Hotellen lägger Costa del Sol på is

Hotellen lägger Costa del Sol på is

hotellukninger
 
”Best Summer Ever.” ”El turismo bate todos los records.” “Jubelår för turismen.”
Rubrikerna har varit många – och fantastiskt bra – för turistsäsongen 2014. Men temperaturfallet och de vindar som i dag blåser över kusten har tillsynes kommit som en kalldusch för hotellbranschen. 35 procent av kustens hotell har valt att stänga under vintersäsongen och så börjar krispratet igen. Men vad är det som krävs för att få turisthjulet att snurra året runt?
Hotellägarföreningen AEHCOS har en ambitiös plan men en del hotell verkar redan ha gett upp. Omvänt är skandinaviska hotellägare inte rädda för att ta tjuren vid hornen och kämpa vidare – trots hårda odds.
 
Turisterna har vallfärdat till Costa del Sol under året och viktigt är också att de inte har varit rädda för att spendera pengar. Säsongen påminner inte bara om tiden innan krisen, den sägs ha varit ännu bättre. Därför skrämmer det både myndigheter och näringsliv att mer än var tredje hotell har valt att stänga under vintermånaderna från november till februari. Hotellägarföreningens siffror visar att antalet besökare på Costa del Sol ökade förra vintern med 135 000 gäster jämför med föregående år. Det stigande besöksantalet gav 600 000 extra hotellövernattningar. Kryddar vi dessa fakta med de positiva resultaten från golfvärlden, som alltid ser de bästa resultaten mellan oktober och april, står flera kommuner, turistråd och företagare oförstående inför de många hotellstängningarna.
”Vi har följt elva fyrstjärniga hotell mellan Torremolinos och Marbella som under de senaste tre åren valt att ha öppet hela året runt och kan konstatera att det går framåt för dem, om än långsamt. Men de har fortfarande underskott under perioden mellan november till februari.”
Orden kommer från Antonio Aranda som är ordförande för Costa del Sols hotellägarförening. Han är bekymrad över att så många hotell väljer att stänga under vintern. Innan krisen var det bara mellan 15-20 procent som stängde, alltså hälften jämfört med denna säsong.
 
Antonio Aranda sticker inte under stol med att Costa del Sols största utmaning är att få turisthjulet att spinna hela året runt. Han menar att hotellägarna måste motiveras med bättre ekonomiska villkor.
”Hotellens kostnader för löner, sociala avgifter samt andra skatter och avgifter är samma i januari som de är i augusti. Sedan tillkommer att intäkterna ligger långt under hälften. Visst är beläggningsprocenten för de öppna hotellen ca 55 % men rummen säljs ofta ut till kraftigt rabatterade priser, ofta upp till halva priset, på grund av den hårda konkurrensen. Och då går det inte ihop”, förklarar ordföranden för hotellägarföreningen.
Orsaken till att hans organisation kämpar för ekonomiska lättnader för hotellägarna är inte svårare än så och så arbetar de även med andra delar som ska öka intresset för Costa del Sol under vintern.
”I vår plan föreslår vi bland annat en lägre seguridad social samt moms under vintersäsongen. Dessutom skulle hotellen främjas av en lägre årlig egendomsskatt”, menar Antonio Aranda och argumenterar med att myndigheterna har gjort motsvarande särbehandling med bilbranschen, för att inte förlora försäljning och arbetstillfällen, vilket har fått stor framgång. ”Det är inte bara hotellägarna och deras tusentals medarbetare som drabbas. Det är hela kustens näringsliv. I flera områden står barer, restauranger och butiker näst intill tomma som följd av att hotellen stänger under vintern”, säger han. Antonio Aranda är säker på att lägre skatter och avgifter för hotellen snabbt skulle komma att visa resultat och vara en bra affär för alla. Även den statliga och den kommunala kassan.
 
Skev arbetsmarknad
På Hotell Tamisa Golf vid Mijas Golf sitter John Peach. De sista 40 åren har han dedikerat sin tid till branschen och har en del intressanta synpunkter. Hans hotell har 24 rum och hör till den medelstora klassen men tidigare ägde och drev han hotellet Costa Azul, som i dag heter Hotel Playabonita, i Benalmádena Costa. Hotellet är fyrstjärnigt, har 200 rum och är en prototyp på den sortens hotell som enligt hotellägarföreningen går med förlust under vintermånaderna. Om hotellet hållet öppet vill säga, för märk väl att Hotel Playabonita har, som så många andra, vinterstängt.
”Branschen står inför två problem. Arbetsmarknaden är fortfarande inte tillräckligt flexibel för det är fortfarande alltför dyrt att säga upp folk”, förklarar den brittiska hotellägaren. Han fortsätter: ”För ett nytt hotell, eller en ny hotellägare, som börjar från noll, är det helt klart lättare, både ekonomiskt och arbetsmässigt, att anställa folk på åttamånaderskontrakt från den 1 mars till den 31 oktober. På så sätt har hotellet ryggen fri när vintersäsongen börjar den 1 november. Sedan när det återigen blir vår öppnar hotellet med nya anställa, med åttamånaderskontrakt. Det är så det går till”, förklarar John Peach, som på det förra hotellet Hotel Costa Azul dock valde att hålla öppet året runt – efter långa diskussioner med sin före detta spanska partner.
”Jag ville inte skiljas från mina goda medarbetare för jag hade ingen garanti för att de skulle komma tillbaka efter de fyra månader som hotellet skulle ha varit stängt. På den tiden var det ju kamp om bra arbetskraften”, förklarar han och fortsätter: ”Men jag kan förstå min förre partner då vi fick sträck i bokföringen när jag senare tvingades avskeda delar av personalstyrkan. Det är nämligen dyrt att säga upp personal som har tillsvidarekontrakt. Alla företag går upp och ned och här är arbetsmarknaden inte tillräckligt flexibel. Därför spelar många hotellägare säkert istället för att satsa och hålla öppet året runt.”
 
Och skev mentalitet
Mentaliteten och lusten till att själv ta tag i och göra någonting åt problemet är det andra problemet som branschen brottas med, enligt den brittiska hotellägaren. Återigen går hans tankar tillbaka till den tiden när han drev Hotel Costa Azul.
”Vi kontaktade alla våra reseoperatörer i Storbritannien och tillsammans lanserade vi en rad temaresor med hälsa, aktiv semester och familjesemester med underhållning dygnet runt. Det var bra koncept till låga priser. Vi var stolta över att ha åretruntöppet, även om vi inte tjänade mycket på det. Den mentaliteten saknas på många platser”, menar John Peach och pekar på de hotellägare som inte ”orkar” arbeta hårt under vintern och bara öppnar under de mer givande åtta månader som turisterna kommer näst intill av sig själva.
På Hotel Tamisa Golf håller John Peach öppet året runt nu.
”På baksidan av hotellet ligger Mijas Golf, men det är inte tillräckligt. Därför har vi länge arbetat på att hitta nischer och på att specialisera oss”, berättar han och hänvisar till Hotel Tamisa Golfs specialitet; bröllop.
”Ett bröllop fyller restaurangen och hotellet i två-tre dagar. Tack vare vår ”we will”-attityd och några bra erbjudanden har vi också många bröllop denna vinter. Så vi ska nog få hotellet att gå runt, minst.”
 
Samma attityd har de danska hotellägarna Bjarne och Miri Landes på Hotel Pueblo i Benalmádena Pueblo. Det är första vintersäsongen för de fortfarande nya hotellägarna, som slog upp dörrarna våren 2014.
”Den goda och långa sommaren har gett oss hopp för att ta oss igenom vintern”, berättar hotellägarna och avslöjar deras plan för säsongen: ”Vi fokuserar på temaresor som t ex cykelsemestrar. Vinterklimat och naturen här passar utmärkt till det. Vi har tagit kontakt med en rad cykelgrupper i Danmark som nu kommer att komma hit. Genom att fokusera på olika grupper och temaresor fyller vi snabbt våra tio rum. När sedan gästerna kommer ska det vara service från topp till tå. Det är det enda sättet som man kan få bra rekommendationer på.”
Bjarne och Miri Landes spenderar själva många timmar på deras hotell då de bara har en anställd. Ansträngningarna ger dock resultat. Hos TripAdvisor får Hotel Pueblo så många rekommendationer att hotellet idag är rankat som det fjärde bästa bland Benalmádenas 48 hotell.
Temaresor och bra service är även nyckelord hos svenska Magnus Wahlberg i Nerja. Fram till för ett och ett halvt år sedan drev och ägde han Hostal San Miguel. Ett bra köpeerbjudande kunde han dock inte stå emot och idag lägger han istället krafterna på att hyra ut hotellägenheter i staden.
”Det gäller att hitta sin nisch och inte vara rädd för att göra någonting annorlunda. Kombineras det med bra service och bra priser når man nog framgång. Vintertid ligger priserna i botten. Det gäller även vinstmarginalen. Men vår beläggning är i topp och vår motivation är att ta oss igenom vintern på bästa sätt. Kan vi det så blir sommaren fantastisk”, säger han.
 
Dags att agera
En del arbetar, andra går i vinteride. Det finns olika sätt att tackla vintersäsongen på. Alla är dock eniga om att om turismen på Costa del Sol skulle fungera hela året runt så skulle det vara bra för alla. Alla människor, alla hotell och hotellägarföreningen har sina recept på hur man kan nå målet. Men man måste agera – och det ska man göra nu. Annars har vi samma situation i november igen, och igen.
Av Henrik Andersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.