Dela

En av mina gamla väninnor från tiden när jag bodde i Danmark ringde bedrövad till mig och berättade att hon hade fått konstaterad idiopatisk lungfibros. Vi pratade lite fram och tillbaka om vad hon själv kunde göra för att leva så bra som möjligt. Lungfibros innebär att det skapas bindväv i lungorna så att lungorna blir stela och hårda, så att de blir sämre på att syresätta blodet på grund av ökad ärrvävnad i de små lungalveolerna. Det blir alltså svårare att andas och ofta får man också en svår hosta.
 
Efter samtalet satt jag och funderade över hur lite vi egentligen tänker på vår andning i vardagen och hur viktigt det är att vara uppmärksam på våra lungors hälsa.
 
Genom lungorna utsöndras koldioxid, som är en slaggprodukt. Med friska lungor, bra med motion och tillräckligt med syre sker detta utan problem.
 
Men uppstår syrebrist på grund av dålig andning ökar belastningen på andra renande organ, såsom njurar, hud och tarmsystemet.
 
Vår lungfunktion minskar i takt med att vi blir äldre. Det är inte ovanligt att den när vi når 70-års ålder har minskat med ca 40 procent om man inte utövar någon slags motion i vilken man andas medvetet.
 
Det kan finnas många orsaker till att man inte andas ordentligt. Den värsta dagliga fienden är stress och att sitta ned i alltför många timmar, hela dagen, vilket dessvärre många av oss gör, t ex framför datorn, tv:n och liknande. Man glömmer bort att andas ordentligt vilket gör att lungorna förlorar sin kapacitet. Gör du så utsätter du dig själv för faran att drabbas av bronkit efter t ex en förkylning.
Just nu befinner vi i början av årets vanliga förkylnings- och influensaperiod och många drabbas av lunginflammation, bland annat som resultat av att vi inte är tillräckligt uppmärksamma på vår andning.
 
En av mina käraste vänner dog för inte så länge sedan av en lungsjukdom efter att ha arbetat i en asbestfylld miljö i många år. Är din omgivning fylld med föroreningar som t ex kemikalier, avgaser, damm, cigarettrök m.m. bör du vara uppmärksam på att skydda dig själv samt göra en insats för din lungfunktion. Det gäller både på arbetet och på fritiden. Regelbunden motion i vilket det ingår andningsövningar kan vara en riktigt bra lösning.
 
Går du i semestertankar och samtidigt vill vara snäll mot dina lungor, och därmed också dig själv, kan det vara en bra idé att bestyra semestern till bergiga landskap med mycket ljus, sol och frisk luft.
 
I boken ”kärlekens kraft” skriver Louise Hay en enkel liten mening om att sluta röka på ett bra sätt: Du säger till dig själv ”Behovet av cigaretter har försvunnit, och jag är fri.” Mitt tips är att du gör det nu i stället för att vänta. Även om du inte kan återfå lungfunktionen så kan du i alla fall hindra den från att bli sämre.
 
Det är inte bara allvarliga sjukdomar som kopplas till för liten lungkapacitet. Det börjar ofta med glömska och/eller en grå och glåmig hud.

Kosten

Har du svaga lungor är näring mycket viktigt, för är så fallet behöver din kropp arbeta extra hårt för att du ska få energi nog till att klara av vardagen. Det är viktigt att kroppen får de nödvändiga näringsämnena samt bra vitaminer och mineraler för att återhämta sig på bästa möjliga sätt. Tänk på många bra juicer, som är bäst att dricka helt nypressade och ekologiska som t ex morotsjuice, grapefrukt och apelsinjuice. Drick dem långsamt och i små slurkar, så verkar de bäst.
 
Färska ekologiska grönsaker bör ingå i kosten varje dag. Gör goda sallader och använd citron i stället för balsamico och andra former av vinäger.
 
 
Tycker du att det är svårt att lägga om matvanorna kan du, flera gånger om dagen, säga till dig själv att: ”Färsk frukt och grönsaker är bra för min kropp”. Sådana små meningar kan verkligen vara effektiva i en koständring. När det kommer till bra örter kan det nämnas rosmarin, timjan och oregano, som alla är antibakteriella, liksom vitlök och vanlig lök som hör hemma i vardagsmaten.
 
Se också till att få hälsosamma proteiner. Ät gärna fet fisk, lite ljust kött och nötter, mandlar, ägg och avokado. Du kan också köpa ett bra proteinpulver.
 
Det kan vara lite svårt med mjölkprodukter då en del utvecklat eller utvecklar intolerans mot dessa, vilket kan leda till andningsbesvär och eventuellt hosta. Några få klagar även över att soyaprodukter kan öka bildandet av slem.
 
Se till att utesluta färdiglagade maträtter ur dina matvanor. I dag talar jag med många människor som faktiskt aldrig lagar mat helt från grunden, vilket jag tycker är synd. Mycket färdigmat finns på burk eller är processad på annat sätt. Den kan vara fryst, vara fyllt med massa kemikalier för att tillslut hamna i mikrovågsugnen innan den äts.
 
Använd din självdisciplin och undvik, eller åtminstone minimera, intaget av godis och sötsaker samt vitt bröd, koffeinhaltiga drycker och alla former av läsk. Tänk på att dricka mycket vatten, gärna ca 2 liter om dagen och se till att ha några goda örtteer hemma och/eller på jobbet.

Kosttillskott

• Ta en bra multivitamin/mineralprodukt som bas varje dag.
• C-vitaminer hjälper lungorna och minskar risken för olika lungsjukdomar som astma och bronkit. Ta ca 1 g dagligen i bra förebyggande syfte. Har du problem med dina lungor kan du lugnt öka dosen till t ex 3 g. Ta tillskotten över flera gånger om dagen. C-vitamin har många komplexa verkningar, egentligen nog mer än vad vi vet i dag.
• Även E-vitamin hjälper svag lungvävnad. C-vitaminer ihop med E-vitaminer utgör ett starkt försvar och kämpar mot fria radikaler på flera ställen i din kropp.
• Extra kalk med magnesium är någonting som människor med nedsatt lungfunktion ofta har brist på.
• Ta extra tillskott med D-vitamin. Experiment har visat att D-vitaminbrist påverkar lungornas försvarsmekanism och lungornas funktion i allmänhet.
• Brist på A-vitamin kan öka risken för svaga lungor, om du röker.
• Se eventuellt till att ta extra tillskott med B-vitaminer. Ta ett tillskott i vilket alla B-vitaminer är samlade. Vi behöver dem alla och har du brist på ett B-vitamin har du troligtvis brist på fler.
• Kollodialt silver kan drickas. Det har visats att kollodialt silver kan hjälpa förstörd lungvävnad. Utöver det dödar kollodialt silver bakterier samt skyddar mot virus.
• Den eteriska oljan eukalyptus är en antioxidant och antiinflammatorisk och kan hjälpa vid många lungproblem, den kan inhaleras från ånga.
• Var uppmärksam på att hålla ditt tarmsystem friskt. Därifrån utgår en stor del av ditt immunförsvar. Därför kan det vara bra att ta ett bra och brett spektra med probiotika. Speciellt uppmärksam bör du vara om du tar eller har tagit antibiotika.
• Ät gärna tillskott med vitlök, som både hjälper ditt immunsystem och om du dras med hosta samt för högt blodtryck.
• Omega-3, eventuellt i form av en bra kvalitets-fiskolja kan vara en bra hjälp. Omega-3 finns även i vegansk form.
• Lecitin kan vara en bra hjälp. Ta dagligen tre fulla skedar granulat antingen från soja eller solroskärnor. Den tas lätt upp och hjälper både hjärna och olika membran. Kan bidra till att bekämpa kroniska sjukdomar.
• Har du energibrist kan det bero på att du har brist på Q10. Vi bildar själva Q10 i kroppen, men detta minskar med åren.
• Trots att det inte är någon mirakelkur visar det sig att cannabisolja, även kallad CBD (den utan THC) kan förbättra lungfunktionen hos en del, speciellt dem med akut lungskada. Oljan har visat sig kunna minimera en eventuell inflammation i lungorna. Använd CBD-oljan med varsamhet och se till att det är en ren originalolja av bra kvalitet.

Tips

• Misstänker du att du har nedsatt lungfunktion? Be då din läkare om att hänvisa dig till ett lungtest, funktions prov.
• Det är viktigt att motionera. Det kan vara en bra idé att gå på yoga, och välj då en form i vilken det läggs vikt på andningsövningar.
• Du kan även söka olika undervisningsalternativ i vilka andningen är det viktigaste i undervisningen.
• Det kan även vara en bra idé att delta i sångundervisning, antingen i grupp eller som privatundervisning.
• Var uppmärksam på att många vanliga rengöringsmedel och trädgårdsmedel innehåller kemikalier som helt klart är dåliga att inandas för dina lungor. I dag finns det flera bra och också effektiva miljövänliga alternativ.
• Det kan även vara en bra hjälp att andas över en skål varmt vatten i ca 5 minuter, och droppa då några droppar essentiella oljor, som t ex eukalyptus, i vattnet.
• Ofta ses det att psykisk sorg orsakar olika lungsjukdomar.
• Louise Hay skriver att en trolig psykisk orsak till lungproblem är: NEDTRYCKTHET, SORG, RÄDSLA för att ta emot livet. Inte värdig att leva livet helt fullt ut. Ett nytt tankemönster som är bra att använda är: ”Jag har plats till att andas in hela livet. Jag lever livet fullt ut med glädje.” Det är bra att upprepa för dig själv flera gånger om dagen. Tänk att du är mitt i en helande process. Gör det över en längre period, så kommer ofta små, positiva resultat.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.