DNB öppnar igen i Marbella

Ingenting är mer positivt än att höra att folk är ”back in business”. Efter att ha varit stängt i ett och ett halvt år har nu DNB Luxembourgs kontor i Marbella öppnat igen för svenskar och norrmän som vill ha hjälp med finansiering av bostad på Costa del Sol. Svein Erik Lampe, DNB Luxembourgs vänliga representant, som drev Marbella-kontoret i tre år fram till mars 2020, är ​​också tillbaka. Kontoret ligger på den Gyllene Milen, mittemot Marbella Club Hotel.

En Sueco har mött Lampe för ett samtal om DNB Luxembourg samt hur banken kan hjälpa personer som drömmer om att köpa en bostad på Costa del Sol.

Vad är skillnaden mellan DNB i Sverige och DNB Luxembourg?
DNB Luxembourg är en ren ”private banking”-avdelning. Vi hjälper främst svenskar som flyttar utomlands. DNB Luxembourg har tre fokusområden: Institutionell förvaltning av medel för företag, förvaltning och private banking till förmögna kunder och sist men inte minst att erbjuda bolån med säkerhet utomlands, närmare bestämt i Spanien, Frankrike och Portugal.

Hur skiljer sig DNB Luxembourg från andra svenska banker när det gäller bostadslån?
När du köper fastighet i Spanien tar vi pant i fastigheten du köper. Du behöver inte ta ut någon säkerhet i fastigheten hemma i Sverige eller Norge, om du inte vill ta ut eget kapital därifrån. Ditt lån är i euro och huset omsätts i euro, vilket kan begränsa din valutarisk. De som väljer att låna i kronor måste växla hela beloppet till euro till den ”aktuella växelkursen”. Köper du med ett lån från Sverige med en växelkurs på 10 och ska sälja huset efter ett par år, och valutan försvagats med 20 procent till en växelkurs på 8, kommer du att sakna 100 000 SEK för att täcka ditt lån. Med ett lån i euro kommer du inte att ha några valutafluktuationer på lånebeloppet eftersom du får utbetalningen i euro och löser in ett lån i euro.

Målet för DNB:s kontor i Marbella är annars detsamma som förr: att hjälpa folk med finansiering, tips och rådgivning så att resan till att köpa drömhuset blir så bra och trevlig som möjligt. Vi erbjuder finansiering med pant i bostaden du köper och vi ger svenska och norska köpare support så att de kan känna sig trygga på ”okänd mark”. DNB representerar trygghet och vi gör allt för att uppfylla dessa förväntningar. Vi har en enkel och helt transparent låneprodukt – du behöver inte heller köpa tilläggsprodukter. Vi är DNB Luxembourgs förlängda arm på Costa del Sol och i södra Spanien. Övriga regioner i Spanien betjänas från huvudkontoret i Luxemburg. Dessutom erbjuds även finansiering i Portugal och Frankrike, men den största volymen ligger på Costa del Sol, som är en fantastisk plats att bo på.

Vilka andra tjänster erbjuder ni i Marbella?
Vårt kontor i Marbella gör det möjligt för oss att möta våra kunder ansikte mot ansikte, och det är mycket positivt. Då business i made by people och vi kan möta kunden personligen, gör det relationen starkare! Vi har funnits på marknaden med finansiering sedan 2007 och byggt upp ett nätverk som kunderna också kan använda. Det här är samarbetspartners som vi känner väl och som vi kan rekommendera. Det är många som ringer oss och frågar var de ska börja och vad de ska göra, och det är vi väldigt glada för. Vissa tror att saker och ting fungerar som i Sverige, men det gör de verkligen inte. Att köpa fastighet i Spanien är någonting helt annat och de få tillfällen när det gått helt fel har varit när köparen vill göra allting själv.

Vi har också ett fullt utrustat mötesrum som svenska företagskunder eller företag kan använda, de behöver bara meddela oss, och vi finns tillgängliga för hjälp till med att arrangera lunch i trädgården, om så önskas.

Vad kräver ni för att ge lån?
Vi lånar mest till semesterbostäder. Rent affärsmässigt kan vi låna upp till 70 procent av köpesumman eller värderingen (den lägsta av de två) till semesterbostad. De flesta köpare tror då att det räcker med att de själva har 30 procent i eget kapital. Dessvärre är det inte så! När du köper bostad här tillkommer också 13-14 procent skatt, så du måste ha 30 procent plus ca 14 procent i andra kostnader och utgifter. Om det är primärboende ger vi ofta lägre bolån, ända ned till 50 procent.

Vilka är era kunder och har de återvänt efter pandemin?
Våra kunder är främst svenskar och norrmän. Vi har kunder från alla samhällsskikt och åldrar. Under pandemin har många upptäckt hybridformer av arbete, där man kan ta sitt arbete ”under armen”. Detta innebär allt yngre köpare. Svenskarna har varit här hela tiden och har köpt ganska mycket. Vi ser tydliga signaler på att norska köpare är på väg tillbaka när reserestriktionerna lättar. Norrmännen vill helt klart komma söderöver igen, vilket vi märker på alla förfrågningar vi får.

Vad är din åsikt om att investera i Spanien just nu?
Det är svårt att säga om tiden är rätt, för det skulle vara som att titta i en kristallkula. Oavsett vad, så ska du aldrig köpa en bostad i Spanien för att göra ett klipp. Det är en del som ingår i vår rådgivning. Enligt mig har inte pandemin lett till sänkta priser på Costa del Sol. Kanske en liten aning prisminskning i de billigare segmenten men exklusiva villor har gått upp i pris. Många vill ha större fastighet på grund av pandemin.

Har du några andra tips till våra läsare som drömmer om att bo i Spanien?
Vi är här för att hjälpa svenskar och norrmän som ska köpa bostad. Vårt bästa råd är att börja med att ansöka om ett lånelöfte innan du reser. Då har du redan ordning på finansieringen. Vi ser att en del är lite för optimistiska kring sin egen ekonomi. Därför hjälper vi samtidigt till med att göra en uppskattning kring vad du har råd att köpa, så att mäklaren kan leta efter ditt drömhus i rätt priskategori.

Många är inte medvetna om och blir ofta lite förvånade över hur mycket eget kapital de behöver i samband med bostadsköp. De har uppenbarligen tittat på bostäder på internet, där priserna ofta anges utan skatt. Vi brukar säga: ”lägg till 13-15 procent, så kommer du i mål”. Du måste ha en advokat, lagfart, notarie m.m. Så mitt budskap är: kontakta oss så tidigt som möjligt.

Annars rekommenderar vi att man ska ha tålamod, ge det tid! Res ned, lära känna de olika områdena, försök att provbo så att du är säker på att du har hittat rätt område innan du skriver under ett köpekontrakt. Ta reda på var du vill vara – i en stad med liv och rörelse hela året runt eller i ett sommarparadis som är dött på vintern. Det finns mycket att fundera på. Vårt bästa råd är att ”skynda långsamt”, avslutar Svein Erik Lampe.

DNB Marbellas tips till köpare:

  1. Lära känna området innan du köper en bostad. Kom ned och se platsen, och hyr kanske någonting så att du kan provbo i området för att ta reda på om det verkligen är rätt plats för dig.
  2. Prata med oss innan du reser. Vi kan ge lånelöfte. På så sätt är finansieringen klar när du kommer ned och du vet hur mycket du kan köpa för.
  3. Anlita en advokat som representerar dig. Mäklare här nere har inget juridiskt ansvar, som vi är vana vid i Sverige. De svenska advokaterna här är mycket skickliga på att ta hela processen och kan ordna med NIE-nummer, bankkontakter och allt annat, så det är väldigt tryggt.

Kontakt:
Svein Erik Lampe 
DNB Luxembourg Marbella Representative Office
Tel. +34 626 979 223

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.