Dela

Under en tid har jag haft en del problem med mina ögon, som är torra och kliar. Men även om de är torra så rinner de mycket. Jag har också svårt att se tydligt och känner även att ögonen blir trötta fort när jag sitter framför datorn.

Efter att jag provat många olika naturliga mascaror och ögonskuggor har jag slutat med allt som har med ögonmakeup att göra. I normala fall tycker jag om att använda lite mascara, då jag tycker att det ger ansiktet lite mer liv och då mina ögonfransar annars är helt färglösa.

En morgon var jag riktigt irriterad över problemen, då jag inte längre kan gå utanför dörren utan att ha en pappersnäsduk med mig. Det fick mig att börja fundera kring problemet samt vad jag kan göra åt det, och plötsligt slog det mig: ”Anni, du hör till den äldre generationen och du vet att äldre människor lider särskilt stor risk att ha A-vitaminbrist.” Det har dessutom också visat sig att personer som arbetar framför datorer och personer som arbetar i artificiellt ljus behöver extra A-vitamin. Och jag gör bägge delar, hela året runt. Därför har jag nu börjat inkludera A-vitamin i mitt dagliga kosttillskottsprogram, vilket också inspirerat mig till att skriva artikel här denna månad.

Har du brist på A-vitamin?

A-vitamin är nödvändigt för att producera färgämnen i ögonen (synpurpur), vilket behövs för att se i dunkelt ljus. Därför kan dåligt mörkerseende vara ett symptom på brist. Detta vitamin är inte bara ansvarigt för slemhinnorna i ögonen utan för alla slemhinnor i kroppen generellt, samt njurar och luftvägar. Vitaminet hjälper till att förebygga infektionssjukdomar, skyddar huden och håller den frisk samt skyddar mot skador från stark exponering för solen. Om du har torr och fjällande hud kan det vara tecken på A-vitaminbrist, vilket också ger skört hår och sköra naglar. Andra symtom på brist kan vara nedsatt lukt- och smaksinne. A-vitamin skyddar cellmembranen och stärker immunförsvaret. Hos män används A-vitamin även i bildandet av sädesceller, så vitaminet är även viktigt för fortplantningsförmågan. Vitaminet spelar också en roll för smak och aptit.

Vad är A-vitamin och betakaroten?

A-vitamin är fettlösligt. Detta betyder att vitaminet bara kan lösas upp i kroppen ihop med fett. Förr i tiden, omkring år 1915, kallades A-vitamin för bara ”A-ämne”. Senare, omkring år 1931, upptäcktes detaljerna i A-vitaminets sammansättning.

A-vitamin deponeras i levern och fettvävnad.

Det enskilda A-vitaminet kallas retinol. Sedan finns det också karoten och karotenoider, som är förstadier till A-vitamin. Förstadierna karotenoiderna omvandlas till retinol i kroppen, som är det riktiga A-vitaminet. Det kallas retinol då det huvudsakligen finns i ögats näthinna, som ju heter retina på latin. Biologiskt sett är betakaroten sex gånger svagare än rent A-vitamin.

Betakaroten är mycket säkert att använda då det inte leder till någon förgiftning, vilket kan ske med stora doser av A-vitamin.

En finsk studie från 1994 utförd på långtidsrökare verkade dock visa att personer som tog 20 mg betakaroten eller mer varje dag led en något ökad risk för lungcancer. Så är du rökare är det bäst att du håller dig till högst 15 mg betakaroten per dag, bara för säkerhets skull. Resultatet kom som en chock för forskarvärlden. Många forskare i dag anser dock att studien, på grund av olika skäl, inte är särskilt tillförlitlig. Personligen tror jag att det är nyttigare att tugga på en morot än att röka en cigarett. Antalet morötter ger nog sig själv. Som motpol finns det kinesiska studier som visat att konsumtion av betakaroten i kombination med selen och E-vitamin minskar förekomsten av lungcancer.

Karotenoid är orangefärgat, så logiskt sett finns det mycket karoten i morötter. Äter du tillräckliga mängder morötter kan du nästan se ut som en person med gulsot. Det är, som tur är, ofarligt och försvinner när överdosen av morötter upphör.

Är du gravid är A-vitamin nödvändigt för att fostret ska utvecklas normalt, men det har också visat sig att stora doser av rent syntetiskt A-vitamin (retinol) kan vara farliga och orsaka fosterskador. Men det gäller ej betakaroten. Är du gravid bör du, enligt mig, rådfråga din läkare om vilka kosttillskott du kan och bör ta samt hur höga doser du bör ta.

Få A-vitamin genom kosten

Kroppen klarar sig inte utan A-vitamin. Som nämns ovan är A-vitamin fettlösligt. Skräms du av fett eller följer någon speciell diet och endast äter magert kött, sallad, potatis, inget smör eller olja, kan du lätt få brist på A-vitamin.

Även vid en ganska normalt kost kan man lätt lida brist på A-vitamin, vilket särskilt gäller äldre, som ofta har ett lågt kaloriintag. Så, känner du att du ofta får halsfluss eller öroninflammation bör du fundera på om du får för lite A-vitamin.

A-vitamin finns i levern hos många djur, i fisklever samt i skaldjur, kött, äggula, smör, ost och fettrika mejeriprodukter. A-vitamin finns även i nötter.

Är du vegetarian måste du vara uppmärksam på att äta ordentligt med livsmedel som innehåller betakaroten. Betakaroten finns i maskros, gröna och gula grönsaker, majs, morötter, sötpotatis, pumpa, spenat, grönkål, mangold, broccoli, tomater, röd paprika m.m. I fruktväg hittas det i meloner, bananer, aprikoser m.m.

Både A-vitamin och betakaroten tas upp i tunntarmen tillsammans med fett. Därför måste det finnas vätska från både bukspottkörteln och gallan. Finns det störningar i fettupptaget, vid t ex leversjukdom, celiaki eller diarré, minskar upptaget av vitaminerna. Detta beror på att A-vitamin lagras i levern och fettvävnad, som beskrivs ovan.

Kosttillskott

A-vitamin mäts i mcg. 1 mcg retinol (rent A-vitamin) motsvarar 6 mcg betakaroten. Detta är samma som 5 IE (internationella enheter, som var den enhet som användes förr). Det kan vara bra att ta ett extra tillskott av A-vitamin vid behov, och det finns olika styrkor som t ex 900 mcg eller 1 500 mcg.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.