AHN är tillbaka till full styrka

Efter en tuff pandemi, färre aktiviteter och fallande medlemsantal är AHN nu tillbaka så som vi känner igen dem – längst fram. Rent socialt, aktivitetsmässigt och ekonomiskt är föreningen till och med kanske starkare än någonsin tidigare.

AHN i Fuengirola/Mijas är kustens äldsta skandinaviska förening – men det är dynamiken och viljan att hitta nya vägar som präglar klubben.

Foto: Mugge Fischer

Det är fullt med folk och livlig aktivitet i AHN:s lokala ”Casitan” i Las Rampas, i centrala Fuengirola. Föreningen har ett aktivitetsprogram som heter duga och det märks att AHN återigen har fler än 2 000 medlemmar. ”I dag har vi nog fler aktiviteter, är mer sociala och har fler golfturneringar än någonsin”, säger Eckhardt Metzner, ordförande för AHN. Under flera år har Eckhardt Metzner lagt hela sin själ i föreningen, och det är han inte ensam om. ”Vi har en stark styrelse och ett väl fungerande nätverk med volontärer som arbetar energiskt för föreningen. Det är tack vare det som vi har kommit så här långt”, säger föreningsordföranden. Eckhardt Metzner var också med på den tiden när det inte gick lika bra. På den tiden var man tvungen att tänka annorlunda och hitta nya vägar för AHN skulle överleva.

Stefan Dolvander, Christina Granath, Mikael Rehnberg, Eckhardt Metzner, Michael Emdenborg och Anette Ternstedt vid AHN:s lokaler i Las Rampas, i Fuengirola.
Rötterna är svenska men AHN är en nordisk förening. Nästan hälften av dagens 2 000 medlemmarna kommer från Danmark, Norge och Finland.

Vägen framåt

För flera år sedan insåg styrelsen att det inte räckte med att driva föreningen med bara social samvaro som grund. Man insåg att det också behövde vara ekonomiskt attraktivt. Med utgångspunkt i detta satte AHN ihop en arbetsgrupp som skulle arbeta för att skapa rabatter och andra förmåner till medlemmarna. Detta skulle komma att visa sig vara ett bra drag då också flera företag såg fördelarna med att ge bra erbjudanden till de många AHN-medlemmarna. Och medlemserbjudanden finns inom t ex hälsa, resor och restaurangbesök – men kanske framförallt på golfbanorna. ”Vi har i dag så bra rabattsystem på nästan alla golfbanor på kusten att det nästan räcker med en golfrunda för att tjäna in medlemskapet på 40 euro”, säger Eckhardt Metzner. Han är stolt över att klubben i dag kan erbjuda greenfee under hela året på Alhaurín Golf för 52 euro inkl. buggy, mat och dryck. På Mijas Golf är specialpriset 58 euro och på Río Real betalar AHN-medlemmar bara 69 euro för en golfrunda, där är normalpriset annars det dubbla. ”Detta är ett språk som alla förstår och det är ingen hemlighet att golfen har gett oss många medlemmar”, säger Eckhardt Metzner, som inte glömmer bort att påminna om att AHN är mycket mer än golf. AHN är också resor, utflykter, fysisk aktivitet, god mat och mycket annat roligt och socialt umgänge, och det kan Michael Emdenborg berätta mer om. ”I dag har vi fler resor runt Spanien än någonsin. Vi har ett nytt och bra samarbete med researrangören Ruta Solar. Våra medlemmar får en bra rabatt och uppslutningen är stor.” Samma sak gäller för AHN:s andra aktiviteter som bland annat petanque, bridge, padle och spansklektioner.

Faktum är att medlemmarna strömmar till AHN. Efter att medlemsantalet minskade under pandemin är medlemsantalet i föreningen nu tillbaka på 2 000 medlemmar och ekonomin är stark, vilket ger en stadig grund för framtiden.

Sociala – hela vägen

Tack vare den starka ekonomin har AHN i flera år kunnat stötta de lokala projekten AFA och Fuensocial. Det kommer de även att göra 2023. Till var och en av de goda ändamålen donerar föreningen ett större belopp och det avser man göra även i framtiden. AFA är Fuengirola och Mijas Alzheimersförening och Fuensocial är en förening och ett dagcenter i Fuengirola för barn med fysisk och psykisk funktionsnedsättning.

”Vi utgör en liten del av Fuengirola, och vi känner att kommunen alltid har välkomnat oss, och därför vi vill ge något tillbaka”, säger Eckhardt Metzner och fortsätter: ”Båda föreningarna är lokala och arbetar för något bra, och vi kan direkt se vart vårt stöd går. Det är därför som vi stöttar just dem. Det är ett stort nöje att kunna glädja andra”, avslutar Eckhardt Metzner.

Det var inte länge sedan som AHN firade 50-årsjubileum, men trots sina 50 år är föreningen ung och genomsyras av mycket livslust.

Du kan läsa mer om AHN Fuengirola/Mijas på: ahn-fuengirola.net – webbplatsen är på fyra språk.


Vaktbyte på AHN Golf

I år kommer Eckhardt Metzner långsamt att dra sig tillbaka från arbetet med AHN Golf. Ny ansvarig är Stefan Dolvander. Han är aktiv golfare och har varit med AHN i fem år, så han vet att ansvaret innebär ett stort arbete. ”Golfen är en stor del av AHN Fuengirola/Mijas. Vi har tre regelbundna turneringar i veckan och omfattande samarbeten med flera golfbanor, vilket garanterar våra medlemmar bra rabatter. Nu ska vi bygga vidare på våra samarbetsavtal. Samma sak gäller för våra egna veckoturneringar, då de ofta blir uppbokade på bara tio minuter”, säger Stefan, som redan jobbar på att fler ska kunna spela. Med sig har han inte färre än 30 medhjälpare som ansvarar för allt från anmälningar och registreringar till att söka sponsorer och uppdatera webbplatsen. Och så har han tre matchledare. ”Det kräver en del att arrangera minst tre turneringar i veckan – nästan hela året runt. Men vi har ett starkt team. Hjulet är välsmort och jag känner mig redo att ta över”, avslutar den nya ansvariga för AHN Golf.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.