Just nu verkar jag vara omgiven av en massa människor som klagar över hjärtflimmer. Jag var lite förvånad över det, till dess att jag läste en artikel som beskrev att olika sorters hjärtinfarkter var vanligast under oktober, november och december.
Naturligtvis ska du gå till läkaren om du har hjärtproblem. I dag finns det många olika sätt att hjälpa hjärtat på. Du kan själv hjälpa ditt hjärta så att det förblir starkt och välfungerande, även när du blir äldre. Hjärtat är en fantastisk pump som ju faktiskt påbörjar sitt arbete redan innan vi föds, för att fortsätta arbeta hela vårt liv.
Vi har bara ett hjärta och detta bör vi se som en fin gåva och vi bör ta väl hand om det. Men oftast tänker vi inte alls på det, innan det börjar visa täcken på att det kräver lite uppmärksamhet och omvårdnad för sitt ihärdiga arbete.
Hjärtats värsta fiende är den stress som många av oss utsätter oss själva för. Det är som om stress ligger som en smittokälla i luften, som är svår att undvika, men som vi måste vara mycket medvetna om samt hantera på bästa möjliga sätt.
Hjärtat är en mycket fin motor som inte mår bra av att plötsligt pressas till topprestation och hjärtat kan faktiskt ta skada av det. Jag märkte själv av det när jag en dag sprang med en rimligt tung kabinväska i 30 minuter, då mitt flyg var försenat och jag skulle hinna med nästa flyg (vilket jag dessvärre i alla fall inte gjorde). Efter detta kände jag under relativt lång tid att mitt hjärta behövde lite extra omtanke.
Symptomen på hjärtflimmer kan vara olika. Det vanligaste är hjärtklappning, andnöd, bröstsmärtor samt allmän utmattning och yrsel. Det är som regel äldre över 50 år som drabbas av hjärtflimmer och undersökningar visar att 10 procent av alla människor har hjärtflimmer. Det är en vanlig åkomma som finns i många olika versioner. En del människor upplever det som sällsynta anfall medan andra människor har det mer eller mindre hela tiden.
Hjärtflimmer är en rytmstörning i hjärtats förmak. Förmaket drar i hop sig snabbare än vid normal hjärtrytm. Gå till läkare om du känner att ditt hjärta plötsligt börjar slå med ovanligt snabba slag. Hjärtflimmer är en vanlig orsak till blodpropp i hjärnan.
Kosten
Kosten kan kanske inte direkt förhindra hjärtflimmer men du kan själv genom kosten göra en massa för att stärka ditt hjärta samt hålla det friskt.
Dricker du mycket kaffe och äter mycket sötsaker är det viktigt att du minskar på detta. Välj i stället grönt te av bra kvalitet. Du kan även växla mellan te från brännässla och ingefära. Se till att dricka tillräckligt mycket vatten av bra kvalitet. Var mycket försiktig med alkohol. En del läkare avråder helt från alkohol. För mycket alkohol kan utlösa symptom på hjärtflimmer. Undvik snabbmatsprodukter som t ex hamburgare och korv samt låt bli kakor och feta efterrätter. Rent generellt är fett och socker en dålig kombination.
Ät bra mat som innehåller mycket antioxidanter och fokusera på antiinflammatorisk mat. Ät ekologiska livsmedel av bra kvalitet, i den mån du kan.
Var sparsam med nötkött och inälvsmat, och ät generellt mycket lite kött. Ät måltider med fisk två gånger i veckan. Snåla in på alla former av mejeriprodukter. Mejeriprodukter bidrar till att öka inflammationer, som ofta också har relation till oregelbunden hjärtrytm.
Ät gärna mycket grönsaker och frukt. Aprikoser är stärkande för både hjärta och hjärna. När det inte är aprikossäsong kan du äta torkade aprikoser men se till att de är obehandlade. Det bästa är att äta aprikoser efter kl. 15. Bär är bra vid hjärtflimmer. Kom också ihåg ditt dagliga äpple, eller två. Kan du få tag i vilda blåbär, eventuellt djupfrysta, så använd dem i din mat dagligen. Annan bra frukt är ananas, som också passar bra i olika gröna sallader. Grönsaker bidrar till att få bort syreanhopningar. Ät rikligt med broccoli, blomkål, rödkål m.m. Se till att du i dina grönsaker också inkluderar bladgrönsaker såsom grönkål, spenat, mangold, mâchesallad m.m. Se även till att varje dag använda lök i din matlagning. Det är bra av många olika anledningar och kan även hjälpa vid tecken på hjärtklappning.
Använd en massa vitlök, gurkmeja, ingefära och olivolja i din mat dagligen. Tänk också på kokosnöt i olika former såsom kokosolja och kokosvatten.
Ät tillräckligt med både nötter och mandlar.
Undvik produkter med vete. I stället kan du använda bovete, quinoa, hirs samt fullkornsris. Produkterna finns i många varianter, både som mjöl, korn till gröt och pasta. Saknar du inspiration kan du via internet hitta många recept på t ex gott bröd och det finns också många lätta kok-/bakböcker som fokuserar på att ersätta vete med andra spännande spannmål.
Kosttillskott
• Börja med en omfattande vitamin/mineralprodukt av bra kvalitet och som är lättupptaglig.
• Med på basnivå bör det finnas en bra och även lättupptaglig B-vitaminprodukt. Ta eventuellt extra tillskott med B12, eventuellt i sprayform eller som sugtablett.
• Ta extra C-vitamin. 1-1½ gram dagligen. Detta är viktigt vid alla hjärt- och kärlsjukdomar och kan regenerera blodkärlen samt motverka inflammatoriska förändringar som kan bidra till hjärtflimmer.
• Komplettera eventuellt med E-vitamin, upp till 350 mg dagligen. En del människor vill ha E-vitaminer genom vetegroddsolja.
• Selen 100-200 mcg kan vara en bra hjälp.
• Magnesium kan rekommenderas. Kan eventuellt tas som 600 mg, kvällstid. Dina tillskott bör också innehålla kalcium. Tar du inte B-vitamintillskott bör du komplettera med tillskott av B6, som hjälper kroppen att ta upp magnesium.
• Q10 rekommenderas i doser mellan 100-300 mg om dagen. Se till att få en produkt som har dokumenterad upptaglighet.
• Omega-3 är viktigt för hjärtat och motverkar störningar av hjärtrytmen. Kan tas som fiskolja, ca 2 g om dagen, eller så finns det i linfröolja, 1 msk om dagen. Omega-3 finns även i veganform från alger.
• Hagtorn finns i både flytande och kapselform. När jag haft hjärtbesvär har jag själv använt det. Jag känner att det stärker hjärtat på ett fantastiskt sätt, men det är kanske inte alltid så effektivt vid hjärtflimmer. Hagtorn är dock bra vid högt blodtryck.
• Pycnogenol är bark från fransk strandtall och mycket effektiv till att förebygga blodproppar och stötta en bra blodcirkulation. Doseringen är en tablett om morgonen. Pycnogelnol är en stark antioxidant som skyddar kroppen mot skador från fria radikaler och motverkar därmed inflammation.
• Vitlök förebygger också blodproppar.
• Aminosyran Taurin motverkar kaliumbrist och har ibland visat sig kunna hjälpa vid hjärtproblem genom att stärka och effektivisera sammandragningarna i hjärtmuskeln. Taurin kan vara en bra trestegsraket ihop med magnesium och B6.
• Aminosyran L-carnitin är också stärkande för hjärtat och känd för att förbättra oregelbunden hjärtrytm.
• Har din läkare ordinerat hjärtmedicin måste du alltid rådfråga din läkare innan du tar några tillskott. Jag anser att din läkare bör kunna ge dig god vägledning när det kommer till att kombinera den allopatiska medicinen med önskade kosttillskott, som många hjärtpatienter vill använda. Det är viktigt då den allopatiska medicinen ofta kan påverkas av olika kosttillskott.
Tips
• Håll dig långt bort från tobak. Röker du bör du trappa ned så snabbt som möjligt utan att du blir stressad.
• Det är viktigt att undvika stress, speciellt den långvariga stressen är belastande för hjärtat. Kör du bil så öva dig på att ha tålamod.
• Är du överviktigt bör du se till att gå ned i vikt, på ett förnuftigt sätt, utan stress och eventuellt med hjälp av en kostvägledare. Har du nått din önskade vikt så kommer det svåra, nämligen att hålla vikten. Har du haft en kostvägledare så behåll en livlina till denne.
• Se till att motionera. För ett friskt hjärta är det viktigt att du är aktiv, så att blodet pumpas runt i kroppen. Är du förkyld eller nyligen varit det, eller har du någon annan infektionssjukdom, så skona hjärtat. Undvik motion till dess du är ordentligt frisk. Det är vanligt med virus i hjärtmuskeln. Vanligtvis kan vi leva med det men om hjärtat belastas när det har en infektion mår det inte bra.
• Du bör vara uppmärksam på att sjuka tänder kan ha stor påverkan på ditt hjärta. Vissa tänder har direkta reflexbanor till hjärtat. För hjälp krävs det en duktig och kompetent läkare och tandläkare.
Louise Hay skriver att hjärtat representerar kärlek och vårt blod representerar glädje. Vårt hjärta pumpar kärleksfull glädje genom vår kropp. Om vi nekar oss själva glädje och kärlek så skrumpnar hjärtat ihop och blir kallt, och då uppstår hjärtinfarkt.
Louise Hay nämner att de människor som får hjärtinfarkt aldrig är glada människor.
För att undvika hjärtinfarkt, se till att njuta av livets glädjeämnen.
Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop