Don Justos katedral – ett enormt livsverk skapat av bara en enda man

Don Justos katedral – ett enormt livsverk skapat av bara en enda man

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Spaniens mest anmärkningsvärda katedral, byggd av Justo Gallego, ligger 23 kilometer öster om Madrid. Ja, denna katedral är byggd av Justo Gallego själv, i begagnade byggmaterial, och detta har väckt intresse över hela världen – att denna före detta munk, utan byggtekniskutbildning och utan bygglov, byggt en katedral till ära för Gud.

Don Justo dog den 28 november 2021, 96 år gammal, och nu hans bortgång har lett till förnyat intresse för detta ovanliga projekt. Vi har rest till Madrid för att se denna katedral.

Don Justos katedral ligger i staden Mejorada del Campo och det var i just denna stad som Justo Gallego Mart Exilnez föddes 1925. Justo Gallego förlorade sin pappa när han var bara 9 år och från mycket ung ålder arbetade han på familjens gård för att hjälpa sin mamma Anastasia. Vid 12 års ålder var han ansvarig för gården. Under inbördeskriget (1936–1939) studerade han litteratur som handlade om slott och katedraler, och det var då som hans intresse för storslagna byggnader väcktes.

Katedralen så som den ser ut i dag.
Fasaden har ännu inte putsats.
En titt mot utgången inifrån katedralen.

Redan som barn kände Justo Gallego en stark relation till Gud och strax efter inbördeskrigets slut 1939 gick han med i en munkorden. Men när han bara kort därefter fick tuberkulos tvingades han lämna orden på grund av smittorisken, och han återvände tillbaka till Mejorada. När han sedan låg där sjuk lovade han Gud att om han blev frisk så skulle han som tack bygga en katedral till ära för Jungfru Maria. 

Justo Gallego påbörjade arbetet 1961, på en tomt som han ärvt i Mejorada del Campo. Han hade även ärvt en liten summa pengar, så han beslutade sig för att köpa en Land Rover, i vilken han kunde transportera byggmaterial. Så började han, utan en enda tanke på vare sig bygglov eller annat liknande. Han använde allt han kunde hitta eller snappa åt sig av begagnade byggmaterial, och planen – visionen för hur katedralen skulle se ut hade han i huvudet. Men han hade varken ritningar eller beräkningar på papper. När han senare fick frågan om han verkligen byggt allt själv svarade han: ”Ja, jag byggde allt själv med lite sporadisk hjälp av någon hjälpande hand. Det är allt. Det är jag som har byggt katedralen.”

Det finns tolv sådana små kulpoler.
Huvudskeppet är smyckat med målningar.
Här ses Don Justo strax före sin död.

I dag har katedralen en golvyta på 4 700 m2, den har ett 35 m högt huvudtorn samt tolv mindre torn, 28 kupoler, inklusive en huvudkupol som är 35 m i diameter, en krypta, två kloster, ett dopområde, ett huvudskepp i två våningar och fler än 2 000 fönster. När Don Justo dog hade arbetet pågått i 60 år. Varje morgon vaknade Don Justo kl. 03.30 och sedan arbetade hela dagen på sitt verk. Hela sitt liv levde han som vegetarian och han var mycket blygsam, from och flitig. Han kände att han hade en uppgift i livet och det var att bygga på katedralen. Om den skulle hinna bli färdig under hans livstid eller ej, brydde han sig inte om. Han sa att han skulle bygga alla de dagar som Gud gav honom, och så fick katedralen se ut som den såg ut när han dog. Det bekymrade honom inte.

I ett av de två klostren står denna staty av Moder Teresa.
Denna stora mötessal ligger i ett av klostren.
Så här är det tänkt att katedralen ska se ut när den är färdig.

I dag är katedralen nästan färdig och det finns ett projekt som heter ”Låt oss bygga färdigt Don Justos katedral”. Bakom detta projekt står en organisation som heter Mensajeros de la Paz (Fredens budbärare). Denna organisation är baserad i Madrid och arbetar för fred och social jämlikhet i över 50 länder. Se: mensajorosdelapaz.com. Webbplatsen finns på både spanska och engelska och berättar om organisationens arbete som omfattar hjälp till familjer i utsatta områden, soppkök, hjälp till hemlösa, ensamma äldre och funktionshindrade samt stöd och insamling av medel för att bygga färdigt Don Justos katedral.

Här är trappan som leder upp till huvudskeppet från kryptan.
Detaljer från bygget.
Huvudskeppet.

Inne i katedralen kan man se en konstnärs illustration av hur katedralen ska se ut enligt Don Justo. Det är allt man har att gå efter i arbetet med att slutföra projektet. Illustrationen visar en mycket fin och speciell katedral och i dess utformning ses både nytänkande och visioner. Kanske har den inspirerats av själva Antonio Gaudí, den världsberömda katalanska arkitekten som bland annat ritade katedralen Sagrada Famiília i Barcelona.

Altaret.
Vy ut över huvudskeppet från första våningen.
Vy ut över huvudskeppet från första våningen.

Även om katedralen inte är helt färdigt ännu är den ändå värd ett besök, det saknas nämligen bara små detaljer. Hela planlösningen och allt murverk är färdigt. Katedralen är speciellt värd ett besök då det är ett monument som representerar en enda persons tro på Gud. Man kan inte låta bli att bli rörd när man går runt i alla byggnader och ser vad en enda person har lyckats åstadkomma under ett liv. Det är mycket speciellt och gripande.

Den färdiga katedralen i en konstnärs illustration.
Den färdiga katedralen i en konstnärs illustration.
Färgrika målade glasfönster livar upp.

På webbplatsen: catedraljustomensajeros.com kan man se en intervju med Don Justo. Denna är över 1 timme lång och på spanska. Även om han vid tidpunkten var över 90 år var han pigg och full av kraft. På YouTube finns också klipp, kortare sådana, som handlar om Don Justo och hans enorma projekt. Ett av klippen är från hans lite mindre bra TED talk. https://www.youtube.com/watch?v=7riAu6mNPt0

Den stora vyn ner över huvudskeppet.
Färgrika detaljer.
Erik i ett tankeväckande ögonblick.

Katedralen var tänkt som en samlingsplats för alla – män och kvinnor, fattiga och rika, troende och icke-troende, för alla religioner och trosuppfattningar till Guds ära. För att katedralen ska kunna uppfylla sitt syfte har det startats en crowdfunding på https://onemancathedral.com/ vars mål är att samla in 40 000 euro så att katedralen kan bli helt färdig och godkännas av de katolska myndigheterna som en officiell kyrka.

När Don Justo dog 2021 skrevs det artiklar om honom i flera stora tidningar som The Guardian, The Times, The New York Times, The Telegraph, The Los Angeles Time, för att bara nämna några, så man får ju lov att säga att den här personens arbete har fått stor uppmärksamhet i hela världen – som det ovanliga monumentet som står för tro, ståndaktighet, vision och viljestyrka, och inte minst flit.

Katedralen sedd från sidan.
Den ser annorlunda och rolig ut.

Katedralen ligger på: Calle de Antonio Gaudí, 10, 28840 Mejorada del Campo, Madrid.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco