En fungerande matsmältning – för bättre hälsa och välbefinnande

En fungerande matsmältning – för bättre hälsa och välbefinnande

Jag har läst att man hittade inte mindre än 84 pund avföring i Henry VIII tarmsystem, vilket kanske var en av förklaringarna till hans stora mage…

Optimal tid från måltid till avföring

Från den stunden som du har ätit din mat till dess din kropp gör sig av med resterna av maten, bör det helst bara gå mellan 24 och 36 timmar. Många ”smarta” människor säger att det inte spelar någon roll om det tar längre tid, vilket är mycket vanligt, men att något är vanligt eller normalt, säger ingenting om kvalitet. Alla vet vi att det känns oerhört obehagligt om det går för länge mellan våra toalettbesök.

Kopplingen mellan tarmsystemet och hälsan

Många krämpor och sjukdomar börjar på ett eller annat sätt i tarmkanalen, vilket inte är så känt. Därför är det många som tittar lite konstigt när de klagar över någon krämpa i kroppen och jag, som det första jag ofta gör, frågar dem om hur deras tarmsystem mår. Jag tror inte att jag någonsin har mött en person som, förutom att ha obehag någonstans i kroppen, har sagt: ”Mitt tarmsystem fungerar perfekt, min mage mår riktigt bra.” Många endokrina sjukdomar har sina ursprung i tarmsystemet.

När det gäller psykiska hälsan är rädsla, nervositet, otålighet, ilska och irritation tillstånd som har relation till hur tarmsystemet mår, vilket vi alla garanterat känner igen antingen i form av förstoppning eller det motsatta – diarré. Det är värt att komma ihåg, att nästa gång som du känner dig irriteras eller otålig, är du kanske i just det ögonblicket på väg att försvaga ditt immunförsvar. Personligen tror jag att de allra flesta tillstånd av ilska och otålighet egentligen bottnar i rädsla.

Immunsystemets hemtrakt: Tarmsystemet

En stor del, mellan 70 och 80 procent, av immunsystemet kommer från tarmsystemet. I den kinesiska medicinen, som har varit en väsentlig faktor i min utbildning i komplementär medicin, menar man att olika delar av tarmsystemet har koppling till andra organ i kroppen, och att eventuella hälsostörningar ofta uttrycks i just de organen. Ett exempel på detta är att en dålig tjocktarm ofta har koppling till lungor och hudproblem som t ex astma, bronkit och/eller t ex akne eller andra hudproblem.

Antibiotika och tarmhälsa

När du har en infektion i kroppen kan du ta någon antibiotika. Antibiotika kan dock inte skilja mellan bra och dåliga bakterier, varför den dödar de flesta bakterier – både bra och dåliga. Det är därför som ditt immunsystem blir lågt, och så måste du kanske ta ytterligare en antibiotikakur. Och så är den onda cirkeln igång.

När jag skriver så här är det också viktigt för mig att säga att jag är djupt tacksam för antibiotika, men att man endast ska ta antibiotika när det är absolut nödvändigt och att man, samtidigt som man tar det, ser till att ta hand om och stabilisera den friska tarmfloran.

Resan genom matsmältningssystemet

Hela matsmältningssystemet börjar med munnen och matstrupen, där maten tuggas och sväljs. Detta följs av magen där maten smälts och serveras ut i små portioner till tunntarmen, bukspottkörteln och gallan, där maten bryts ner ytterligare och näringsämnena upptas. Det är här som kroppen absorberar de flesta näringsämnen. Om tunntarmen inte fungerar som den ska, utan är försvagad av fria radikaler, inflammerad och skadad, finns det en stor risk för att du har en läckande tarm, där vissa näringsämnen som först måste brytas ner i stället absorberas, i stället för att passera osmälta in i blodomloppet, och detta bidrar till att försvagat immunsystem. Sedan kommer tjocktarmen, där näringsämnen också absorberas tillsammans med vatten. Sedan transporteras slaggprodukterna till ändtarmen där avfallsprodukterna normalt utsöndras en eller flera gånger om dagen.

Kosten

Det allra viktigaste är att du tuggar maten långsamt. Börja först med att titta på maten, och så uttrycker du ett litet tyst tack inuti dig själv för den fina maten du nu ska äta. Genom att göra detta har dina matsmältningssekret redan börjat produceras. Det blidas cirka 1 liter saliv i munnen varje dag, och detta innehåller bland annat viktiga enzymer och mjölksyrabakterier. Att tugga ordentligt är avgörande för en bra matsmältning. Jag upplever att många människor näst intill slukar sin mat, och ofta frågar jag om dessa också slukar sina liv.

Balanserad kost

Se till att du äter en balanserad kost och lyssna på din kropp – vad den vill ha. När jag jobbade som sjuksköterska såg jag ofta att små barn hade en mycket bra intuition och att de åt sådant som var bra för dem, till dess de blev beroende och ofta pressade till livsmedel som inte var bra för just deras individ. Som vuxen är det svårare. Vi vuxna ger oss inte tid att känna efter vad vi verkligen känner för, och vi vågar inte tro på det, för ”experterna” har kanske sagt något annat än våra känslor säger.

Mat-intuition och val av livsmedel

Vår mat-intuition har för länge sedan förstörts av livsmedel innehållande mycket socker, godis, alkohol, läkemedel. m.m. Men någonstans, ofta ”långt inne i ryggraden”, vet vi gott och väl vad vi behöver. Se till att undvika sådan mat som du vet att du inte riktigt tål.

Köttkvalitet och mejeriprodukter

Om du äter kött, så se till att äta kött av bra kvalitet och var försiktig med att äta stora mängder rött kött. Det tar ofta lång tid för rött kött att ta sig igenom matsmältningssystemet. Är du storkonsument av mejeriprodukter bör du vara lite försiktig och skära ner på mejeriprodukterna om det behövs. Många människor har inte de enzymer som krävs för att kroppen ska kunna bryta ner mjölksocker. Dessutom är mejeriprodukter mycket slemproducerande.

Alternativ till mejeriprodukter

Är du en av dem som föredrar fullfet ost, och gärna strör den över maten, så var försiktig, osten lägger sig nämligen som en plastaktig hinna i tarmsystemet. Och mjölken, den kanske du kan byta ut till andra alternativ, som t ex rismjölk, sojamjölk, bovetemjölk, mandelmjölk m.m.
Det finns också ett brett utbud med alternativ till ost från veganska källor.

Undvik raffinerade livsmedel

Var försiktig med raffinerade livsmedel som produkter gjorda på vitt mjöl och vitt ris. Se i stället till att du får tillräckligt med fiber i din kost från fullkornsprodukter.

Ät rikligt med grönsaker och sallader, och kom ihåg att dricka rikligt med vatten 6–8 glas om dagen, och inte till maten utan efter eller mellan måltiderna.

Kosttillskott

Förutom ett multivitamin/mineraltillskott ihop med eteriska oljor, rekommenderar jag många personer att komplettera med ett dagligt tillskott av probiotika som innehåller acidophilus, bifidus, m.m., eftersom vardagsmaten normalt är så raffinerad och förfinad, och inte alls liknar sin ursprungliga form.

C-vitaminpulver och mineraler

C-vitaminpulver blandat med magnesium och kalcium hjälper till att hålla magen i skick, om det finns en tendens till att avföringen blir lite hård.

Aloe Vera Juice
Aloe Vera juice är bra för både matsmältning och för att läka ett känsligt tarmsystem.

Reglering av magsyra

En del människor har för mycket magsyra och får därför lätt sura uppstötningar, särskilt efter att de har ätit vissa bestämda livsmedel. Då kan Samarin hjälpa.

Vissa bildar för lite magsyra. Symtomen är ofta nästan de samma som för personer som har för mycket magsyra, men det är naturligtvis inte bra att äta syraneutraliserande medel om du har för lite magsyra.

Har du för lite magsyra får du ofta symptom som trötthet och att du känner dig tung efter att du har ätit, särskilt om maten bestod av mycket protein, som t ex en stor köttbit eller liknande. Den vanligaste åldern för att man börjar ha för lite magsyra är efter 35 år. När jag frågar personer om deras matvanor säger ofta de med för lite magsyra att de inte äter kött, för att de blir dåliga av det och känner sig uppblåsta. Till symptomen av för lite magsyra hör även sköra naglar och håravfall.

Molkosan och utrensning

Molkosan kan vara en bra produkt att ta, speciellt om du inte riktigt vet om du har för mycket eller för lite magsyra. Ta 1 tesked 1–3 gånger om dagen i ett glas vatten. Molkosan har en reglerande effekt på båda tillstånden.

Känner du att du är i behov av en utrensning finns det många örtblandningar som du kan ta, både i tablettform, som örtte eller att blanda som gröna drycker.

Chlorella som supermat

Chlorella är en encelliga sötvattenmikroalg som innehåller stora mängder bra näringsämnen. Den innehåller vitaminer och mineraler samt har ett högt proteininnehåll med alla aminosyror. Chlorella har dessutom stora avgiftande egenskaper. Det används t ex för att rensa ut kvicksilver. Dessutom är det mycket bra mot förstoppning och det har en stimulerande effekt på ditt immunsystem. Det finns många märken med chlorella och är viktigt att här satsa på bra kvalitet.

Matsmältningsenzymer vid trötthet och intolerans

Lider du av trötthet, gaser och/eller intolerans kan det många gånger hjälpa med ett tillskott av matsmältningsenzymer med t ex papaya eller bromelin, som finns i många kombinationspreparat.

Tips

Att äta enligt din blodtyp kan vara en stor inspiration. Har du tarmproblem, så ät enligt din blodtyp under ett tag. Det har varit just den kosten som jag har sett att många personer mår bra av, och personliga kostplaner som baseras på ens blodtyp kan enkelt kombineras till hela familjen utan större ansträngning.

I en frisk tarmflora bildas det fler B- och K-vitaminer.

Gammal sorg och ilska hör ofta ihop med tarmproblem, så se till att du bearbetar dina känslor på ett eller annat sätt.

Se även till att du får tillräckligt med motion. Promenera gärna 30 minuter två gånger om dagen. Det har effekt på både livsglädjen, musklerna och bidrar till en bra tarmrörelse.

Louise Hay skriver allmänt om tarmen, att tarmen står för frigörelse av avfall och slaggprodukter, och att ett nytt tankemönster kan vara: ”Det är lätt att bli av med skräpet.”

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.