Ny regering – ny röra i Marbella
Efter två år i skuggan är Ángeles Muñoz tillbaka i rollen som borgmästare i Marbella. Via en pakt med det lilla lokalpartiet i San Pedro (OSP) har Partido Popular nyligen avsatt José Bernal från PSOE från borgmästarposten där denne har suttit sedan kommunalvalet år 2015 på ett enkelt mandat med stöd från Podemos, IU och även OSP, som nu alltså bytt sida. Med Ángeles Muñoz erfarenhet och 13 av 27 platser i kommunalrådet menar många att Marbellas lokalregering nu kommer att bli starkare. Men så finns det dem som menar att skiftet bara är ytterligare ett exempel på att den politiska röran i Marbella fortsätter i samma stil som den gjort sedan 2003, då den dåvarande borgmästaren Julián Muñoz avsattes av sina egna partimedlemmar.
Saken är den att Marbellas största problem just nu är att staden inte har någon giltig stadsplan. År 2010 antog PP en ny stadsplan som delvis accepterade många av de olagliga byggprojekt som konstruerats under GIL-tiden. Men under år 2015 underkändes denna stadsplan av domstol. José Bernals stab var långt framskridna med ett nytt stadsplansprojekt, men han har nu alltså blivit avsatt och Ángeles Muñoz kan börja om från början.
Stora förbättringar på gång på flygplatsen
Under oktober månad är det planerat förbättringar av infrastrukturen till och från flytplatsen i Málaga. Centralregeringen i Madrid har avsatt 44 miljoner euro till att bredda motorvägen A-7, så att trafiken, som kommer från norr om Málaga, kan köra direkt till flygplatsen utan att behöva ta vägen mot centrala Málaga. Arbetet förväntas ta tre år och det är regeringens största byggprojekt för året.
Utöver motorvägsprojektet har det avsatts 8 miljoner euro till att renovera Terminal 2 – även kallad Picasso-terminalen. Denna ska målas om, det ska läggas nya golv, installeras ny luftkonditionering och så ska de sänkta taken bytas ut. Detta ingår i arbetet med att terminalen ska ”integreras” bättre i den nya terminalen, så att man framöver inte ska lägga märke till gränsen mellan de två terminalerna.
{loadposition realestate}
Kalla handen mot Puigdemont i Danmark
Officiellt är det ett turistkontor men i praktiken ska det vara den katalanska ambassaden i Danmark. Därför infann presidenten för det katalanska Generalitet och hans närmaste kollegor sig i onsdags i Köpenhamn för att inviga det nya ”kontoret”. Men i stället för ett varmt välkomnande mötte den katalanska delegationen kalla handen för ingen från den danska regeringen kom.
Det är inte den första gången som Puigdemont & Co. fått ett kyligt bemötande i Europa. Det samma hände under våren när de katalanska representanterna reste till Bryssel för att presentera sin självständighetsönskan inför EU-parlamentet.
En liten majoritet i det katalanska parlamentet kämpar oförtröttat vidare med att få igen det katalanska självständighetsvalet den 1 oktober.