Kaos i Katalonien
Det är fortfarande ovisst vad som kommer att hända i Katalonien den 1 oktober. Den katalanska regionalregeringen har utlyst ett självständighetsval som dock centralregeringen i Madrid, med stöd från domstol, har förklarat vara olagligt. Men fortfarande leder en liten grupp av de katalanska politikerna oförtröttat kampen för valet medan centralregeringen har valt en lite mer moderat strategi för att förhindra valet. Centralregeringen har å sin sida informerat alla borgmästare, offentliga funktionärer och lokalpolitiker om att deras plikt är att hålla vallokalerna stängda den 1 oktober. Och likaledes har dessa informerats om deras juridiska ansvar och att det blir repressalier om de inte agerar om de får kännedom om en öppen vallokal.
Även den spanska polisen har startat en omfattande aktion rörande alla tryckerier för att säkerställa att valmaterial inte kommer ut. För bara ett par dagar sedan konfiskerade polis 1,3 miljoner trycksaker (plakat, broschyrer och löpsedlar) som givetvis främjade ett ja till självständighet.
Situationen i Katalonien skapar dagligen rubriker i nästan alla spanska medier och här på En Sueco följer vi naturligtvis utvecklingen.
Marbellapolitiker anhållen i Argentina
Året var 2006 när han försvann, då Malaya-fallet startade på allvar i Marbella. Hela det gamla GIL-kommunstyret anhölls och kom senare att dömas för omfattande korruption. Men en kommunfullmäktig saknades, han var inte hemma när polisen dök upp vid has dörr för att gripa honom.
Det handlar om Carlos Fernández som har varit på flykt från de spanska myndigheterna – och senare Interpol – i inte mindre än elva år. Men förra veckan greps han tillslut i sin bostad i staden Rivadavia, som är en mindre stad, med 80 000 invånare, i östra Argentina.
Carlos Fernández har naturligtvis åldrats men han har också gjort flera plastikoperationer för att förändra sitt utseende. I Argentina tycks han ha livnärt sig som konsult åt lokala företag och privatpersoner, och så har han till och med kandiderat till borgmästare. Arbetat har han gjort under namnet Carlos Hernández, med H, och inte Fernández – vilket ju är hans riktiga namn.
Kort efter att han flydde mötte den före detta Marbella-politikern en argentinsk kvinna, som han i dag har två barn med, 6 och 9 år gamla.
Det var argentinsk polis som anhöll Carlos Fernández och därför är det de argentinska myndigheterna som inom 30 dagar ska avgöra om han ska utvisas till Spanien eller inte. Carlos Fernández själv vill stanna i Argentina med hänsyn till sin familj och det nya liv som han skapat sig själv där.
I Spanien å andra sidan kan han inte åtalas då preskriptionstiden för Malaga-fallet har löpt ut.
Ryanair ställer in flera flygningar från Spanien
Har du bokat en resa med Ryanair så bör du kontrollera att ditt flyg planerar att lyfta innan du beger dig mot flygplatsen. Det irländska flygbolaget kommer nämligen att ställa in 50 dagliga flygningar under de kommande sex veckorna, och många av de berörda är avgångar från Spanien.
Orsaken är att Ryanair plötsligt står utan piloter då bolaget gjort en felräkning i sin planering. Ryanairs ägare, Michael O’Leary, tar på sig det fulla ansvaret för felet och garanterar att alla resenärer naturligtvis ska få tillbaka sina pengar. Vidare poängterar han att det trots olägenheterna endast handlar om 2 procent av bolagets 2 000 dagliga avgångar, och att allting kommer att fungera som normalt om sex veckor.
Flera Ryanair-flygningar från Madrid och Barcelona har ställts in de senaste dagarna. Málaga å sin sida har hittills sluppit inställda flyg.