Här får du tips om en handfull idylliska spanska vinterdestinationer.
Spanien ses lätt som ett evigt sommarparadis, speciellt bland dem som aldrig bott här. Men landet har mycket mer att erbjuda utöver långa stränder. Många byar och städer är fantastiska att besöka under vintern, när det normalt är färre turister och rimligare priser. Vinterhalvåret är ofta också den bästa tiden på året för turismo rural.
Här tipsar En Sueco om några spanska byar och städer som verkligen är idylliska vintertid, och där man normalt inte möter speciellt många turistbussar.
Denna söta medeltidsby i hjärtat av Tena-dalen har faktiskt räddats av sina egna invånare. År 1978 tvingades byns då 200 invånare att flytta då byn hotades av översvämning i samband med bygget av en damm för att reglera floden Gállego. Vattenstånden blev dock inte så högt som man hade befarat, så byn överlevde och invånarna kämpade för att få återvända till sina hem och sin kära by.
I dag är Lanuza e symbol över traktens kulturarv och har blivit lite av en turistmagnet. Under sommaren firas här Pirineos Sur (södra Pyrenéerna), som är en internationell kulturfestival, och vintertid kan byn stoltsera med att bara ligga några få kilometer från den skidort i Spanien med flest kilometer backar – Aramón Formigal – Panticosa. Vill man inte åka skidor kan man köra släde, vandra eller testa andra vinteraktiviteter. Och så ska man inte förglömma Pyrenéernas goda och hälsosamma bergsmat.
Efter en dag i backarna kan speciellt restaurangerna Vidocq och La Era de Berdon rekommenderas.
Den kända chokladfabriken Ferrero Rocher delar varje år ut ett pris till den by eller stad som de anser är Spaniens vackraste, och år 2020 gick priset till Astorga.
Denna stad utgör huvudsäte för ett av Spaniens äldsta stift och här möts två pilgrimsleder – den franska Camino de Santiago och Ruta de la Plata, som kommer från södra Spanien. Området var bebott av våra förfäder redan för 200 000 år sedan och man har hittat kulturlämningar i närheten av staden från år 2750 f.Kr. Romarna, som utnyttjade guldgruvorna i området, kallade staden för Asturica Augusta, och stadsmurarna härstammar från den tiden. Annars är den gotiska katedralen en imponerande byggnad, för att inte tala om stiftspalatset, som bär signaturen av en ung Gaudí.
Är man mer för gastronomi bör man inte lämna denna stad utan att ha ätit den lokala specialiteten Cocido Margato, som bland annat innehåller nio olika sorters kött.
Trots att Agua Amarga betyder ”bittert vatten” på spanska är denna by vid kusten allt annat än bitter. Byn tillhör kommunen Nijar och är en traditionell pueblo blanco. Men det som är mest speciellt med denna by är att den ligger omringad av naturparken Cabo de Gata, med vandringsleder, ensliga bukter och otaliga stränder. Besökare kan roa sig med vattensporter som kajakpaddling eller cykling i området året runt. Genomsnittstemperaturen vintertid ligger runt 15-20 grader, så för besökare från Norden är det nästan badväder.
Byn i sig är vacker att utforska och kanske är detta det närmaste man kommer en autentisk andalusiske fiskeby. Därför är det ingen stor överraskning att det finns en del bra fiskrestauranger här. Besök t ex La Asador la Chumbera, Restaurante Aguamar eller Stanley & de Marco.
I denna historiska by kommer du att känna som om du gjort en tidsresa tillbaka i historien. Byn hade en viktig roll under den katolska återerövringen av Spanien 907 och den är också hemby till den spanska monarken Ferdinand av Aragón, som gjorde att d’o Rei Catolico lades till byns ursprungliga namn Sos.
Här finns det ett vackert historiskt centrum och det är lockande att promenera längs gatorna, även i la Judería, det judiska kvarteret, och det finns många kyrkor och palats. Ett av dessa är Ferdinands födelsehem, som är det nu totalrenoverade Palacio de los Sada. Därtill är det värt att besöka byns medeltidsmarknad på Plaza de la Villa liksom medeltidskyrkan Parroquia de San Estaban.
Enligt lokalbefolkningen kan man inte besöka Sos de Rey Católico utan att äta det grillade köttet på La Cocina del Principal, som är den bästa restaurangen i byn.
Och sist men inte minst…
Föreningen för Spaniens vackraste byar, La Asociación de Pueblos más Bonitos de España, har presenteras sitt senaste tillskott till 2022. Av de över 20 kandidaterna är det bara Puentedey som lyckades pricka in alla 40 kriterier och har således tilldelats titeln som Spaniens vackraste by 2022. Totalt har nu 105 byar tilldelats titeln, som bland annat bedömer kulturarv, miljöskydd, grönområden, traditioner och aktiviteter i byn.
Denna pytte lilla by ligger i norra delen av Burgosprovinsen (90 kilometer norr om Burgos), i området Merindales. Byns mest karaktäristiska punkt är den vackra av naturen skapade, bron, som leder över Nela-floden vid den gamla medeltida byn. Det sägs att det tog floden 90 miljoner år att skapa den 15 meter höga bågen.
Förutom att vara en visuell pärla i sig själv är denna by känd för sina vackra herrgårdar och den romantiska sandstenskyrkan Iglesia de San Pelayo. Passa även på att besöka den restaurerade autentiska bakugnen i den gamla kvarnen. Precis som resten av regionen, är denna by känd för grönsaksrätter, sin morcilla (blodkorv) och den speciella Burgos-osten.
Trevlig resa!
Källor: Españaguide, Vivevamino, Yahoonoticias, Zonaviajero, cityfacts, Guía Repsol, sitiosdeespaña och El País
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001