Det är väl ingen som har undgått Spaniens nya röklag som trädde i kraft i januari i år. Vad som dock verkar ha chockerat många är att Spanien har infört det strängaste rökförbudet i hela Europa, vilket även förvånat mig då landet alltid känts liberalt i frågan, och därmed inte bara förbjuder rökning inomhus, utan också på en del allmänna platser utomhus, som utanför skolor och sjukhus, men inte utanför t ex polishus eller matbutiker. Utanför det lokala polishuset i Fuengirola står männi-skor i alla åldrar och köar dagarna i ända, rökare och ickerökare, och mitt ibland dem står poliserna själva och röker. Och matbutiker, med kunder i alla åldrar, som enligt mig bör vara ultrafräscha, där står askkopparna precis utanför entréerna. Är inte de platserna också allmänna?
Vad är det man egentligen vill uppnå med ett rökförbud? Försäljningen av tobak är fortfarande laglig, och om det är folkhälsan som man vill förbättra, bör man inte förbjuda tobak helt och hållet? Är staten kanske för hungrig på skattepengarna som tobaken inbringar?
Hälsa?
Det talas i hela Europa, och i världen, om att rökare kostar samhället stora summor pengar varje år. Och det gör de, det vet vi sedan tidigare. Men till skillnad från andra missbruk, talar man om att sjukvården för rökare bör ses över, att man ska undersöka vilken sjukvård rökare ska vara berättigade, och ifall de bör stå för en del av sjukvårdskostnaderna själva. Men vänta lite. Det är inte olagligt att äta, men att äta för mycket leder till övervikt, vilket betecknas som ohälsosamt, som i sin tur kostar samhället stora summor sjukvårdspengar, vilket Helle Espensen skrev i februarinumret. Vi kan dra det ännu längre, det är inte olagligt att vistas i solen, det betalar vi inte ens skatt för, och tänk all hudcancervård som betalas ur den gemensamma kassan. Det är frivilligt att röka och att sola, vi väljer frivilligt vad vi äter samt dricker, men bara rökarna måste "böta" för det?
Ett mycket jämförbart exempel är alkohol, som liksom cigaretter har reglerade försäljningsställen och åldersgräns, etc., men att inskränka på sjukvården för alkoholister, det har det inte talats om.
Spanien förväntas snart vara det land i Europa som lider svårast av fetma, och barnfetman i landet är bland de högsta bland alla OECD-länder, och trots detta, och trots att alla känner till riskerna med övervikt och grunderna till det, ser jag var och varannan dag människor ackompanjera sina egna och sina barns måltider med pommes frites, eller ätandes en liten chipspåse till mellanmål, vilket jag gällande barnen gärna liknar med barnmisshandel. Men återigen, fetma är någonting vi åsamkar oss själva, genom maten vi stoppar i oss (med undantag för vissa sjukdomar). Varför inte ta extra betalt för sjukvård för överviktiga? Eller varför inte införa en hälsoskatt på onyttig, fettbildande mat? Och kan man jämföra föräldrar som utsätter sina barn för passiv rökning med föräldrar som ger sina barn skräpmat? – I båda fallen är det föräldrar-na som sitter inne med kunskapen om vad som är ohälsosamt.
Jag är emot förbud. Vuxna människor bör ha rätt att själva välja. Vill jag inte ha rök omkring mig så går jag till ett mindre rökigt ställe. Liksom att om jag skulle vara vegetarian så skulle jag inte gå till en argentinsk köttrestaurang.
I stället för att straffa, erbjud alternativ, erbjud avvänjningsprogram. Överviktiga får subventionerad vård för viktnedgång, narkomaner och alkoholister får också hjälp av samhället. Tobak är en av de mest nyttjade och beroendeframkallande drogerna, och är dessutom laglig att köpa och nyttja, bara det inte sker på utvalda allmänna platser, men tillskillnad från andra missbruk erbjuds rökare ingen statlig hjälp. Dessutom inskränks deras "rökfrihet", de ska bötfällas och kanske till och med betala för sin egen sjukvård.
Hur drabbas caféer, barer och restauranger?
Sedan införandet av den nya röklagen har man kunnat läsa om barer och restauranger runt om i landet som trotsar rökförbudet. En av dessa är Asador de Guadalmina i Marbella, som varit frekvent omskriven, vars ägare, José Eugenio Arias, gick ut med stora plakat att han tillät rökning på sin restaurang, och men-ade att så länge som försäljning av cigaretter är tillåten, så borde det också vara tillåtet att röka dem. Till TV-kanalen Intereconomía har han sagt: "Om rökning är farligt för hälsan, vilket jag inte ifrågasätter, ska cigarettförsäljning förbjudas på samma sätt som heroin och hasch".
En månad och fem dagar efter lagens inför-ande har José Eugenio Arias nu bötfällts. Junta de Andalucía hotar med att stänga restaurangen om han inte betalar boten på 145 000 euro, samtidigt som Marbella stad också överväger att tilldela restaurangen en bot på 10 000 euro.
En Sueco har frågat ett 10-tal restauranger, barer och caféer längst kusten om den nya röklagen har påverkat deras verksamheter.
Gemensamt för alla tillfrågade har varit att de säger att de inte kan härleda en eventuell försäljningsnedgång till införandet av röklagen, då tiderna varit dåliga rent ekonomiskt redan innan lagen trädde i kraft. De dåliga tiderna sägs bero på den ekonomiska krisen och rådande lågsäsong.
Salvador Perez på La Pappardella, i Puerto Banús, säger:" Just nu påverkar det oss inte så mycket, då det är lågsäsong, men till sommaren tror jag, att en restaurang som vår, utan uteservering kan komma att känna av en försäljningsminskning, jämfört med tidigare år, men jag kan ju inte säga någonting säkert. Jag tror att flera kommer att välja restauranger, caféer och barer med uteserveringar.
En allmän uppfattning verkar också vara, att Costa del Sol kan klara sig bättre än andra delar av Spanien då det här finns så många utlänningar och turister, som sedan tidigare är vana vid rökförbud i deras hemländer.
"Jag har inte märkt av någon försämring sedan införandet av lagen, snarare tvärt om, att gästerna, oavsett om de är rökare eller inte, trivs med den renare luften och fräschheten. Redan innan införandet av den nya röklagen var det många matgäster som ursäktade sig och reste sig från sitt middagssällskap för att gå ut och röka, av vana och av ren artighet",
säger Timo Hämäläinen på Restaurang Garum, i Marbella.
Steve Read på Eagle Pass & Co, bar/ diskotek, i Fuengirola är av en annan mening: "Jätte många klagar på att de måste gå ut och röka. Folk vet inte vad de ska göra av sin drink eftersom de inte får ta med den ut, de blir sura över att vi bakom baren inte ansvarar för drinken etc. Samtidigt har jag mött helt nya typer av klagomål från t ex boende runt omkring baren, som klagar på att de störs av rök och oljud sent på nätterna då vi oftast har öppen till sju på morgonen".
Salvador Perez, restaurangchef på La Pappardella, Puerto Banús, tror att restauranger utan uteserveringar kan komma att se en försäljningsminskning i sommar, jämfört med tidigare år, som följd av den nya röklagen.
Timo Hämäläinen, ägare av Restaurang Garum, Marbella, säger att många av restaurangens gäster uppskattar den renare och fräschare miljö som rökförbudet bär med sig.
Steve Read, ägare av bar/diskotek Eagle Pass & Co, Fuengirola, har sedan införandet av den nya röklagen fått ta emot många klagomål från boende runt omkring, då de störs av oljudet och röken som blir när barens gäster står utanför entrén och röker mitt i natten.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001