Día de Andalucía den 28 februari: En dramatisk historia som de flesta glömt bort

Día de Andalucía den 28 februari: En dramatisk historia som de flesta glömt bort

Spaniens 17 regioner har var och en deras lokala helgdagar då man minns den dag då regionen officiellt förklarades som just region. Så har det varit sedan den sista spanska grundlagen antogs 1978. Det är värt att komma ihåg att Spanien var en diktatur fram till 1975 och därför fick fria val först 1977.

Symbolen för den andalusiska regionaldagen, Día de Andalucía, är Blas Infante. Han föddes 1885 i den lilla byn Casares, norr om Estepona. Under sin tid som student och politiker samt i sitt dagliga arbete som notar tillbringade han dock majoriteten av sitt liv i Córdoba och Sevilla. I flera kretsar betraktas Blas Infante som Andalusiens fader. Han sade, att om inte Andalusien fungerade väl skulle övriga Spanien inte heller fungera. Han syftade på Andalusiens stora geografiska yta, stora befolkning och inte minst industrin, som på den tiden var mycket mer omfattande än vad den är i dag. Politiskt kämpade han för de andalusiska arbetarnas rättigheter och mot den stora svälten i samhället. Innerst inne kände han sig mycket andalusisk och var stolt över det andalusiska. Det var också därför som han tog initiativet till att teckna den andalusiska flaggan i grön-vitt med Herculesemblemet i mitten. 

Blas Infantes arbete värderades dock bara i Andalusien. Han var aktiv i flera politiska partier men valdes aldrig in i parlamentet. Vid det sista demokratiska valet 1936 var han aktiv i partiet Partido Republicano Federal, som, liksom namnet tydligt antyder, gick in för en federalt styrd spansk republik. Partiet fick dock inga framgångar under valet, men 5 juli, utsågs Blas Infante till hederspresident för den kommande andalusiska regionen.

Historien tog dock en drastisk vändning några dagar senare när general Franco genomförde sin militärkupp, vilket blev början på det treåriga inbördeskriget. 

Blas Infante avrättades i Sevilla av Francos trupper den 11 augusti 1936, för att ha ”deltagit i det politiska arbetet i ett parti som stod för revolutionära trender och ett Spanien uppdelat i regioner.” Domen mot Blas Infante fattades retroaktivt 1940, efter inbördeskriget, och med general Franco som ny statsledare. Franco var nämligen motståndare av regioner och ville ha ett enat Spanien – med en flagga, ett språk samt en regering i Madrid.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.