Nu är hon författare!
Första gången vi träffade Birgitta Bergin här i En Sueco var för exakt fem år sedan. Då var hon blyg och vågade ännu inte riktigt kalla sig själv författare – tänk om boken hon skrev blev en flopp eller på något annat sätt inte mötte förväntningarna. Det avspeglades också en del i artikeln i En Suecos septembernummer 2014. För nog minns jag Birgitta som sammanbiten med få leenden, och det var lite svårt att få svar på frågorna. I dag är det en helt annan Birgitta som kliver in på redaktionen. Hon har ett stort och vänligt leende och hälsar glatt. Och lika glatt berättar hon i dag om sitt författarliv; Birgitta Bergin kallar nu sig själv författare på riktigt! (Vi som läst hennes böcker vet ju dock att hon varit det sedan hennes första bok!)
Då 2 000 sålda, nu 300 000!
”Sist jag var här hade jag just kommit ut med min tredje bok. Jag var så lycklig för vad jag sålde. Antalet sålda exemplar var smått jämfört med i dag, kanske hade jag sålt 2 000 böcker, men jag tyckte att det var fantastiskt! Det var nybörjarglädje. Sedan har jag ökat mina mål hela tiden, och hade någon då (år 2014. red. anm.) sagt att jag skulle ha sålt 300 000 böcker fem år senare så hade jag skrattat ihjäl mig”, säger Birgitta leenden.
Målinriktad
I dag är Birgitta en av Sveriges mest omtyckta författare. Hon når topparna på försäljningslistorna och gästar bland annat tv-soffor och mässor. Hit har hon nått tack vare målinriktning och strikt rutin.
”Jag är oerhört disciplinerad, strukturerad samt arbetar utefter medvetna steg till hur jag ska nå målen, deadlines och tidslinjer. Det låter kanske tråkigt men jag är en kontrollmänniska, även om skrivandet i sig är oerhört kreativt”, berättar Birgitta, som fortsätter att förklara om sin väg fram: ”Jag hade en tioårsplan när jag började och den har jag följt. Målen var inte på exakt antal sålda exemplar men jag ville naturligtvis att mina böcker skulle sälja bra och uppmärksammas. Och nu säljer böckerna bra och får uppmärksamhet. Dessutom har jag till och med nominerats till priser – nu senast till årets litteraturpris i feelgood-genren för boken Holländaren, även om den inte är en renodlad feelgood-bok. (Holländaren är en roman som bygger på en sann historia, som faktiskt en väninna berättade om för mig.) Så jag har uppnått många av mina mål, men jag har också mål kvar. Ett av dessa är att få en bok översatt och släppt utomlands. Detta är faktiskt på gång. Jag har sedan en tid tillbaka nämligen en agent som ska hjälpa mig. Jag känner ju inte utländska marknader så där kommer agenten in i bilden – förlag ska kontaktas, boken ska översättas och marknadsföras m.m.”
Lever boken
En del av Birgittas utveckling som författare är hur hon skapar karaktärer. Förr kom inspirationen från människor som hon på ett eller annat sätt mötte i vardagen och utifrån olika personligheter skapades olika karaktärer. I dag arbetar hon annorlunda.
”Nu börjar jag med en exakt synopsis till bokens handling inklusive ett tydligt persongalleri. Personerna får namn, yrken, egenskaper, drömmar, laster, barndom, favoritdryck, morgonrutiner, ja allt! Det blir långa personbeskrivningar på personer som jag ’lär känna’ och faktiskt ’lever med’ under relativt lång tid. Genom detta vet jag när jag sedan skriver hur de reagerar och tänker i olika situationer. Varje bok är som en ny grupp personer som jag lever med varje dag. Det händer till och med att jag diskuterar karaktärerna likt vänner med min man vid middagsbordet. Jag kan t ex fråga honom hur han tror att karaktären Bianca skulle reagera i en viss situation”, förklarar Birgitta.
Typiskt för Birgittas skrivande är att hon använder sig av existerande platser, restauranger, byggnader m.m. (förutom i boken Toktanten, som är den första bok hon diktat). Detta gäller även i hennes senaste bok Alla älskar Bianca som utspelar sig på Thorskogs slott, där hon själv övernattat i sitt researcharbete.
”Jag vill beskriva platsen på riktigt – dofter, intryck, ljus m.m.”, förklarar hon. Sedan tillägger hon, med lite strängare röst att hon dock är noga med att skilja på jobb och fritid: ”Jag jobbar måndag till fredag men helg är helg. Dock finns det faser i skrivandet, t ex när jag skriver grundmanuset, då jag är ganska introvert och fokuserad på jobbet. Men för ett fungerande liv med familj och vänner tror jag att man måste släppa jobbet på helgerna och göra roliga saker tillsammans.”
Självlärd
Någon författarutbildning har inte Birgitta, förutom enstaka skrivarkurser. I stället har varje bok och samarbetet med redaktören kommit att bli som skrivarkurser för henne.
”Alla författare jobbar med en redaktör som ger ett annat perspektiv och ser vad som missats. Ofta blir det en del ändringar efter redaktörens första genomläsning – kapitel kan flyttas, tas bort eller läggas till. I Toktanten var det redaktören som ville ha med någon form av kärlek, det hade jag inte från början. Och hon hade rätt, det blev bättre! Men ändringar betyder inte att en bok skrivs om helt – det ändras lite här och där. Vidare hjälper redaktören även till rent språkligt, och så blir jag själv bättre på att skriva för varje bok”, skrattar Birgitta varmt.
Med det sagt ska det nämnas att Birgitta och hennes väninna, deckarförfattaren Christina Larson, ger egna skrivarkurser i Tolox. Dessa sträcker sig över fyra dagar och består av workshops, lärande om skrivande och t ex kontakt med förlag m.m. De båda författarna utgår ifrån sina erfarenheter och bjuder även på egna misstagshistorier.
Identitet
I dag är Birgitta Bergin säker i sin författaridentitet och vet vad hon gör. Samtidigt ställer hon hårdare krav på sig själv, både litterärt och tidsmässigt. Hon ställer även hårdare krav på branschen, t ex skriver hon inga avtal om nya böcker innan hon vet att alla delar, som t ex ekonomi, är färdigt. Och om hon förr inte var bekväm med att kalla sig författare har hon nu lärt sig att visa framfötterna och synas på t ex sociala medier, vara med vid inbjudningar till t ex bibliotek och litteraturfestivaler, delta i intervjuer. som t ex denna med En Sueco. (Och det är vi glada för! red.anm.) Dessutom stärks författaridentiteten då skrivande också börjar betala sig. Om det säger hon: ”Tack och lov, nu när jag hållit på i tio år. Men jag blir inte rik, jag är ingen Camilla Läckberg med 23 miljoner sålda exemplar. Men det är en skillnad från när jag startade och inte tjänade någonting.”
När hon funderar över vilka förväntningar hon gick in i författaryrket med blir svaret att hon haft tid att växa in i författarskapet och att hon fortfarande kan bli förvånad över att se sina böckerna på topplistorna eller när media ringer. Och så berättar hon: ”Jag har slitit hårt och lagt ned mycket tid på skrivandet. Jag vill inte ens tänka på hur låg timpenning det handlat om, om vi skulle räkna på det. Först var ju skrivandet bara en passion och jäklar anamma. Jag har inte slagit igenom över en natt. Mina böcker har blivit bättre med tiden och tack vare det fått fler läsare.”
Framtiden
”Om tio år tror jag inte att jag skriver så mycket som jag gör i dag, om det fortsätter att gå så bra som nu”, säger Birgitta. I stället hoppas hon alltså att hennes böcker släpps i andra länder. När det sker blir varje ny bok ett större arbete i och med bland annat marknadsföring även utomlands. Hon fortsätter att fundera: ”Jag skulle också, som sagts, älska om mina böcker dessutom blev film. Kanske inte alla men i alla fall någon. Positivt för film är att jag ju använt mig av befintliga platser och jag kan tänka mig att Ett brev på posten skulle passa att filmatiseras. Men vi får se. Film är stora projekt som kostar mycket pengar.”
Birgitta tittar ut genom fönstret, som för att fundera en sekund extra, och avslutar: ”Jag tror dock inte att jag kommer att sluta skriva. När jag i dag tar pauser i skrivandet blir jag nästan knäpp. Jag börjar nämligen längta efter att skriva. Och idéer till nya böcker – det är det sista problemet!”
Senaste boken
I slutet av augusti släpptes Birgitta Bergins tionde bok Alla älskar Bianca, här berättar hon själv om den:
”Fröet till Alla älskar Bianca såddes av filmen Love Actually. Jag tyckte nämligen att filmen bygger på en så häftig grej – alltså att den handlar om en massa människor på varsitt håll och man funderar på om dessa har någonting gemensamt. Och så i slutet får man ihop det – alla har en relation till varandra. Detta har jag velat skapa i Alla älskar Bianca – ett antal karaktärer som placerats i ett slott, dit de kommit av olika anledningar, och Bianca är navet bland karaktärerna. Bianca är hemlighetsfull, speciell och egoistisk. Och hon påverkar folk, både medvetet och omedvetet. Läsarna får lära känna Bianca successivt genom boken, då det är hon som bär den röda tråden, och det hela är en händelserik historia som utspelar sig under bara några dagar.
Kort info
Namn: Birgitta Bergin
Född: 1962 i Kungälv
Familj: Make och två vuxna barn (28 och 30 år)
Bor: i Sverige med semesterbostad i Marbella
Gör: Författare
På fritiden: Älskar att träffa folk, tränar mycket – springer och snabba power walks. Reser gärna med både familj och vänner. Lagar även gärna mat med mottot – ju fler vänner desto roligare!
Läser: Mycket inom ”sin egen” genre feelgood samt numera även mer psykologisk spänning.
Senaste lästa boken: Mattias Edvardssons En helt vanlig familj. ”Det är en psykologisk spänningsroman skriven från tre olika perspektiv. Den var enormt givande!”
Av Text: Sara Laine, sara@norrbom.com Foto: Mugge Fischer, mugge@norrbom.com