7 tips till att jobba hemifrån

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Just nu är det riktigt många, även undertecknad, som tvingas jobba hemifrån. Det kan vara utmanande och om man inte sätter upp några riktlinjer för sig själv kan dagarna snabbt bli oproduktiva. Här ger En Sueco dig sju bra tips till att göra jobba-hemifrån-dagarna så effektiva som möjligt samtidigt som du tar hand om dig själv.


1. Bevara din pendlartid

Det kanske låter larvigt då många av oss bara förflyttar oss några få meter från sovrummet till hemmakontoret, och därmed slipper sitta i kö på motorvägen eller åka buss och/eller tåg för att komma till jobbet, men pendlartiden ger oss annat än att vi bara förflyttar oss fram och tillbaka.

Många tänker inte över detta men den tid som du varje morgon åker till jobbet bidrar till att förbereda dig mentalt på arbetsdagen. Det är denna tid som du går igenom dagens arbetsuppgifter i huvudet, medan bilradion berättar om väderprognosen. När du arbetar hemifrån går du miste om denna lilla naturliga paus, som markerar att du nu växlar om från privatliv till arbetsliv. Du kan ta tillvara på din pendlartid och därmed markera skiftet genom att spendera lite tid, det kan vara 10 minuter, på att lyssna på en podcast eller en ljudbok medan du dukar av frukostbordet.

2. Undvik avstickare

Det kan vara lockande att kolla in sociala medier och beställa saker på internet när du sitter vid datorn hemma. Det gör väl inte direkt någonting om du spenderar någon minut på att betala en räkning, men undvik att göra allt annat som inte har med jobb att göra. Spara det till dess din officiella arbetsdag är slut.

3. Sätt telefonen på ”stör ej”

Det kan klia i fingrarna när mobilens lilla lampa ständigt blinkar och avslöjar att du har fått meddelanden och notifikationer. Det gör ju ingenting om du bara kollar, innan du fortsätter, eller?

Det spenderas dessvärre en hel del tid på att kolla meddelanden från tant Agda, som har skickat (ännu) ett kedjebrev, eller från din syster som laddat upp en ny kattvideo. ”Stör ej”-funktionen finns just på grund av denna orsak och i dag har alla telefoner denna funktion, som låter dig arbeta ostört, utan samtal från välmenande kära, som vet att du jobbar hemifrån och ”har tid till att prata”. Du kan slå på och av funktionen manuellt eller så kan du ställa in den på specifika tidsperioder. Kanske mellan kl. 9-17?

4. Dress to impress

Ja okej, du behöver knappast imponera på någon när du jobbar hemifrån men att du klär på dig ”dagkläder” bidrar till din självkänsla. Det kan vara lockande att kliva upp ur sängen i pyjamas och fortsätta stilen ”på jobbet”, och trots att du knappast behöver möta upp med nyputsade skor och pressveck så hjälper vanliga kläder (läs: inte pyjamas) dig att bevara en effektiv jobbkänsla – och det kan ju ske att du kanske måste delta i en videokonferens senare under dagen.

5. Gör färdigt lunchlådan 

Det kanske låter lite galet, men man kan lätt falla för frestelsen av det förråd som man helt naturligt har i kylskåpet och köksskåpen, och antingen börja ”över-snacks-äta” eller laga en överkomplicerad lunch. Om du inte gör i ordning lunchlådan i förväg kan du i alla fall planera lunchen, så att du inte fångas i ett kulinariskt projekt som är lite för komplicerat för en lunch, som egentligen borde ha tagit 30 minuter.

6. Skapa en ”arbetsplats”

Det är långt ifrån alla som har ett kontor hemma, men du bör, så långt det är möjligt, ha en plats avsedd för arbete i ditt hem. Gärna i ett separat rum. Det, du inte får göra är att jobba i sängen. Med tiden kan din hjärna få svårt att skilja mellan arbetstid och sovtid, vilket kommer att gå ut över din sömn. Så städa av matbordet och ställ det i ett hörn av rummet, eller använd gästrummet – bara du inte ligger under täcket och jobbar.

7. Rör dig 

Det är lätt att undervärdera hur mycket man egentligen går under en vanlig arbetsdag på kontoret, då det ska hämtas dokument från skrivaren, lämnas meddelanden till kollegor eller bara hämtas en kopp kaffe. Ofta är man mycket mer stilla när man jobbar hemifrån och det ihop med en karantänsituation, som hindrar dig från att komma ut på en promenad eller springa de vanliga ärendena, gör att det måste till en insats för att det inte ska märkas på din hälsa. Använd eventuellt din lunchrast eller din ”pendlartid”, när du är ledig från jobbet, på att koppla av med 30 minuters motion. Det finns massor av tips och program på internet som visar övningar som du kan göra själv i hemmet.

Av Louise Mercedes Frank

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco