I Madrid är det lätt att uppslukas av pulsen kring de stora mötesplatserna, myllret på gatorna, museerna, butikerna, de många restaurangerna, caféerna och barerna, teatrarna och musikalerna, arkitekturen m.m. Men huvudstaden har också en annan sida och omkring 33 % av dess yta utgörs av grönområden. Det är ca 16 m2 grönområde per invånare varför den ofta refereras till som ”världens näst grönaste stad”, efter Tokyo. En Sueco besöker Madrid med siktet inställt på grönska.
Kärt barn har många namn heter det ju och kanske är parken som vi besöker denna månad den allra käraste. Det handlar naturligtvist om Parque del Retiro, eller som den också kallas: Los Jardines del Buen Retiro, Buen Retiro, El Retiro, eller enkelt på svensk: Retiroparken.
El Retiro är en trädgårdspark och Madrids tredje största med sina 118 hektar. Dessutom räknas El Retiro till huvudstadens historiska och artistiska parker och ligger alldeles intill det mycket populära Pradomuseet, och inte långt ifrån Puerta de Alcalá.
Historien säger att ursprunget till denna park hittas redan under tiden då det katolska kungaparet lät uppföra ett rekreationsområde som de kallade ”El Cuarto” i anslutning till Jerónimoklostret, som de också lät uppföra. Men det var inte förrän under 1500-talets första hälft, under Felipe II tid, som området verkligen började användas för rekreation och religiös andakt. Och det är därifrån parken har fått sitt namn.
Men det var under kung Felipe IV:s tid (1605-1665) som parken efter hans beslut kom att byggas om till en plats för fester, representation, teater och annan underhållning. Ett arbete som skedde under ledning av arkitekterna Giovani Batista Crecenzi och Alonso Carbonell. Förutom t ex Buen Retiroteatern byggdes även stora burar för exotiska djur och fåglar, och den stora sjön anlades, där sjöslag och andra spektakel framfördes. Även den åttakantiga klockdammen, Estanque de la Campanillas, byggdes under denna tid.
Under historiens gång har parken genomgått en del ombyggnationer, vissa av dem planerade men faktum är att denna park är känd för sina många oplanerade förändringar. Till de sistnämnda hör bland annat parterren som byggdes under Felipe V, den kungliga porslinsfabriken som byggdes under Carlos III och det astronomiska observatoriet som byggdes under Carlos IV, uppförd av Juan de Villanueva.
Som de flesta av hovets rekreationsplatser var det uteslutande medlemmar ur kungahuset som fick njuta av El Retiro och det dröjde ända till mitten av 1700-talet innan madridborna tilläts in i parken under förutsättning att de var finklädda.
Under den franska invasionen i början av 1800-talet utgjorde El Retiro läger för Napoleons trupper och liksom många andra platser i huvudstaden led El Retiro under dessa år och mycket gick förlorat. Dock kan besökare fortfarande idag njuta av den ursprungliga danssalongen som idag utgör museet Casón del Buen Retiro. Efter invasionen påbörjades återuppbyggandet av parken och en rad byggnader uppfördes, för nöje och rekreation, i enlighet med tidens arkitektoniska trender. Som exempel på dessa kan dagens besökare se Fiskarens hus, Smugglarens hus och det konstgjorda berget.
Ända fram till 1868 rådde de strikta reglerna, som tidigare nämndes, för besökare till parken men detta år övertogs ansvaret över El Retiro av Madrids kommun och parken öppnades för alla. Övergången till en kommunalpark innebar även fler förändringar och bland annat uppfördes kända monument som Palacio de Cristal, parkens utan tvekan mest iögonfallande byggnad med en fin damm vilande framför entrén, och El Palacio de Velázquez, båda verk av Ricardo Velázquez Bosco, och även fontänerna Galápagos, till minne av Isabella II födelse, av D. Javier de Mariátegui, och den kända fontänen Ángel Caído, en unik staty tillägnan Djävulen, av Ricardo Bellver.
El Retiros kanske mest kännetecknande monument invigdes först 1922 och är ett verk av José Grases Riera efter att han 1902 vunnit en tävling för arkitekter om ett minnesmonument för Alfonso XII, som idag ses blicka ut över sjön.
El Retiro är en park fylld med vackra statyer, monument och gallerier, för att inte nämna de stora grönområdena som får besökarna att helt glömma storstadens hektiska liv. Dessutom bjuder parken på många evenemang och varje vecka hålls marknader med allt från böcker, CD-skivor samt smycken och det är inte ovanligt med konstnärer som visar sina konstverk för parkens besökare eller med dockteatrar samt ansiktsmålning för de små. Under ett besök i El Retiro är det näst intill obligatoriskt att hyra båt och ro ett varv i den konstgjorda sjön. Denna park är verkligen en grön lunga, som gjuten för långa promenader, joggingturer eller lata stunder i gröngräset för att vila fötterna efter en dag i huvudstaden.
Planerat underhållsarbete:
Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.