Kretsloppet är jättestort. Det är ett kärlsystem på ca 120 000 km, så det är logiskt att det finns många kretsloppssjukdomar. I kretsloppen transporteras näringsämnen till och slaggprodukter från cellerna. De röda blodkropparna hämtar friskt syre i lungorna, tar en tur i kretsloppet och levererar syre tillsammans med hormoner och andra budbärare, t ex en del av immunsystemet, till cellerna. Därefter tar de med sig koldioxid tillbaka och slaggprodukter transporteras bort från lungorna, tarmarna, njurarna och huden.
De röda blodkropparna gör ett jättearbete och varje sekund dör det ca 1,2 miljoner röda blodkroppar. En blodkropp lever i ca 120 dagar. Därefter förstörs de i mjälten eller i levern, var en stor del av dem sedan tas omhand. Och det är den röda benmärgen som har i uppgift att producerar nya röda blodkroppar.
Vid varje normalt hjärtslag pumpas ca 1 dl blod med näringsämnen ut i artärerna (blodådrorna) från hjärtat genom de fina, tunna kapillärerna, där skiftet av näringsämnen och slaggprodukter sker. När blodet ska tillbaka med slaggprodukter sker det genom venerna, som man kan kalla returblodkärl. Dessa vener går i riktning mot hjärtat.
När vi befinner oss i vilotillstånd pumpar hjärtat ca 70 gånger per minut, då säger vi att vi har en vilopuls på 70. Under fysisk ansträngning ökar pulsen, kanske till hela 200. Orsaken till att hjärtat pumpar hårdare är att vi under fysisk ansträngning har behov av mer näring och syre och i gengäld ökar också mängden slaggprodukter.
Vår finkänsliga kropp har en ordercentral, vasomotorcentrumet, som ligger i den förlängda ryggmärgen, överst i ryggmärgen, bak i hjärnan. Det är härifrån som hjärtat får order om när det ska arbetas snabbare och hårdare, varmed blodtycket höjs.
Vi känner alla till de vanligaste kretsloppssjukdomarna, nämligen åderförkalkning och förhöjt blodtryck.
Åderförkalkning ger dålig cirkulation och ökar risken för blodproppar, som är en av de vanligaste åkommorna i västvärlden. En blodpropp kan stoppa blodtillförseln till vävnader vilket kan vara katastrofalt, speciellt om det gäller blodförsörjningen till hjärtat.
Förhöjt blodtryck innebär ett ökat tryck i kretsloppsystemet. Blodtrycket mäts genom att mäta trycket när hjärtat arbetar och när det är i vila med resultatet som t ex 120/80 – det kallas även det systoliska (när hjärtat arbetar) och det diastoliska (när hjärtat är i vila).
Förkalkning i det stora kretsloppet yttrar sig ofta som cirkulationsproblem i benen. Ett symptom kan vara kalla fötter. Det säkraste tecknet på dålig cirkulation är ”fönstertittarsjuka” som yttrar sig genom att du måste stanna upp och ”titta in i fönster” trots att det kanske inte finns några fönster. Blir det riktigt allvarligt kan det leda till att man måste amputera.
Hos män kan ett anat symptom vara på cirkulationsproblem med åderförkalkning vara impotens, eventuellt i samband med diabetes, rökning och förhöjt blodtryck.
Kosten
Åderförkalkning börjar tidigt i livet. Orsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar kan vara många såsom tobak, dåliga fetter, för mycket kaffe, alkohol, socker, tungmetallförgiftning och näringsbrist. Med åldern blir kärlen mindre elastiska vilket ofta bidrar till högre blodtryck. Blodtrycket påverkas bland annat av blodkärlens sammandragningar och elasticitet. Därför kommer en åderförkalkning med oelastiska och ojämna blodkärl bidra till ett ökat blodtryck. Blodtrycket hör alltså ihop med graden av åderförkalkning. Det är också möjligt att ett höge blodtryck orsakar åderförkalkning.
Kosten är en viktig faktor när det handlar om att hålla kretsloppet friskt. En hälsosam kost med mycket sund mat kan bidra till att sänka blodtrycket.
E-vitamin är bra för att skydda mot åderförkalkning, så var noga med att äta en E-vitaminrik kost med mycket vetekli, mandlar, nötter och mycket gärna stora mängder med valnötter, då de är särskilt rika på både E-vitamin, selen, mangan, fibrer, omega-3 oljor och en mängd antioxidanter.
Ser till att i överlag äta en fiberrik kost och låt även de gröna grönsakerna ingå i din vardag, som t ex broccoli, som innehåller mycket antioxidanter, och kombinera med andra grönsaker. Ät också gärna frukt. Det har visat sig att jordgubbar och andra bär är bra för blodtrycket. När jag själv har det stressigt gör jag ofta en smoothie av rödbetor, som rensar och sänker blodtrycket, avokado, banan, bär, broccoli, spenat och morötter, och så tillsätter jag lite linfröolja och 3-4 dl ris- eller mandelmjölk. Det är så gott att även den mest grönsaksogillande mannen älskar det!
När du saltar din mat bör du se till att använda ett bra salt, t ex Himalayasalt, bra havssalt, Läsösalt och liknande.
Lakritsälskare bör äta lakrits med måtta. Lakrits har en tendens att höja blodtrycket.
Använd gärna olivolja, linfröolja och andra hälsosamma oljor, men var försiktig med för mycket mättat fett. Det finns så mycket gott i smör men använd det med måtta.
Naturligtvis ska fet fisk, med en massa omega-3, gärna serveras på bordet ett par gånger i veckan. Kan du få fisk från kvicksilverfattiga områden är det naturligtvis att föredra.
Undvik socker. Vitt socker ökar inflammationer och är rena giftet. I stället för socker kan du använda stevia, vilket har visat sig kunna medverka till att sänka blodtrycket, speciellt hos diabetiker.
Var också försiktig med vitt bröd, pasta, ris osv. samt med stor alkoholkonsumtion, drick gärna grönt te istället.
Suktar du efter sötsaker kan du äta lite mörk choklad, gärna 92 %. Eventuellt kan det hjälpa till att sänka ett förhöjt blodtryck, om det intas i moderata mängder.
Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team av duktiga medarbetare kan ge dig tips på hur du kan ta hand om ditt kretslopp.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001