Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensamt? LA Organic Experience

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensamt? LA Organic Experience

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande historia och de kända konstnärerna som rest dit för att skriva och måla genom åren.
 
Någonting som Ronda inte är känt för är å andra sidan modern arkitektur, innovativ marknadsföring, nyskapande jordbruk och minst av allt berömda designers. Därför är det kanske lite överraskande för några att Spaniens mest progressiva och unika olivoljefabrik och oljeturistanläggning – LA Organic Experience – ligger bara några kilometer från stadens historiska kärna.
 
Man kan bara föreställa sig reaktionerna i den lilla staden för några år sedan när ett lokalt företag anställde ingen annan än Philippe Starck till att formge deras olivoljeflaskor. Fram till denna tidpunkt hade orden ”ekologiskt” och ”nytänkande” sällan använts i samma mening, i alla fall inte i Andalusien. Trots detta gick LA Organic mot strömmen och skapade de första ekologiska olivoljorna med Starcks innovativa produktdesign.
 
Jag har beundrat den franska mästaren sedan jag fick hans kända rymdskeppsformade citruspress för nästan 30 år sedan. För dem som inte känner till honom kan det sägas att Philippe Starck är en designer, uppfinnare och arkitekt med över 10 000 kreationer kopplade till sitt namn – allt från köksutrustning till vindturbiner. För människor från Ronda som odlar sina oliver och pressar sin egen olja som vardagssyssla, eller som köper oljan i stora dunkar direkt från kvarnen, så är nog tanken på att anställa en utländsk kändisdesigner till en så ”enkel” sak som att designa flaskans utseende något extravagant slöseri eller rent vanvett. Etiketter är för de flesta tillverkare här en ren formalitet och formen på flaskan eller behållaren är ett praktiskt och inte estetiskt beslut. Men för människorna bakom LA Organic Experience kändes det däremot som om tiden var mogen för att ge den spanska industrin den uppmärksamhet som den förtjänar.
 
Olivträd har växt på den iberiska halvön i tusentals år. Romarna började massproducera och exportera bokstavligt talat miljontals liter olivolja i terrakottabehållare från provinsen som de kallade Hispania. Senare förbättrade araberna produktionsprocessen och utvidgade användandet av oljan. Trots att araberna förvisades bort från Spanien för mer än 500 år sedan används faktiskt det arabiska namnet för olja, aceite, här fortfarande i dag.
 
Spanien är den största exportören av olivolja och står för mer än hälften av den globala produktionen. Majoriteten produceras i Andalusien. Det är därför inte bara viktigt utan helt nödvändigt för både den lokala som den nationella ekonomin att man granskar och ibland även reviderar produktions- och marknadsföringsprocessen. Medan Italien har ett globalt rykte om att ha förstklassig design och kvalitet ser dessvärre den internationella konsumenten ofta ”Made in Spain”-produkter som billiga och av andra klass. LA Organic Experience har som mål att förändra denna missuppfattning.
 
För att lära sig mer om driften avtalar jag ett möte med den dagliga ledaren av LA Organic Experience, Santiago Muguiro. Jag förstår direkt att det inte är ett kontorsjobb att driva en oljeturistanläggning, för han kommer till mötet direkt från olivlunden. Santiago är ung, entusiastisk och full av idéer.
 
”Jag kommer från en vinbakgrund”, säger han och tillägger att hans familj äger den ovärderliga Marqués de Riscal-vingården, och så fortsätter han: ”Precis som några av vingårdarna i Rioja har gjort vill LA Organic Experience utbilda vår publik och bli föregångare inom olivoljeturism här i Spanien.”
Medan Marqués de Riscal engagerade den kanadensiska stjärnarkitekten Frank Gehry till att teckna lyxhotell för vinentusiaster i samband med deras vingård startade LA Organic ett samarbete med Philippe Starck för deras marknadsföringsprofilering, produktförpackning samt för att ge form på landskapet till LA Organic Experience.
 
Namnet LA Organic har förresten ingenting alls att göra med Los Angeles. Det kommer från La Amarilla, en gård utanför Ronda som ägs av Gómez de Baeza-familjen. Under flera århundraden brukade lokala nunnor odla oliver på gårdens mark. 1990 beslutade familjen sig för att återupprätta systrarnas tradition och etablerade LA Organic. På grund av ökat intresse och efterfrågan på deras ekologiska olivolja flyttade de senare till deras nuvarande egendom.
 
Med finansiell investering från sex internationella visionärer som Philippe Starck och vinexperten Michel Rolland täcker LA Organic Experience ett landområde på 25 hektar med 9 000 olivträd av 20 olika sorter. Det är en relativt liten gård i förhållande till jättetillverkare i provinsen Jaén, men LA Organic Experience är inte vilken gård som helst, utan ett center för utbildning, information och sunt lantbruk. Den ekologiska odlingen har planterats med olika avstånd mellan träden för att visa skillnaden mellan de traditionella och nya intensiva jordbruksmetoderna. Det sistnämnda området är planterat med den snabbväxande olivsorten Oliana och här kommer framtida besökare kunna skörda och tappa egen olivolja på flaska som en del av upplevelsen.
 
LA Organic Experience är mycket mer än bara olivolja. Det är en upplevelse som kombinerar kultur, natur och gastronomi. ”Experience”-delen börjar direkt när man kliver in på egendomen genom en robust, rostfärgad metallport. Oliven, den ikoniska symbolen för medelhavsländernas kulinariska tradition, ses överallt, även på vakthuset där fönstret är format som en oliv.
 
Parkeringsplatsen har också den en Starck signatur – en öppen, terrakottafärgad plats inramad av stenväggar med överdimensionerade konstfotografier, återigen med protagonisten oliven som gemensamt tema. Hela området, inklusive ett specialbyggt boutiquehotell med egen ingång, är berört av mästarens hand, vars design kan vara rebellisk, etisk, ekologisk, politisk och sist men inte minst humoristisk.
 
Santiago erbjuder sig att ta med mig på deras guidade tur som börjar och avslutas i en färgglad byggnad där olivoljesmakning och demonstration av presstekniken äger rum. Här kan man också få sig ett glas ekologiskt vin på terrassen medan man njuter av utsikten mot Sierra de Grazalema, men först måste vi se oss omkring i området.
 
Vi börjar med den lätt kuperade kilometerlånga rutten som avgränsas med fint planterade popplar och aromatisk lavendel.
 
Första stoppet är en arabiskinspirerad ekologisk grönsaks- och örtagård tecknad av trädgårdsmästaren Floren Domezáin från Navarra.
 
Turen fortsätter förbi krön med olika sorters olivträd, en grund bassäng omgiven av apelsinträd, ett spartanskt kapell från 1800-talet och en mycket vacker plats med urgamla olivträd, där det en gång stod en andalusisk gård.
 
Då oliv och vin går hand i hand har LA Organic Experience även avsatt en sluttning till att odla 1 000 vinrankor av typen Pinot Noir på. Denna druvsort är perfekt för att odla på dessa höjder (Ronda ligger ca 800 m ö.h.). Vinrankorna har planerats i terrasser, precis som romarna gjorde för ca 2 000 år sedan. Med den internationellt erkända vinexperten Michel Rolland i täten av projektet kan besökarna om några år förvänta sig att njuta LA Organic ekologiskt vin i världsklass.
 
Under vårt besök går vi förbi det som kallas ”Starcks Sex Överraskningar”. För min egen del är effekten av anläggningen, från den enda delen till den andra, själva överraskningen med LA Organic Experience. Med uppmärksamhet på varje enskild detalj och respekt för omgivningen har det lyckats med att skapa en oförglömlig levande upplevelse, en visuell, sensuell och doftande ”Experience” där någonting så litet som en oliv spelar huvudrollen.
 
Det som vi ser i dag är bara toppen av ett isberg av företagsidéer. Framtidsplanerna för LA Organic Experience inkluderar en miljövänlig tappnings- och etikettfabrik och den allra första designer-olivpressen i världen – ytterligare en Starck-uppfinning. LA Almazara-pressen och museet kommer erbjuda den senaste teknologin i en toppkvalitets-produktionsanläggning som är specialiserad på ekologiskt jordbruk och olivoljeproduktion.
 
Oavsett vad framtiden har att bjuda på för LA Organic är jag säker på att de är inne på helt rätt spår med deras olivolja som redan finns tillgänglig i 25 länder. Just nu kan jag bara hoppas att designern av min emblematiska Alessi-citruspress arbetar med att skapa en innovativ oliv-hempress. Vad säger du Philippe?
 
För mer information: www.laexperience.net
 
Om författaren: Karethe är en norsk författare, journalist och designer bosatt i Ronda, Andalusien. Hennes första bok Casita 26 – Searching for a Slice of Andalusian Paradise lanserades i USA tidigare i år och finns att köpa på Amazon. För mer information, se snobb.net
Av Karethe Linaae

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco