt interaktiva museum, som huserar instrument från åtskilliga århundraden. Det finns nämligen flera ”musiklaboratorier” och ”lekrum” varifrån det mer eller mindre strömmar ut mer eller mindre melodiösa toner. Denna förmiddag är det nämligen flera skolklasser på besök på museet. En del av eleverna har fått mer musikundervisning än andra men de musikaliska lekrummen, som inte bara är för barn, är någorlunda avskärmade, så att man kan njuta av resten av museets intressanta utställningar.
 
I ett av lekrummen finns det bland annat en jättegonggong och en motsvarande stor klubba med fulthuvud. Det kliar nog i fingrarna hos många när de ser en sådan gonggong på orientaliska restauranger och liknande, där det nästan alltid även finns en skylt som påvisar att det är förbjudet för besökare att göra det som är så lockande. Här i rummet, som är bra ljudabsorberande, är det en fröjd att få slå till så att mässingen darrar och tonerna sprider sig ut till de tygbeklädda väggarna. Ett ögonblick senare intar en grupp tyska skolelever rummets trumset med lika delar iver och talang, och snart stämmer deras kompisar in med de omkringliggande instrumenten, och det känns direkt som att stå i ett rockbands replokal.
 
”Plingelingeling, nu ska tåget gå, ut i vida världen”, sjunger en pappa medan han låter filtklubban gå över några trästavar som melodiskt ger ifrån sig ljud si stil med signalljudet i ett kommunalt färdmedel. När familjen lämnat rummet kastar sig En Suecos utsända över xylofonen och bekräftar för sig själv att hon inte har mycket talang för toner.
 

Museum i tre färger – vitt, svart och rött

Museet är ganska smart uppdelat i tre färger som var och en visar vilken slags avdelning man befinner sig i.
 
De vita områdena karaktäriseras av stora instrument och utställningar. Här dominerar stora pianon och installationer.
 
I de svarta områdena finns den permanenta utställningen och här kan du t ex fördjupa dig i musikens ursprung, folklore, musik från fem kontinenter, mekanisk och elektronisk musik. Det finns totalt över 400 olika instrument på museet, som sträcker sig över tre våningar.
 
De röda områdena är helt klart de roligaste i museet. Här får besökarna nämligen lov att spela på instrumenten samt experimentera med musik via skärmar som förklarar hur du kan spela instrument som fiol, cello, trummor, bas, xylofon och mycket annat.
Den för stunden tillfälliga utställningen, som kan ses fram till sista juli, fokuserar på arvet från familjen Dominguez, som är en gitarrbyggarfamilj från Málaga.
 
Praktisk information

Inträde: 5 euro. Barn under 6 år kommer in gratis.
Öppettider fram till 24 juni: måndag kl. 10.00 – 16.00 och tisdag till söndag kl. 10.00 -19.00.
Öppettider med start från 25 juni: måndag kl. 10.30 – 16.00 och tisdag till söndag kl. 10.30 – 19.30.
Adress: Calle Beatas, 15, 29008 Málaga
Tel. +34 952 210 440
 
Flamencoföreställning

Varje måndag till fredag kl. 13.30 samt lördag kl. 14 är det flamencoföreställning inne på museet. Biljetter till föreställningen kostar 17 euro alternativt 20 euro inklusive inträde till museet.
Upplev musiken 
Málagas symfoniorkester spelar flera gånger i veckan på Teatro Cervantes. För mer information se: www.orquestafilarmonicademalaga.com
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco