BodyTalk – om hjärna-mage förbindelsen
bodytalk februar
Kontakten mellan hjärnan och magen är ett ytterst komplext och dynamiskt system som har en enorm påverkan på vårt humör, matsmältningen av inte bara mat utan även känslor och på vårt immunförsvar. I dag är nästan alla infektionssjukdomar (t ex TB, hepatit, mässlingen) utrotade genom vacciner och antibiotika – och ersatta av immunologiska sjukdomar som t ex diabetes, skleros, Crohns, cancer, astma, allergier och autoimmuna sjukdomar som är resultat av en överreaktion från immunförsvaret. Reduktionen i biodiversitet och ekosystem bestående av trillioner av livsviktiga mikroorganismer, som vi jagar med antiseptiska medel. Vi måste förändra vår uppfattning av att se bakterier som fiender. De är i stället Friends with Benefits!
 
Har du funderat över orsaken till fjärilar i magen? Eller den tunga känslan i magen när någonting oväntat/obehagligt sker?
Vetenskapen har för länge sedan bevistat att magens tillstånd påverkar vår mentala hälsa. Både hjärnan i huvudet och i maghjärnan – även kallad den enteriska hjärnan – börjar ta form redan i befruktningsögonblicket, från samma sorts vävnad, och den ena delen utvecklas till det centrala nervsystemet (hjärnan) och den andra till det enteriska nervsystemet (magen), som innehåller minst 500 miljoner nervceller. Kopplingen mellan de två tar hand om vagusnerven, den längsta kranienerven. Hormoner och signalsubstanser som kontrollerar hjärnan finns också i mag-tarmsystemet, och därför hjälper en hälsosam maghjärna till med att hålla humöret och den känslomässiga hälsan på topp.
 
I mag-tarmsystemet lever många trillioner mikroorganismer i ekosystem, som var och en består av tusentals arter, t ex olika bakterier, som har över tre miljoner gener (alltså 150 gånger fler än vi människor har…), och deras existens eller ickeexistens har stor betydelse för den neurokemiska balansen i hjärnan.
 
Just därför är det mycket ofta mag-tarmsystemets mikroflora som ropar på hjälp när en klient kontaktar mig för BodyTalk, på grund av t ex depression, stress, ångest eller sömnsvårigheter. Vid övervikt börjar vi också ofta här, för det är inte bara signalsubstanser som serotonin, endorfiner och dopamin som produceras här. Det gör nämligen också de hormoner som påverkar hunger- och mättnadskänslorna. Genom att förändra miljön i magen kan vi förändra det som sker i hjärnan. I vissa fall kan cellerna i mag-tarmsystemet ha svårt att skilja mellan näringsämnen och slaggprodukter, vilket ofta speglar tillstånden i hjärnan, så att klienten har svårt att avgöra med vad/vem det är värt att beblanda sig, samt vad/vem det ska läggas tid och energi på.
 
Resultaten är fantastiska och som en bonus får immunförsvaret en jätteboost. Mellan 70-80 procent av immunförsvarets celler lever nämligen även de i mag-tarmsystemet.
 
Magkanalen har en totalyta av en hel fotbollsplan och för varje kvadratcentimeter finns det ett komplett ekosystem. Om bara en liten del av ekosystemet är i obalans kan det ha stor effekt på immunförsvarets reaktionsmönster – och varken överreaktion (t ex autoimmuna sjukdomar och allergi) eller ingen reaktion alls är bra för hälsan, motståndskraften, humöret, minnet, inlärningsförmåga, uppfattning av smärta, stressnivån eller den mentala hälsan.
 
Att en bra och varierad kost (utan för många E-nummer och patogener, som stressar mikroorganismerna) och tillfört rent vatten är essentiellt för en bra miljö i magen säger sig själv, men trots allt ska kroppen av och till ha hjälp med att skapa balans i och bland de många ekosystem som mikroorganismerna lever i. Och det finns alltid bra hjälp att hämta i blindtarmen – som man tidigare inte värderade speciellt högt och därför bara tog bort. I dag erkänner man som tur är blindtarmens viktiga samarbete med immunsystemet, i bland annat samband med maginfektioner och cancer. Och så kan man under en BodyTalk-session få användning för blindtarmens lager av mikroorganismer, till de platser där det saknas. Har blindtarmen tagits bort går det som tur är att använda dess energifält.

 
Immunförsvaret består av två typer av soldater; anfallare och de fredsbevarande styrkor. Även de speglar din karaktär och personlighet.
En 50-årig man kom till mig på grund av kroniska matsmältningsproblem, mag- och ledsmärtor. Inom loppet av BodyTalk-sessionen visade det sig att hans fredsbevarande immunceller visserligen fanns där men att de inte producerade antiinflammatoriska ämnen. Cellerna övertygade tankemönstret om att ”det är hopplöst att bevara freden”. Känslor som sorg, avvisande och hopplöshet från barndomen dök upp, och han berättade nu att han som barn ständigt försökte skapa fred i en familjekonflikt grundad i religiösa övertygelser. Han hade tvingats att ge upp. På cellnivå gjorde immunförsvaret samma sak. Genom att förbinda hans förflutna misslyckande som fredsskapare med fysiologin i hans mage väckte vi de ”sovande” immuncellerna – och han blev frisk.
 
BodyTalk är BodyMind-medicin, kvantkommunikation, och som BodyTalker kan jag:
–    Balansera mikroorganismerna genom att förstärka de bra och reducera de dåliga.
–    Balansera mag-hjärnsamarbetet med fokus på signalsubstans och hormoner.
–    Reducera stress.
–    Frigöra gamla känslomässiga mönster och trauman.
–    Balansera kommunikationen mellan det endokrina systemet, nerv- och immunsystemet och mikroorganismerna.
 
Det fina är att behandlingen går åt båda håll. Det är inte en enkelriktad väg som många andra behandlingsformer. Arbetet med sinnet har effekt på kroppen och arbetet med kroppen har effekt på sinnet. Vi går direkt till historien bakom symptomen och många gånger räcker det med en session, andra gånger är det mer komplicerat och hanteras lager för lager.
Vill du boka tid för en session eller ha mer information kring BodyTalk är du välkommen att ringa mig på tel. +34 607 62 91 06 – eller läs mer om BodyTalk på: www.bodytalk-torreblanca.com. Här kan du välja mellan BodyTalk-artiklar om allt från hormonella obalanser, depressioner, utbrändhet och stress till ätstörningar, migrän, fibromyalgi, cancer, diabetes, ångest och immunförsvar.
Av Helle Espensen, auktoriserad BodyTalker

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.