Ett dussin + 1 orsak att spendera en helg i romantiska Ronda

Ett dussin + 1 orsak att spendera en helg i romantiska Ronda

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

En utflykt till Ronda med sin världsberömda bro och himmelska utsikter bör finnas med på allas att-göra-lista. Denna andalusiska bergsstad, som har regerats av kelter, romare, visigoter, morer och katolska kungar, är helt genomsyrad av historia. Under 1800-talet styrdes staden av de beryktade bandoleros och andra förbrytare. Ronda är också födelseplatsen för det som vi kallar modern tjurfäktning, och på 1950- och 1960-talet var Ronda Ernest Hemingway och Orson Welles favoritplats. Därför är det inte så underligt att staden är så romantisk.

Ronda är den perfekta platsen för att vandra i genom pittoreska gränder och sitta på en bänk i skuggan av rosa oleander, medan du lyssnar på porlande källvatten eller tonerna av en klassisk spansk gitarr. Men för att verkligen njuta av la ciudad soñada (drömstaden) ska du tillbringa minst en natt där.

Här presenteras ett dussin + 1 orsak till att besöka vackra Ronda


1. Vakna upp på kanten

Ingenting kan jämföras med detta – att vakna upp och titta ut genom fönstret över denna utsikt. Tajo-ravinen skär bokstavligt talat Ronda i två delar, med dem gamla stadsdelen el Casco Histórico på den ena sidan och det nya distriktet på den andra. Med ravinen skapad av floden Guadalevín och med ett djup på 100-160 m rakt ned, är det möjligt att personer med höjdskräck ber om ett rum som i stället vetter mot innergården. Trots att hotellen på kanten av el Tajo-ravinen definitivt inte är de mest prisvänliga i staden, är det värt att betala lite extra för detta. För en fantastisk utsikt, boka en natt på det klassiska hotellet El Parador de Ronda.

Rum: 150-250 euro per natt

2. Ta en morgonutflykt över havsbotten

För många år sedan var dalen under Ronda havsbotten, och därför kan man i dag se så många skal ingjutna i den lodräta klippväggen, som skapar stadens gräns. På de bördiga markerna har det odlats oliver och druvor sedan romarna levde här, för 2000 år sedan. Fråga om vägen på turistkontoret och börja morgonens utflykt från kvarteret San Francisco eller La Dehesa.

Oavsett var du börjar utflykten bör du stanna till för frukost på Albergue los Molinos. Här är utsikten fantastisk, och från köket serveras hembakat bröd, gräddat i en traditionell vedugn som står utomhus.

Utflykten tar 1,5-2 timmar.
Kostnad: Gratis (frukost ingår ej)

3. Klättra ned i historien om Rondas hemliga Mina de Agua

De flesta besökare missar denna spännande upplevelse. Men för att verkligen fördjupa sig i Rondas dramatiska historia finns det ingen upplevelse som slår de ca 60 lodräta metrarna i Mina de Agua. Denna 700 år gamla geniala konstruktion är nedgrävd i en naturlig spricka i klippväggen. Gruvan försåg det oberoende moriska kungariket Izn-Rand Onda med vatten genom många kristna belägringar. Du kan fortfarande gå ned längs trappan, där slavar bar upp vattnet till staden ovanför. Dolda små öppningar i schaktet skapar en magisk belysning, som får gruvan att likna en underjordisk katedral.

Gå in i hallen där ett vattenhjul visar den avancerade nivån av medeltida islamsk hydraulik. Titta därefter ut genom dörren, där en morisk förrädare släppte in den katolska hären, vilket ledde till Rondas reconquista år 1485.

Inträde: 7 euro
Kaloriförbrukning: 300+++ 

4. Tänd ett ljus vid tårarnas Jungfru Maria

I dessa dagar har vi nog alla behov av att tända ett ljus och ingen plats lämpar sig bättre för detta än la Iglesia Santa María la Mayor, mitt emot Rondas kommunhus. Inne i kyrkan kan du vara säker på att du finner lugn och ro, eller en sval tillflyktplats en varm sommardag. Missa inte den fantastiska utsikten från takterrassen, som ingår i biljettpriset.

Tvärtom många andra kyrkor kan du här fortfarande tända ett ljus och placera det i en av de många, vackra ljusstakarna. Men vill du vara säker på att dina böner blir hörda ska du ställa ljuset framför La Virgen de Lagrimas eller tårarnas Jungfru, som är en av de viktigaste statyerna som förs ut i processionerna i påsktider.

Inträde: 4,50 euro
Ljus-donation: 1 euro

5. Sjunk ned i ett arabiskt bad

Till och med för dem som inte tycker om museer är Rondas arabiska bad, los Baños Árabes de Ronda, värt ett besök. På vägen dit går du förbi några av stadens kännetecken, som Carlos V-porten och El Puente Viejo (den gamla bron), som slingrar sig ned från stadens centrum. Själva byggnaden, som har daterats till 1200-talet, är det bäst bevarade arabiska badet på den iberiska halvön. När du ser det magiska ljuset därinne kan du nästan föreställa dig hur det såg ut i full drift för 800 år sedan.

Efter att ha besökt det historiska badet, varför inte njuta av några behandlingar i Rondas nuvarande badhus och spa: Hammam Aguas de Rona, som ligger i grannbyggnaden. Denna moderna och rena facilitet är inrymd i en gammal kvarn (som kan ses på en karta över staden från 1500-talet) och drar full fördel av det vackra gamla tegelhuset.

Inträde till museet: 3,50 euro
Aguas de Ronda Hammam med massage: 33 euro

6. Ät lunch med El Loco (den galne…)

När det kommer till tapas finns det vanliga tapas och fantastiska tapas. Dessvärre är den förstnämnda den vanligaste. Dock hittar man ett undantag precis innanför Almocabar-porten i utkanten av Rondas historiska stadsdel – De Locos Tapas. Deras unika tapas har man ägaren – el loco – själv, den baskiska Guillermo och hans hustru Begoña, att tacka för. Med utmärkta recensioner, trevligt personlig bemötande och bara ett fåtal bord, bör du tänka på att alltid boka bord i förväg. Prova deras iberiska fläskkotletter, stora thailändska räkor eller ceviche, men se till att ha plats för efterrätten!

Tapas: 3-5 euro

7. Besök tjurfäktningsarenan, som Hemingway gjorde berömd

Även om tjurfäktning som sådan inte står speciellt högt på mångas önskelistor skulle Ronda inte vara det samma utan denna historiska byggnad, med sitt glamorösa förflutna.

Rondas Plaza de Toros, från 1785, är en av de äldsta och vackraste tjurfäktningsarenorna i hela landet. Det är också världens äldsta arena designad för både tjurfäktning och ridföreställningar. La Real Maestranza de Caballería de Ronda är en av Europas mest prestigefyllda ridskolor, den invigdes 1571, bara två år efter att den spanska ridskolan i Wien grundades.

På Rondas Plaza de Toros startade den legendariska Romero-familjen det som vi kallar modern tjurfäktning tidigt på 1700-talet. Arenan har besökts av spanska kungar och internationella berömdheter som Orson Welles och Ernest Hemingway.

Inträde till museet, stallen, tjurfäktningsmuseet och den kungliga samlingen med selar: 8 euro

8. Provsmaka vin i en f.d. klosterträdgård

Ronda har ett rikt utbud av små fantastiska vingårdar. De flesta kan man besöka, men se till att boka ditt besök i förväg (en del kräver minst sex deltagare vid en rundvisning). Det är svårt att välja en favorit, för de flesta har riktigt goda viner. En sak, som får Descalzos Viejos vingård att sticka ut ur mängden är deras läge. Inrymt i ett övergett kloster från 1500-talet och med öppen utsikt över Ronda, är det svårt att föreställa sig en vackrare plats som dekor för en vinprovning än de barfotade munkarnas gamla klosterträdgård.

Standardbesök (2,5 timmar) och vinprovning: 30 euro + IVA per person
Privat besök (1-5 personer) och vinprovning med ägaren: 150 euro + IVA

9. Vila benen på Los Arcos-baren

Känner du att det finns tid för ett litet tilltugg och en förfriskning innan middagen, eller en tentempié, som spanjorerna kallar det, så gör som lokalbefolkningen och gå till Tabanco Los Arcos. Denna vinbar, som sägs vara Rondas bästa, ligger i änden av den världsberömda bron Puente Nuevo. Barägaren Piaqui serverar regionens vin med goda tapas i Rondas smalaste byggnad. Försök att få ett bord nära fönstret, eller titta i alla fall ut över avgrunden nedanför. Be om deras Chicharrón de Cádiz och paté med vildsvamp. När du väl satt dig ned här i den livliga atmosfären finns det risk för att du inte vill gå härifrån.

Tapas: 1,5 – 2,5 euro

10. Njut av en drink i solnedgången på Hotel Catalonias takterrass

Detta är bara ett måste, när du är i Ronda. Hotel Catalonia ligger precis framför tjurfäktningsarenan och har stadens absolut bästa takterrass. Hotellet erbjuder fyrstjärnig inkvartering, en restaurang som man sent glömmer samt en infinitypool på taket – allt mycket bra. Bästa tidpunkten för att besöka takterrassen är precis före solnedgången, när de sista strålarna målar staden gyllene.

Drycker: 3-5 euro
Utsikt: ovärderlig

11. Middag med 2xMichelinstjärnig mästerkock

Gourmetmat är inte det som Ronda varit mest känt för, men det ändrade Barcelonas mästerkock Benito Gómez på, när han öppnade sin restaurang Bardal. Med två Michelinstjärnor utnämndes restaurangen till Málagas bästa 2017. Conde Nast Traveler beskrev restaurangen som ”Den bästa ursäkten för att resa söderut till det allt mer romantiska Ronda.”

Medan Bardal fortsätter att vara stängt ett tag till på grund av covidpandemin kan man fortfarande njuta av Benitos Haute Cuisine i hans mer informella restaurang Tragatá. Denna restaurang, med Michelin Travellers Choise, ligger bara 30 sekunders promenad från bron Puente Nuevo och bjuder på en gastronomisk resa med de bästa råvarorna som finns i la Serranía de Ronda.

Tapas: 3-12 euro
Huvudrätter: 20-30 euro

12. Sov a la Philippe Starck

Rondas LA Organic Oleoturism Experience erbjuder mycket mer än designer-olivolja. Förutom en rundvisning i den vackert anlagda olivlunden signerad av den världsberömda franska designern Philippe Starck och en provsmakning av deras förstklassiga olivoljor, kan du boka en natt på deras lantliga boutiquehotell, som ligger några minuters körning från Ronda. Den klassiska andalusiska cortijon har en modern interiör designad av Starck Studio. Boka ett av deras fyra lyxiga rum, eller boka hela stället för ett utvalt sällskap.

Deluxrum: 120-180 euro för 2 personer per natt
Svit: 140-210 euro
Hela cortijon (4 sovrum): 620 – 930 euro per natt

Foto: Glovento Sur S.L.

+ 1. Börja dagen med någonting luftigt – ballongtur över Ronda

Ingenting överträffar en flygtur i en luftballong över la ciudad soñada, drömstaden Ronda. Miguel Juliá Gerrido, ballongpiloten och ägaren till Granadaföretaget Glovento Sur, erbjuder en säker och oförglömlig upplevelse. Beroende på ballongens storlek kan flygningen göras med sex, åtta eller tolv personer. Flygturen börjar före soluppgången på en mark utanför ronda och inkluderar säkerhetsförberedelser, en timmes flygning samt frukost. Turen tar totalt 3-4 timmar. Företaget har ansvarsförsäkring och följer covidprotokollen från spanska hälsovårdsmyndigheter. Glovento Sur är knutet till Agencia Estatal de Seguridad Aerea och är en del av Europeiska Flygsäkerhetsmyndigheten.

Gruppflygning: 200 euro per person (i grupper på sex, åtta eller tolv personer)
Privat flygning: 900 euro
För mer information, se Tourism Ronda.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco