Eko – en modern kvalitetsstämpel?
Ekologi är både mainstream och inne på en och samma gång. Dock är det långt ifrån obetydligt vilket av de två orden man använder när man talar om ekologi.
I denna artikel tar vi en närmare titt på ekologi och hållbarhet med både danska, norska och svenska ögon.
 

Växande eko-intresse

Svenskarna intresse för att köpa ekologiska varor ökar allt mer och många i Sverige sätter likhetstecken mellan eko-symboler på varor och kvalitet. Eko-trenden har slagit rot och det verkar som om den bara växer.
 
Men är ekologi verkligen så viktigt och hur lever man egentligen hållbart? Själv tror jag att det handlar om vanor och för att förklara varför tar vi en titt på min barndom.
När jag var liten odlade vi många grönsaker i köksträdgården. Min egen favorit var ärtor, för dem kunde jag plocka själv, öppna och sedan pilla ut de små gröna runda ärtorna, och jag minns även potatis, persilja samt isbergssallad. Vad det aldrig talades om var ekologi men trots det var måltiderna i mitt barndomshem ordentliga. Senare började mina föräldrar att köpa hem tomater och morötter av den enkla anledningen att de hade mer smak.
I dag köper jag själv ekologiska morötter och jag tycker om det mesta i grönsaksväg. Vanans makt är stor.
 

Ambitiös utan ekofanatism

Gör en liten extra insats varje dag och sträva efter att vara en liten smula bättre än vad du var igår. Ekologi enligt mig är en bra sak men jag tycker inte att det finns någon anledning till att gå upp i det hållet. Däremot tycker jag att man ska vara medveten om vad man ger vidare – och det gäller både dina vanor som konsument och dina tankar kring dem.
 
Hållbarhet och ekologi är inte samma sak. Dessvärre talas det inte om det så tydligt. Ekologi är ett sätt att leva hållbart och hållbarhet är någonting mer generellt betecknat med hänsyn till miljö och jordens resurser.
 
Vi har mött fyra av Fuengirolas skandinaviska invånare för att få veta mer om vad de tänker kring detta.
Den första vi möter är Lisa Faarup, som arbetar som sekreterare i Club Danés.
 

Är det möjligt att få ekologiska varor i Spanien?

”Ja, det är det. Jag har redan sedan länge låtit bli att köpa burägg och utöver det försöker jag så långt det är möjligt att köpa ekologiska frukter och grönsaker samt gärna även pasta. Jag tycker att speciellt Lidl och Aldi har kommit långt när det gäller utbud med ekologiska produkter.
Jag har en dotter som faktiskt lever helt ekologiskt. Hon odlar sina grönsaker själv och det är hon som har lärt mig leva mer ekologiskt.”
 
Mitt i ett petanquespel möter jag en annan dansk kvinna, Iben, som tidigare arbetat som fysioterapeut. Med ett stort leende och solglasögon mot den starka vårsolen flyttar hon i ett ögonblick fokus från petanqueturneringen till frågan som min kollega och jag ställer henne.
 

Vilka varor köper du ekologiska?

”Alltså avokado har vi i trädgården, så vi vet att den inte är besprutad. Utöver det handlar jag inte så mycket ekologiskt här i Spanien men jag kan gott och väl få för mig att köpa t ex ekologiska bananer.”
 
Snart är det Ibens tur att spela, vilket hennes medspelare påminner henne om. Vi lämnar Club Danés och beger oss mot Norsk Forening i Fuengirola. De två danska kvinnorna visade sig vara positivt inställda när det kommer till ekologiska möjligheter. Detsamma kan inte sägas om nästa person vi möter, norska Åge Henriksen. Han sitter vid ett bord i skuggan tillsammans med vänner och bekanta.
 

Ekologi – är det någonting som du bryr dig om?

”Nej, jag är ju ingenjör så jag går in för teknik och utveckling. Det är konkreta saker och inte varken fantasi eller äventyr. Och nej, jag köper inte ekologiskt, ja köper mina vanliga varor.”
 
Trots sin höga ålder, Åge är 93 år, är han ung i sinnet och innan vi går ger han oss ett råd:
”Det viktigaste i livet är att trivas och att ha det bra. Det är den bästa medicinen – inte ekologi och allt annat som folk hittar på.”
 
Åges liv har bland annat bjudit på boende i Japan i flera år. Han berättar att han alltid har ätit det han vill och betonar att han dricker mycket mjölk.
 
Vårt besök hos skandinaver på Costa del Sol för oss vidare till AHN, Asociación Hispano Nordica. När vi kommer fram luktar det gott av nybryggt kaffe och stämningen är avslappnad och trevlig. Här träffar vi svenska Vivi-Ann Malmquist och ställer henne några frågor kring ekologi.
 

Hur tror du att ekologi kan hjälpa oss?

”För att leva i en bättre värld behöver vi alla nog tänka över det och vi behöver hjälpas åt. Men framförallt ska ’hjälpen’ och informationen om ekologins möjligheter ut till oss konsumenter så att vi vet vad som är vad. Vad betyder egentligen ’ekologi’? Det är det många som inte vet. Jag vet det faktiskt inte heller.”
 

Kan man göra någonting för att bredda medvetenheten kring ekologi? 


”Ja, man får försöka upplysa konsumenterna kring dess egentliga betydelse. Det är så
lätt att säga att någonting är ekologiskt. Men vad betyder det egentligen? Det kräver så lite.”
 

När är någonting ekologiskt?

Ekologi innebär som regel produktion utan besprutningsmedel och på annat sätt naturlig produktion. Slår man upp ordet i SAOL fås definitionen: ”Vetenskapen om samspelet mellan organismer och deras omgivning.”
 
Ekologi är definitivt populärt i Skandinavien och vinner också mark på Costa del Sol. Vivi-Ann pekar dock på ekologins diffusa betydelse och hon har en poäng. Så vad kan man göra – och än viktigare: Vem har ansvaret?
Av Text: Kristina Havbo Kongsgaard. Foto: Isabella Oliver

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.