En växande glädje – 10 orsaker till att plantera ett träd

En växande glädje – 10 orsaker till att plantera ett träd

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Det är lätt att plantera träd. Hitta bara rätt plats i trädgården för det och börja gräva. Det enda du inte får glömma bort är att träd växer och behöver plats för att sprida ut sina både rötter och grenar. 

Så varför ska vi plantera träd?

De flesta människor vet att träd ger oss syre, men vet du också att det är vetenskapligt bevisat att träd gör oss lyckligare och friskare, samt höjer fastighetspriserna?

Här följer 10 bra orsaker för att plantera ett träd:

1. Träd = liv

Träd är en essentiell del av planeten och avgörande för vår överlevnad som art. Träd ger oss syre genom fotosyntesen, vilken är viktig för alla levande väsen som har behov av syre. Då landskapet kännetecknas av allt fler värmeabsorberande vägar och byggnader behöver vi helt enkelt fler träd för att kunna andas. Träd hjälper till med att bryta ned värmen och kan sänka temperaturen med 5-10 grader genom att frigöra fukt genom löven. Det kanske inte låter så speciellt, men om temperaturen når 42 grader kommer du att uppskatta det! Det måste ju finnas en orsak till att det kallas livets träd – om du planterar ett träd så planterar du liv.

2. Träd hjälper miljön

Träd är förnybara, nedbrytbara och återvinningsbara. De renar luften vi andas genom att filtrera de luftpartiklar som sitter fast i barken och löven. Förutom koldioxid absorberar träd föroreningar och toxiner, som nitrogenoxider, ammoniak, svaveldioxid och ozon. Ett vuxet träd kan absorbera över 20 kg förorenad luft om året, samtidigt som det släpper ut nästan tio gånger så mycket syre. Innan det fyller 40 år har ett enda träd räddat atmosfären på 1 ton koldioxid. Om du vill minska ditt CO2-avtryck och bekämpa klimatförändringar så ska du plantera ett träd och göra den globala miljön samt din direkta närmiljö en tjänst.

3. Träd förhindrar erosion och översvämningar

Vatten kommer alltid att hitta en eller annan väg till floder och sjöar. Träd kan förhindra översvämningar som uppstår till följd av extrem nederbörd. Trädkronor dämpar effekten av regn och leder ned regnvatten i jorden i stället för att regnet rinner bort. Ett vuxet träd kan dränera mer än 4 000 liter regnvatten om året, medan rötterna fångar upp kemikalier och toxiner, som annars skulle rinna ut i grundvattnet eller havet. Samtidigt håller trädets rotsystem jorden på plats och förhindrar erosion.

4. Träd höjer fastighetsvärdet

Undersökningar visar att vid jämförelser av fastigheter med och utan träd kan planterandet av träd och buskar öka en fastighets värde med 15-20 procent. Inte en dålig investeringsavkastning jämfört med hur lite underhåll träd faktiskt kräver.

En mindre känd fördel med att ha en välvårdad trädgård med träd och växter är att karga kvarter och hem som saknar träd har visat sig drabbas av fler inbrott. En trädgård med träd gör att fastigheten framstår som mer bebodd och mindre lockande för tjuvar.

När det gäller kommersiella områden har undersökningar visat att träd ger större intäkter till området. Dessutom saktar en allé med träd ned trafiken, vilket är bra för miljön. 

5. Träd gör hemmet behagligare, mer energisparande samt vackrare

När vi planterar ett träd ges skugga åt människor och djur, och träd kan fungera som skydd mot vind. Några välplacerade träd (speciellt vintergröna träd) kan också bespara husägare upp till 25 procent i energikostnader årligen, genom att minska behovet av nedkylning sommartid och uppvärmning vintertid.

Träd kan verka som dämpare mot buller, speciellt om du bor i närheten av en flygplats eller en bullrig motorväg. De kan också hjälpa oss att spara vatten. Skuggan från ett träd kan minska avdunstningen av vatten i gräsmattor. Träd skänker även skydd mot solen. Träd minskar UVB-strålningen med 50 procent, vilket är bra att komma ihåg när man planerar skolgårdar och andra platser där barn leker utomhus.

Och låt oss inte förglömma det estetiska värdet av träd. Träd markerar tidens gång och lövträd ger oss en konstant föränderlig bild, från våren då allt spricker ut till höstens färggranna löv.

6. Träd ger oss mat, medicin, skydd och sysselsättning

Alla vet att träd producerar mat och energi. Ett enda äppelträd i en lite trädgård kan ge 300-400 kg äpplen om året. Spanien har ett stort utbud med fruktproducerande träd: oliver, citrusfrukter, päron, plommon, aprikoser, kvitten, granatäpplen, avokado, nötter och tropiska frukter. Utöver det ger träd mat till djur, fåglar, bin och insekter. Många smådjur hittar också skydd och hem i träd, liksom att träd också skyddat människor genom tiderna.

Utöver detta kan träd också ge oss medicin. Den medicinska, aktiva ingrediensen i aspirin kommer ursprungligen från pilträdets bark, medan den första malariamedicinen, kinin, kommer från Dogwood-träd vid Stilla havet. Många traditionella läkemedel har ersatts med syntetiska varianter, men träd utgör fortfarande en oersättlig källa för forskning och utveckling inom det som vi kallar modern medicin.

Och tillslut ska någon plocka frukten eller korkbarken, beskära träden och ta hand om dem, så träd ger också sysselsättning. Träd kan representera nya ekonomiska och professionella möjligheter för unga människor som är intresserade av ”gröna” yrken.

7. Träd gör oss friskare

Träd är bra för vår fysiska och mentala hälsa. Åsynen av träd har bevisats förbättra humöret samt reducera ångest och depression. Landskap med inslag av träd sänker vår puls, reducerar stress och får oss att slappna av. Träd som planterats utanför sjukhus och vårdhem har visat sig hjälpa patienter med läkningsprocessen. Patienterna blir inte bara friska snabbare utan får också färre komplikationer. Barn som diagnosticerats med ADHD har färre symptom om de har tillgång till träd och natur. Andra undersökningar visar att elever på skolor som omges av träd och grönområden koncentrerar sig bättre på lektionerna. Så plantera ett träd och bli friskare!

9. Träd gör oss lyckligare

Vem behöver tv? Ha ett fågelbord eller en fågelmatare hängande i ett träd utanför ditt hem så får du en gratis fågelkonsert året runt. Eller sätt dig i trädgården och låt dig underhållas av alla världens små gnagare och insekter, som skyndar fram och tillbaka samt kryper upp och ned längs träden.

Att se träd gör oss lyckligare. Tänk bara på hur bra det känns att promenera i skogen! Människor är mer produktiva om de ser träd på väg till arbetet eller från kontorsfönstret. Träd skapar en visuellt lugnande grön lunga. Träd kan täcka fula husväggar, dölja parkeringar och skyla industriområden samt motorvägar. Blunda och njut av doften av en blommande syren eller ett apelsinträd. Rena doftterapin!

Så plantera ett träd, det kommer att skänka dig glädje.

9. Träd är historia

I historien har träd representerat gudomliga krafter och många har trott att deras förfäders själar bott i träden. De flesta civilisationer betraktade träd som magiska, och en del träd tillägnas fortfarande en speciell betydelse, såsom det symboliska trädet i Guernica, i norra Spanien. Träd utgör ofta landmärken med speciell historisk, religiös eller mytisk betydelse. Träd är viktiga i alla kulturer. Libanon har ett träd i sin flagga medan universitet, fotbollslag eller nationalparker runt om i världen ofta väljer att använda ett träd som deras symbol.

Träd kan även utgöra delar av våra egna barndomsminnen. Vi kommer ihåg första gången som vi klättrade upp i toppen av ett träd, hittade ett fågelbo, ramlade ned eller rispade in vår pojkväns eller flickväns initialer i barken. Träd kan husera våra minnen. 

10. Träd är framtiden!

Träd kan leva i hundratals år, så ett träd är en investering i framtiden. Ett träd kan vara en tidsräknare, inte bara för att det har årsringar utan för att vi växer med de träd som vi planterar. Om vi planterar ett träd åt någon kommer vi alltid att ha ett visuellt minne av personen. Det kan vara ett litet, obetydligt träd i dag, men den dagen som vi inte längre är här kommer trädet fortfarande att stå där och glädja framtida generationer.

Källor:

Videnskab Mag

national geografi

treepeople.org

ecologistasenaccion.org

thespruce.com 

Av Karethe Linaae

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco