Aldrig har experter överöst oss med så mycket information kring vad vi bör äta och när. Marknaden översvämmas av olika sorters dieter för att få det perfekta livet med rätt kost. Hälsokokböcker poppar upp som aldrig förr. Jag tycker att det är helt fantastiskt med all härlig information och jag har alltid en av de senaste kokböckerna liggandes på mitt nattduksbord för att få inspiration för kommande dags måltider. Under de senaste ca 52 åren har jag intresserat mig för speciellt olika sorters dieter och hälsomat. Och trenderna som kommit och gått har varit vitt skilda. Först blev vi rädda för fett, sedan blev det kolhydratsskräck, äggskräck, glutenskräck, sockerskräck m.m. allt eftersom modet svängde. Det har varit Atkinsdiet, Paleodiet, Dukan Diet, Ät efter din blodtyp, Food Map, Raw Food osv. Med större eller mindre framgång har jag följt dem alla under en tid. Precis nu har jag valt att vara på den ”diet” som är svårast för mig; nämligen att lita på mig själv! Det är svårt, till och med för någon som har den kunskap jag har. Jag har valt att vara min egen expert i skapandet av den diet som jag tycker och känner är bra för mig just nu.
Vi låter oss fyllas av all världens expertkunskap så att vi tillslut glömmer bort vår egen magkänsla. Om vi vill ha en bantningskur väljer vi oftast en bestämd diet som är i ropet just nu och som veckotidningarna kanske skriver om som riktigt effektiv, då vissa personer har gått ned i vikt på kort tid när de följt den. Ofta känner vi inte efter vad vi tycker och känner kring det som vi stoppar i munnen. Din och min kropp lever här och nu under olika villkor och enligt mig finns det inte något universellt recept på rätt diet. Därför har jag bestämt mig för, och det vill jag gärna sprida vidare, att lita på mig själv och följa vissa regler som jag känner att jag mår bra av. Läs den litteratur du vill och har tid till och skapa därefter din egen diet.
Respektera din kropps läroprocess och börja långsamt. Är starten radikal, från den ena dagen till den andra, är min erfarenhet att du kör slut på dig själv och att du efter tre månader har fallit tillbaka i dina gamla matvanor. Jag tycker att en diet ska vara tillfällig. När du sedan märker att dieten har fört dig dit du vill, eller så nära du tror att du kan komma, så fortsätt längs den vackra stigen där den hälsosamma, välsmakande maten blir en naturlig del av din vardag för att på så sätt ta vara på din kropp.
Ta hand om din kropp, du ska följa den hela livet Jag ser min kropp som mitt tempel. Jag har inte alltid tagit hand om detta tempel men ser det som en självklarhet och inte gjort någonting speciellt för att underhålla det. Med åren har jag erkänt att jag älskar detta tempel, på både gott och ont, precis som det är. Som med allt annat påverkas templet av tidens gång men tas det omhand och vårdas väl får det en vacker patina som bara kan upplevas och erfaras vackert präglat av tidens gång.
Inspiration Vår kropp består av det som vi äter, eller rättare sagt det som vi absorberar. Det bör vi lära oss redan som barn och därmed skonas från många problem senare i livet. Principiellt finns det ingen bra eller dålig mat. Det som är bra för den ena kan den andra vara allergisk mot, men det som det handlar om är kvalitetsskillnaderna. Det kan råda stor skillnad i innehållet av näringsvärden beroende på var maten är odlad och vilka odlingsförhållanden som råder för frukten eller grönsaken.
Vi bör vara uppmärksamma på att det vi äter är av bra och helst ekologisk kvalitet. Naturligtvis är det bra att äta en hälsosam och välbalanserad kost.
Väljer du alternativet att leva av hamburgare, äta massa chips, kakor, godis, dricka alkohol, läsk eller liknande, så klaga inte när räkningen för det levernet kommer i form av dålig hälsa. Skynda dig i stället att rätta till det. Det är aldrig försent att förbättra din hälsa och ditt välbefinnande. De flesta av oss äter mycket mer än vad vi har behov av.
Här är några få trick för att äta mindre: • Ta bara en portion. • Sluta småäta före och efter maten. • Ät din måltid i lugn och ro. Äter du tillsammans med familjen är matbordet inte rätt plats för diskussioner eller kritik. • Innan du börjar äta ta ett ögonblick och titta på maten. Ge dig själv gåvan att tacka för den. Se på den och njut av färgerna samt sammansättningen av maten. Under denna process börjar kroppen förbereda arbetet så att du bryter ned matens beståndsdelar och upptar näringsämnena på bästa sätt. Normalt är att det bildas 1 liter saliv i munhålan dagligen. Detta saliv innehåller enzymer som påbörjar spjälkningen av din mat. Dessutom finns det mjölksyrebakterier på slemhinnorna. Därför är det ytterst viktigt att du tuggar din mat ordentligt. • Om du tuggar långsamt blir du snabbare mätt jämfört med om du slukar maten. När du slukar maten slukar du kanske livet i allmänhet. • Lägg ned din kniv och gaffel direkt när du känner första mätthetskänslan. Gör det med en attityd att nu har du ätit färdigt. • Om du dricker i samband med måltiden så vänta med att dricka till efter maten så att du inte bara sköljer ned maten. • Sörj för att matplatsen är fint arrangerad, oavsett om du äter själv eller med en familj. Tänd gärna ett stearinljus, vilket skapar en avslappnad och lugn stämning. Se till att bordet är dukat med allt som behövs så att du inte behöver resa dig upp efter saltet mitt i måltiden. • Ju mer tid vi ger oss själva till att tugga maten ordentligt desto bättre möjlighet har vi för att utveckla vår hälsosamma känsla för vilken mat vi mår bra av och vilken vi inte tål. Dessvärre har det blivit svårare för oss vuxna att känna efter, men det kan man lära sig igen med hjälp av lite övning. Våra känslig för vilken mat vi mår bra av har många gånger förstörts av sockerrika produkter, alkohol, medicin och andra stimulanser, men känslan finns där, på ett eller annat ställe. Vi måste bara hitta den igen. • Ät när du är hungrig men vänta inte tills du blir så hungrig att du ger efter för första bästa chokladbit eller hamburgare. Faller du dit ska du veta att du snart kommer att bli hungrig igen, och det är inte speciellt praktiskt för din hälsa, eller om du vill gå ned i vikt. • Se till att få i dig bra proteiner. Det håller dig mätt längre. De kan komma från fisk, kyckling, ägg m.m. • Se till att ära mycket färska råvaror. Hitta en butik att handla i där du hittar råvarar av bästa kvalitet. • Se till att skapa variation i ditt val av mat. De flesta av oss är vanedjur och äter samma sak om och om igen, men det är spännande att utforska nya matvaror och på så sätt får du även i dig flera olika näringsämnen. Se till att få tillräckligt av allt det gröna som t ex broccoli, grönkål, vetegräs, korngräs m.m. För att hjälpa blodsockret på traven är det bra att äta t ex skaldjur, kött, nötter, bönor m.m. • Se till att en stor del av din kost är basbildande. På så sätt kan du undvika många degenerativa hälsoproblem.
Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team med duktiga medarbetare kan ge dig tips kring kosttillskott, som passar din kost och livsstil.
Av Anni Dahms, Sjuk- och Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare.
Anni Dahms, Sjuk- och Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare.
Planerat underhållsarbete:
Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.