En verklig veteran från den allra första tiden, före massturismen och charterresandet, till och med innan flygplatsen i Malaga var byggd är Monica Molbeck, idag 95 år. Hon kom till Costa del Sol redan 1958 och har stannat här sedan dess.
”Först bodde vi ett tag i Italien, som på den tiden var mycket mer kultiverat och framåt än Francos Spanien,”säger Monica. ”Men sen kom vi till kusten och trots många problem och bekymmer blev vi kvar.”
Med problem och bekymmer menas det stora projekt som hon och hennes danske man Jos drog i gång i Fuengirola. De byggde det första hotellet i los Boliches, som blev det andra i Fuengirola.
”Redan på 40-talet hade vi en resebyrå i Köpenhamn och det var naturligt att fortsätta inom branschen.”
Monica som är konstnär och utbildad på Kungliga Konstakademin i Köpenhamn ritade och designade hotellet.
”Det var inte lätt att hitta en arkitekt på den tiden så jag ritade själv byggnaden och tog med det till el Ayuntamiento. De blev förtjusta över mina ritningar och snart var bygget godkänt,” skrattar Monica. ”Under en period var vi de enda som hade bil och det enda sättet att resa hit ner var med bil. När vi kom åkande väckte det stor uppmärksamhet”
1961 invigdes La Concha som blev ett hotell präglat av Monicas konstnärskap. Alla rum var dekorerade med hennes oljemålningar.
Konst med filosofi
Konsten har Moncia forsatt med i hela sitt liv. Det som skiljer henne från många andra konstnärer är att hon kombinerat sin konst med filosofi. I drygt 40 år har hon hållit filosofiska teckningskurser och gör det fortfarande. Varje lördag eftermiddag har hon lektioner hemma i sin ateljé.
”Jag kallar det ”lär känna dig själv” för att man ska förstå vad kursen går ut på. En av de första momenten är att förstå att grunden till allting är kaos.”
Hennes kurser är mycket populära och det är med en härlig glimt i ögat som den 95-åriga konstnärinnan berättar minnen och episoder från hennes kurser. Det är stor internationell spridning på deltagarna men Monica pratar fem språk och kör sin kurs på fyra olika språk.
”Det är bara en enda kursdeltagare under alla dessa år som inte velat göra en övning färdig Och det var en före detta dansk krigsminister,” berättar Monica och visar flera olika teckningsuppgifter som hennes elever gör med mycket enkla metoder, men man kommer snart underfund med att det ligger mycket tänkande bakom övningarna.
”Genom att teckna är det lättare att förstå sig själv, sin tankar och hur livet gestaltar sig. Vi börjar med ytan, lägger sedan till formen för att komma fram till figuren.Längre fram i kursen kommer vi till något mycket viktigt, pånyttfödelsen”
Återigen visar hon hur detta kan illustreras, både av henne själv och eleverna. Och pånyttfödelsen är något som kommer tillbaka under hela hennes liv, samt hennes egen förmåga att gång på gång börja om från början.
Förutom sin konstutbildning i Köpenhamn har Monica läst filosofi i England och USA, varit au-pair i Frankrike, flytt från kriget i Danmark med sista båten till Sverige,haft minkfarm i Skåne, lärt sig dekorera skyltfönster i Berlin, resebyrå i Helsingborg och Köpenhamn, och en tur till Italien innan hon kom till Spanien som hon bott i över 50 år.
En del saker är sig lika
Vi är i hennes ateljé och på väggarna hänger delar av teckningskursen på stora pappersark. Texterna är på både spanska och svenska och man känner att här är det full aktivitet. Monica är på fötterna hela tiden för att visa bilder, foton, målningar och kursmaterial medan hon pratar.
Det var under de 15 år som hon och hennes man hade hotellet la Concha som teckningslektionerna började.
”Tänk dig los Boliches i början på 60-talet, här fanns egentligen ingenting. Vi själva var tvungna att underhålla våra gäster och på så sätt började jag med teckningslektionerna. Och sen har det aldrig slutat. Jag har aldrig annonserat utan det har ”själv” spridit sig.”
På golvet i ateljén står en hel del målningar lutade mot väggarna. Monica målar bara i olja. Att gå igenom målningarna och höra hennes egna ord om hur tavlor vuxit fram, syftet och tankarna runt verken är som en resa från kaoset, där allt har sitt ursprung, till själens olika stadier och pånyttfödelse.
”Jag har ju haft en hel del utställningar under åren och visst är roligt att sälja, men det finns en del tavlor jag ångrar att jag sålde. Bland annat några i en serie jag gjorde för drygt 10 år sedan som heter ”Folk på vandring”. Ibland får jag lust att köpa tillbaka dem.”
Vi tittar på foton från tiden då hotellet byggdes. Förvisso är det mycket som är annorlunda idag men vissa saker är sig lika, som att grilla sardiner vid stranden. Sex till sju sardiner på ett spett, vilket står lutat mot en liten eldstad där några tjock vedklabbar från olivträd ligger och pyr.
Hotellet är idag rivet för att lämna plats åt en stadsplan med bostäder.
Byggde en urbanisation
Monica och hennes man sålde la Concha och köpte en stor bit mark, som på den tiden låg uppe i bergen, för att börja byggandet av urbanisationen Vista Verde. Idag ligger Vista Verde nära motorvägen, inklämd bland andra urbanisationer och det känns mycket närmare havet än bergen. Hon bor kvar i Vista Verde med sin son Jonas och hans familj.
En fråga som man måste ställa till en sådan kreativ person som Monica Molbeck är varifrån hon får sin inspiration och kraft.
”Livet är den största inspirationskällan och man får aldrig tappa modet. Tron på pånyttfödelse ger en inre kraft som jag haft med mig alla gånger jag börjat om från början.”
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001