”Problemet är inte att man ska dö – utan att man ska leva tills man dör.”

Detta citat hittade jag i en av Lars Okholms gamla böcker.

Ett annat citat som jag tycker mycket om är: ”Vitaminer är ämnen som är skadliga för en om de inte är där.”

Ett vitamin som kan hjälpa oss att må bra är B-vitamin. B-vitaminet delas upp i flera B-vitaminer, som ihop kallas ett B-vitamin-komplex.

1915 kallades B-vitaminer ”B-ämnen”

Det var öljäst som startade allt, då man upptäckte att vattenhaltigt extrakt av öljäst främjade tillväxten hos råttor, när det gjordes försök med råttor som fick en speciell diet.

1926 isolerades det första B-vitaminet. Det var B1. Därefter började man dela upp B-vitaminer i B1, B2 osv. och upptäckte samtidigt vad vartdera B-vitamin var speciellt bra för.

Vi är beroende av dagliga tillskott av B-vitaminer. Detta för att de snabbt tas upp och snabbt utsöndras igen, med undantag för B-12, som lagras i levern.

I naturen hittas inga isolerade B-vitaminer, i stället är hela komplexet samlat för att säkra en normal cellfunktion. Därför rekommenderar jag alltid att du tar hela B-komplexet för att sedan eventuellt öka med terapeutiska doser av enskilda B-vitaminer med en specifik egenskap efter behov under en tid.

B-vitamin har, som en samlad grupp, många funktioner för både sockeromsättningen och för omsättningen av fettämnen och proteiner. B-vitaminer är dessutom Co-enzymer och många har antioxidant effekt.

I dag ses stor brist på B-vitaminer
Orsakerna till detta är flera, men mycket beror på att maten som vi äter i dag är så processad. Dessutom odlas ofta jordarna för intensivt. Så tillkommer även vår allt mer ökande konsumtion av socker, alkohol, medicin (bland annat ökad antibiotikaanvändning), kaffe m.m. ihop med en tarmflora som ofta är försvagad på grund av dålig kvalitet på maten liksom dålig livsstil.

Enligt Eva Lydeking bör man inte ta antibiotika och B-vitaminer samtidigt. Så går du på en antibiotikakur bör du vänta med att ta B-vitaminerna till dess kuren är över.

Många människor går, enligt mig, med onödiga problem för att de inte har tillräckligt med kunskap kring B-vitaminernas viktiga uppgift och förmåga att förebygga och förbättra många hälsoproblem.

Jag rekommenderar ofta B-vitamin till personer som kommer med många olika klagomål som allt från bekymmer till depression, orklöshet och trötthet, stress och nervositet, alkoholproblem, kolesterolproblem, tilltagande problem med minnet, hjärtbesvär, blodbrist, flagande naglar, stickande känsla i händer och fötter m.m. Naturligtvis försäkrar jag mig först om att personen konsulterat läkare gällande problemen.

Kosten

När man förr åt en varierad kost så var den fylld med alla de näringsämnen som vi behöver. Men så är det dessvärre inte längre i dag. I dag präglas den vanliga kosten av alldeles för höga halter salt av dålig kvalitet, fett av dålig kvalitet och ännu större mängder socker.

Det uppskattas att vi äter 50-60 gånger mer socker i dag jämfört med för tre generationer sedan.

Raffinerat koncentrerat socker, som absolut inte kan kallas naturlig mat, används i stor utsträckning. Det är billigt, men priset för vår hälsa kan vara högt.

Undvik skräpmat, livsmedel med mycket socker och tomma kalorier.

Enligt mig bör vi se till att både äta en hälsosam kost innehållande alla B-vitaminer och samtidigt ta ett dagligt B-vitamintillskott.

När du tänker på B-vitaminrikkost kan du bland annat äta rikligt med fullkornsprodukter, brunt ris, bovete, ägg, mandlar, nötter, kött – både nötkött och fågel, fisk, tång samt de flesta frukter och grönsaker.

Öljäst är en riktigt bra källa till B-vitaminer. Det kan vara en riktigt bra idé att tillsätta lite öljäst i din smoothie.

Det är bara animaliska produkter som kött, fisk, kyckling och mjölkprodukter som anses innehålla tillräckligt med B12. Så är du vegetarian kan det vara en bra idé att komplettera din kost med B12.

Symptomen på B12-brist kan först vara svaga. Det kan vara en bra idé att mäta din B12-nivå med jämna mellanrum.

Behovet av olika B-vitaminer varierar beroende på livsstil. Äter du i allmänhet mycket kött så ökas behovet av B3 och B6. Tänk på att komplettera kosten med sötpotatis, bananer och plommon. Äldre som äter mycket kött och som lider av B6-brist blir snabbare förkalkade än andra.

Äter du mycket sött eller dricker mycket kaffe och/eller mycket alkohol, eller röker, bör du vara speciellt uppmärksam på att få i dig B1. B1 fås från havregryn, potatis samt i livsmedlen som nämns ovan rent generellt.

Är du alkoholist lider du troligtvis av brist på alla B-vitaminer. Se till att ta stora doser tillskott av dem.

De enskilda B-vitaminerna

Det har skrivits långa avhandlingar kring de enskilda B-vitaminerna. Här kommer några få ord om vart och ett av dem.

  • B1 (Tiamin) är det första B-vitaminet som upptäcktes. Det är vattenlösligt. Det är en antioxidant och är lätt vattendrivande. Vitaminet är viktigt för hjärta och pulsåder. Brist kan orsaka hjärtarytmi. B1 kan vara bra vid nervinflammation och ischias samt nervositet. Lockar du till dig många myggor eller ska du resa till en plats där det finns mycket mygg kan det vara en bra idé att ta ett dagligt tillskott på 300 mg B 1 x 3.
  • B2 (Riboflavin) ger livskraft och energi, samt är bra för matsmältningen. Är du i vuxen ålder är behovet av B2 större. B2-brist orsakar ofta sprickor i läpparna samt torra läppar som flagar. Ofta upplevs även en brännande känsla i mun, läppar och tunga. Dessa symptom ses även vid B6-brist.
  • B3 (Niacin) – om du är lite orolig kan B3 ge lite bättre nattsömn samt bättre psykisk stabilitet. Det finns två sorters niacin, nämligen Nikotinsyra och Nikotinamid. Nikotinsyra orsakar värme klåda i huden. Det är inte farligt men kan kännas obehagligt. Därför använder man som regel Nikotinamid.
  • B5 (Pantotensyra) skyddar vårt nervsystem och producerar nervernas signalsubstanser. B5 stabiliserar immunsystemet via antikroppsproduktion. Vidare är B5 bra till att läka skador i både hud och slemhinnor. Ett bristsymptom kan vara sömnlöshet. Personer som vaknar vid 2-3-tiden på natten kan ofta få hjälp genom att ta extra Pantotensyra.
  • B6 (Pyridoxin). Är du över 40 år börjar ditt upptag av B6 från tarmsystemet att minska. Det uppskattas att äldre människor behöver 20 procent mer B6 jämfört med yngre. Dosen som gäller är som regel mellan 50-200 mg dagligen. Vid 600 mg kan olika biverkningar uppstå. B6 används särskilt vid allergi, astma, blodbrist, för lågt blodsocker m.m.
  • B8 (Biotin). Det uppskattas att en dålig tarmflora utgör en väsentlig orsak till Biotin-brist. Biotin kallas även för skönhetsvitaminet, då det bidrar till fylligt hår samt jämnare hud samt starkare naglar.
  • B9 (Folsyra). Precis som B12 kan Folsyra förhindra minskad hjärnhinnefunktion, och det kan även ge humöret ett lyft. Folsyra är det som i störst utsträckning, följt av B6 och B12, skyddar mot förhöjt homocystein, som förstör artärerna och kan utlösa hjärtinfarkter och hjärnblödningar. Det har visat sig att B-vitaminer i stora doser kan få bort överskott av homocystein i kroppen. Undersökningar har visat att folsyrabrist ökar risken för cancer i strupe, bröst och lungor. Gravida bör se till att ta tillskott med Folsyra. Brist på Folsyra kan orsaka medfödda defekter hos barnet.
  • B10 (Paba) är nödvändigt för tillväxt, hud och hår samt stimulerar ämnesomsättningen. Paba är mest känt för att användas i krämer som används för att skydda mot solbränna. Paba produceras normalt av en frisk tarmflora.
  • B12 (Cobalamin). Vid Alzheimer uppskattas det att personen lider av B12-brist. En del forskare menar att B12-brist är en långvarig, konstant föregångare till Alzheimer. Det finns noterat att det upplevs en betydlig förbättring hos många sinnesförvirrade och deprimerade äldre om de får B12. B12 utmärker sig från de andra B-vitaminerna då B12 produceras i tarmarnas mikroorganismer och lagras i levern. Därför är vi inte beroende av ett dagligt tillskott. Ett enzym i magsäckens slemhinna producerar ett ämne som kallas intrinsic factor, som är nödvändigt för att ta upp B12 i tarmen. Upptag av B12 kan underlättas om man låter B12 smälta under tungan, så att det lättare upptas av slemhinnorna.
  • Kolin är egentligen inte ett B-vitamin men många menar att det ändå tillhör B-vitamingruppen. Det är ett ämne som är nödvändigt för både människor och djur, för nedbrytandet av kolesterol men även för nervsystemet, minnet och ögonen. Det förbättrar även lever- och gallblåsefunktionerna.
  • Inositol anses av många, liksom Kolin, tillhöra gruppen B-vitaminer. Ihop med Kolin är Inositol viktigt för fettomsättningen. Det sänker kolesterolet i blodet och håller det flytande. Det har en lugnande effekt och stor betydelse för hjärnan samt nervsystemet och ögonen. Det hjälper även mot högt blodtryck, hjärtbesvär samt ångest och sömnbesvär.

Jag hoppas att denna artikel förklarar varför jag så ofta nämner att det är viktigt att komma ihåg B-vitaminerna. Låt mig denna månad avsluta med ytterligare ett citat av Lars Okholm:

”Man kan göra råttor till alkoholister genom att ge dem för lite B-vitaminer.”

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.