Jag blev en dag kontaktad av en av mina mycket goda kunder sedan många år tillbaka, som frågade om jag kunde skriva en artikel om nervinflammation, då en av dennes vänner hade mycket besvär och var mycket medtagen av sjukdomen, som också hade gjort att den drabbade begränsade sitt umgänge. Den drabbade led av så mycket smärta och obehag i samband med sjukdomen att ett socialt liv blev för mycket. Min kund ville visa den drabbade artikeln i hopp om att artikeln skulle motivera denne till att komma vidare.
 
Nervinflammation används som beteckning för en grupp sjukdomar som orsakar inflammation i en eller flera nerver. Sjukdomen drabbar det perifera nervsystemet.
 
En nervinflammation innebär att flera av kroppens nerver inte fungerar som de ska. Sjukdomen börjar vanligtvis i fötterna, kan gå upp högre i benet och sedan även drabba händerna, men sjukdomen kan även drabba andra delar av kroppen. Det börjar ofta med domningar, en känsla av att gå på bomullsdynor, och efterhand upplevs smärta och brännande fötter samt eventuellt efterhand minskad styrka. Sjukdomen förknippas också ofta med enorm trötthet liksom även darrningar. En del reflexer i kroppen kan förstöras med urineringsproblem som följd.
Smärtan kan vara mycket intensiv och kan leda till ökad känslighet i huden, vilket gör det svårt att bära kläder på de drabbade områdena, som t ex att ha på sig strumpor eller skor.
Med sjukdomen kan man även drabbas av minskad eller ökad saliv- och tårproduktion.
 
Det uppskattas att 2-3 procent av befolkningen drabbas av nervinflammation och risken ökar med åldern. Diabetes kännetecknar många av dem som drabbas. Därför är det av yttersta vikt att du tar hand om din diabetes på bästa sätt och håller ditt blodsocker stabilt. En väl justerad blodsockernivå kan hjälpa till att förebygga sjukdomen. Nervinflammation är en av de vanligasta komplikationerna i samband med diabetes.
 
Nervinflammation kan täcka många olika symptom, från lätt inflammation till inflammation med svåra smärtor. Ofta utvecklas nervinflammation under flera år, men det kan också ske under kort tid.
 
Det finns många olika orsaker till nervinflammation, här listar jag ett par av de vanligaste orsakerna:
• Diabetes typ 1 och typ 2.
• Brist på B12 eller B1.
• Alkohol.
• Dåliga matvanor ger brist på näringsämnen.
• Autoimmuna sjukdomar som t ex herpes och olika former av gikt.
• Förgiftning, cancer med cellgifter eller strålbehandling, samt olika mediciner.
 
Kosten
Även om du lider och har ont bör du se till att äta ordentlig mat. Kosten kan göra underverk. Du kan lindra en hel del genom en hälsosam kost. Det är viktigt att maten du äter är så ren som möjligt, så att den inte belastar kroppen med fler gifter.
Sluta med alla former av alkohol, i alla fall så länge som du mår dåligt av sjukdomen. Alkohol ska brytas ned i levern och du har behov av en stark lever för att rensa ut gifter ur din kropp.
 
Många har problem med att ta upp nödvändiga näringsämnen i tarmen. Det kan vara en bra idé att du i perioder låter bli att äta livsmedel med gluten, som t ex bröd, pasta, pizza och liknande. Gällande spannmålsprodukter kan du i stället välja glutenfritt havregryn, som är rikt på bland annat magnesium och som samtidigt har en lite lugnande effekt.
Ät gärna rikligt med pumpafrö, mandlar och nötter, som är rika på magnesium.
 
Jag har pratat med människor som mått bra av att följa en kost anpassad efter deras blodgrupp. Blodgruppsdieter utgår från att ens tarm och hela systemet är uppbyggt så att du genom att följa den specifika dieten kan optimera din hälsa. Det har skrivits många böcker, även kokböcker, om blodgruppsdieter. Det har sedan år 1900 forskats i olikheter hos människor med olika blodgrupper och på internet kan du hitta en mängd inspiration kring blodgruppskost.
 
Undvik vitt socker, speciellt ihop med fett som t ex wienerbröd, som är mycket dåligt för din hälsa. Undvik läsk, socker, kakor och choklad. Ska du använda lite socker kan du använda lite honung eller kokossocker. Låt bli alla former av konstgjorda sötningsmedel.
 
Se till att äta rikligt med grönsaker, gärna i form av grönsaksjuice som du gör själv. Det kan vara en bra idé att investera i en bra juicemaskin och se till att få bra juicevanor, t ex så att du börjar dagen med en grönsaksjuice. Tycker du att det är för bittert med bara grönsaker så kan du blanda i t ex ett äpple. Gurkmeja har mycket bra förmåga att motverka alla former av inflammationer. Smaka dig fram till vad som du tycker är bäst. Saknar du inspiration till grönsaksjuicer finns det många bra böcker i ämnet med olika förslag, och det hittar du även på internet.
 
För att förbättra din hälsa optimalt måste du tänka ”utanför boxen” från det som vi tror och känner till. Börja långsamt och var inte rädd att experimentera.
 
Kosttillskott
• Se först och främst till att få ett starkt B-vitamintillskott.
• Ta gärna extra B1, 500 mg.
• Ta B12, även om blodprover inte visar brist på B12, för blodprover visar inte cellernas innehåll av B12. Se till att ta B12 så att det tas upp av munslemhinnan under tungan.
• Komplettera ovanstående med en multivitamin-/mineralprodukt av bra kvalitet, så är du väl rustad.
• Ta tillräckligt med essentiella fettsyror, mycket gärna en kombination av Omega 3 – 6 – 7 – 9. Det hjälper till att förbättra blodgenomströmningen till kretsloppet.
• Alpha lipon-syra ca 600 mg dagligen. Det är en kraftig antioxidant som är ett viktigt hjälp-ensym som hjälper andra näringsämnen så att de inte förstörs. Det har också visat sig stötta nervceller. Kan med bra effekt tas ihop med Acetyl L karnitin.
• Acetyl L karnitin är en aminosyra som levererar energi till musklerna och kan dessutom hjälpa till att sänka triglycerider och kolesterol.
• Det har visat sig att många diabetespatienter har D-vitaminbrist. D-vitamin har bland annat stor betydelse för nervsystemet. Många gånger har det setts att det finns ett samband mellan nervsmärtor hos diabetiker och låga nivåer av D-vitamin. En undersökning från 2008 visar att smärtan hos diabetiker med låg nivå av D-vitamin blev bättre med D-vitamintillskott. Dosering: 100 mcg om dagen.
• Se till att få ett tillskott på 1-2 gram C-vitamin varje dag. Alla mår bra av C-vitamin. Det optimerar nervernas funktion. Ta gärna en C-vitamin med bioflavonoider. De skyddar C-vitaminet mot oxidering och förstärker effekten med upp till 20 gånger.
• Komplettera gärna C-vitaminer med E-vitaminer. Dessa två vitaminer samarbetar bra ihop.
• Ta Q10-tillskott. Hitta ett av bra kvalitet och ta 100 mg x 2 dagligen. Även om vi själva bildar Q10 så börjar kroppens egen produktion att minska redan när vi är i 20-årsåldern, så det är inte ovanligt att ha Q10-brist när man når 50 år. Q10 är en kraftig antioxidant. Låg nivå av Q10 medför minskad energi och muskelsvaghet.
• Zink som tillskott kan också vara en bra hjälp. Kom ihåg att om du tar höga doser zink under en längre tid ska du också ta extra tillskott av koppar. Dessa två mineraler är antagonister.
• Se till att få tillräckligt med magnesium. Ta gärna 600 mg dagligen. Magnesium har bland annat stor betydelse för immunsystemet. Har du diabetes kan utsöndringen av magnesium vara förhöjd. Dricker du mycket kaffe dräneras kroppen på magnesium. Det är viktigt att du ihop med magnesium också får B6. Det höjer upptagningsförmågan.
• Komplettera gärna med tillskott av organiskt selen. Marken i de flesta nordiska länder är fattig på just selen.
Tips
• Röker du – sluta! Det kan förvärra cirkulationen och orsaka andra komplikationer.
• Lyssna på musik. Det har visat sig att lugn och behaglig New Age-musik kan ha en lugnande effekt på smärta.
• Det finns undersökningar som visar att skosulor med magneter kan ha en positiv effekt vid neuropati och dålig cirkulation i fötterna.
• Hitta eventuellt en kräm eller salva som kan lindra känslig hud. Det kan användas samtidigt som du masserar eller torrborstar huden försiktigt.
• Det finns också en del historier som visar att akupunktur har hjälpt en del människor med nervinflammation, då det lindrat smärtorna.
• Jag har också hört från några personer att de upplevt smärtlindring genom yoga. Så vill du prova det kan du höra med en yogalärare med stor erfarenhet och kunskap.
• Det kan eventuellt vara bra att kombinera olika behandlingsmetoder.
• I en av sina böcker skriver Louise Hay att en möjlig orsak till nervinflammation kan vara att det är ett straff för skuldkänslor och dåligt samvete och att det nya tankemönstret bör vara ”Jag förlåter mig själv. Jag älskar och värdesätter mig själv. Jag behandlar andra med kärlek”. Det är stort att säga, speciellt om du har mycket smärta, men nog ändå värt att ta med dig i din vardag.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.