Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

År efter år kommer nya trender och på sociala medier duggar det tätt med nya uttryck och livsstilar. Vi har bland annat presenterats för ”svenskafödda” plogga (eller plogging) som blivit megakänt internationellt och vars namn kommer av plocka upp + jogga, eller engelskans pick up + jogging. Vi har även presenterats för Zero Waste och Zero Kilometer, vilket betyder att man ska leva en livsstil vari man producerar så lite sopor som möjligt, helst inga alls, respektive köpa så närproducerat som möjligt, helst odla själv. Och nu står vi för ytterligare en trend, nämligen Declutter eller Purging, som slog rot under 2019 och som nu verkligen börjar få spridning.

”Declutter” översätts till svenska som: utrensning, rena, rensa ut. 

Minska stress, skapa harmoni, ge plats till värde

Det handlar alltså om att rensa ut, eller om man istället vill säga städa ut, det överflöd och onödigheter vi har runt omkring oss för att få mindre stress, skapa harmoni samt ge plats till saker som skänker oss värde i våra liv. Är det verkligen nödvändigt att spara alla gamla böcker du läst och alla de där temuggarna som folk ger i present när de har fantasibrist – gör de dig gladare i vardagen? Använder du alla kläder du har i garderoben och som ligger i inte allt för sällan högar som lätt blir oorganiserade och svåra att hitta bland? Etc…

Experter har tipsen

Med declutter får du ordning och reda hemma, och följer du experternas tips vet du exakt vad du har hemma och var det är. Städningen blir lättare och hemmet upplevs renare och mer i ordning.

En verklig expert som tagit det som hennes kall att sprida hur man når organisation i ett städat hem är japanska organisationsproffset Marie Kondo, som har blivit lite av en världsstjärna när det kommer till att städa. Hon har tagit fram KonMari-metoden. 

Början till att få ordning är att bli kvitt onödiga saker i våra hem. Och för att rensa ut menar Marie Kondo att vi normalt gör ut helt fel. Marie Kondo menar att vi istället för att städa rum för rum ska rensa ut efter kategorier:

 1. kläder
 2. böcker
 3. papper
 4. diverse (som kök, vardagsrum, garage m.m.)
 5. saker med affektionsvärde.

Och vi ska rensa ut enligt den ordning som kategorierna står! Kom ihåg att declutter handlar om att vi bara behålla sådant som skänker oss glädje. Så känner du inte sprudlande glädje över någonting, ja då är det dags att rensa ut och låta det skänka glädje åt någon annan!

Skapa drömhemmet

Men innan vi börjar behöver vi föreställa oss hur vi önskar se vårt egna liv – alltså ska vi föreställa oss vårt perfekta hem, vad som ingår i det och ta ett steg tillbaka och se på vårt verkliga hem. Nu kan vi riktigt se vad som skiljer sig från det hem vi önskar och börja rensa ut. När utrensningen är färdig är det dags att organisera det som är kvar så att det blir så likt ditt perfekta hem som möjligt. 

Och börja inte med en ny kategori förrän du är helt färdig med den första.

När man på sociala medier följer personer som rensat ut så är resultatet ofta att de uttrycker att utrensning och organisation lämnat mer plats åt dem själva och åt att leva livet mer medvetet och självbeskådande, samt att det ger chans att se framåt istället för att hänga kvar vid det gamla. 

Och har jag inte helt fel så var det just det min mamma sa till mig när jag var tonåring och skulle städa mitt rum – att man kan se hur en människa mår genom att se på deras hem – är det stökigt är livet stökigt (vanlig bland tonåringar) och är det välorganiserat och harmoniskt, så är livet i allmänhet det också.


 • Engagera dig själv i att städa.
 • Föreställ dig din perfekta livsstil.
 • Bli klar med att rensa ut först.
 • Sortera i högar – kasta, ge bort, spara.
 • Rensa ut enligt kategorier och inte rum.
 • Fråga dig själv om det (saken) ger dig glädje.
 • Börja längst ned på golvet och arbeta dig uppåt.

Hjälp!?

Det är lätt att bli hemmablind i sin egen organisation, som t ex hur man viker in kläderna i garderoben. Men med lite nya tips och hjälp kan organisationen i hemmet få sig ett riktigt ansiktslyft, t ex med ny vikteknik av kläderna kan det både bli både lättare att hitta favorittröjan och bli plats i garderoben.

På Netflix finns en hel serie med Marie Kondo – Tidying Up with Marie Kondo

På YouTube finns också en hel del korta videoklipp, sök på ord som: decluttering and organizing, Marie Kondo och konmari method.

Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco