Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Det är inte helt fel att vara hund på Costa del Sol. Oavsett om du bor här eller reser med din hund erbjuder Costa del Sol allt du behöver för att njuta av dagarna tillsammans med din fyrbenta vän. Det finns hundvänliga stränder, parker, restauranger och hotell.

Här tipsar vi dig om några av möjligheterna!

När jag flyttade till Spanien för några år sedan lade jag snart märke till alla de hundar som finns här. Självklart finns det också många hundar i Oslo, därifrån jag kommer, men det kan ibland verka som om varenda invånare här på kusten har minst en hund. Och det kan jag förstå. Här passar det ju att ha med sig hunden nästan överallt, och så verkar det nästan vara praxis att adoptera hundar från någon av de många adoptionsorganisationerna – någonting som många av de charmerande hundarna man möter i vardagen bekräftar.

Hundvänliga stränder

Generellt är det förbjudet att ta med sig hunden till stranden i Spanien. Detta på grund av hänsyn till hygien och strandgäster och överträdelse beivras med böter på flera hundra euro. Under de senaste åren har dock flera kommuner valt ut delar av stränder där även hundar får njuta av strandlivet.

En av de bästa stränder på Costa del Sol där hundar är välkomna är Playa del Castillo, nedanför Sohail-borgen i Fuengirola och en annan hundvänlig strand är Playa canina de Torre del Mar i Málaga. Den sistnämnda ligger nära mynningen av floden Vélez, längs Mortero-sträckan, och är ca 4 000 kvm. Denna strand har även ett eget lekområde för hundar.

Även i Marbella hittas hundvänliga stränder. En av dem är Playa El Pinillo som är 1,5 km lång och ligger i utkanten av staden. Stranden täcker 250 kvm och har ett eget område tillägnat just hundar. Och bredvid Gran hotel Guadalpín Banús ligger stranden Playa de Centura de Mar.

Ytterligare en hundvänlig strand är Playa de Arroyo Totalán, som ligger mellan Málaga och Cala del Moral-bukten. Och i Casares ligger stranden Playa de Piedra Paloma.

Hundparker

Costa del Sol har förutom hundvänliga stränder en hel del parker där du kan gå en promenad med hunden samt med även speciellt designade hundparker. Gör en internetsökning på Parque Canino för att hitta hundparkerna i ditt område. Hundparkerna är som regel inhägnade och har både drickfontäner och lekutrustning till hundar, samt papperskorgar. Här kan hundarna springa fritt och umgås med andra fyrbenta vänner.

I Fuengirola finns Parque Canino Guau Guau (”guau guau” betyder ”voff voff”) vid Los Pacos, som bjuder på 6 000 kvm inklusive ett agilityområde, samt Guau Guau 2 vid Centro Comercial Miramar. I Calahonda finns en jättestor hundpark, Dog Park Calahonda, som mäter hela 22 000 kvm med ett stort grönområde, skuggiga platser under tak samt ett område med utrustning för att träna agility. Parken sägs vara den största i Spanien, och kanske till och med största i Europa. Du kan läsa mer om den på: dogparkcalahonda.webnode.es

I själva Málaga stad finns det många fina parker som passar för en promenad med hunden: Parque forestal de el Morlacooch hundparken Parque El MorlacoParque del NorteParque de HuelinParque de San Miguel som också har den egna hundparken Parque Canino San Miguel precis intill, Parque de La Barriguilla och La Concepción botaniska trädgård. 

I Marbella hittas Parque de Nagüeles och i Mijas finns bland annat två hundvänliga parker; en på Calle José Orbaneja och en på Calle Ciprés. Och nyligen har också La Cala de Mijas fått sin egen hundpark, nämligen Parque canino ’Ensanche de La Cala’. Där finns det en smart lösning med en sluss, så att ingen hund ska kunna springa ut när du själv och din hund går in eller ut. Det finns också två separata områden i inhägnaden så att hundar som inte kan gå tillsammans kan vara i varsitt område eller så att stora och små hundar kan hållas åtskilda.

Hotell och restauranger

Många av kustens hotell går ut med att de är djurvänliga. En enkel sökning på internet på ”Pet Friendly Hotel” ger en hel del träffar för Costa del Sol. En bra kom-ihåg-regel är att dubbelkolla med hotellet innan du bokar, så att du slippen en ovälkommen överraskning vid ankomst. 

Som exempel på hundvänligt hotell kan nämnas det fyrstjärniga hotellet Petit Palace Plaza Málaga, i hjärtat av Málaga, som tar väl hand om både dig och ditt husdjur.

Även många barer, caféer och restauranger är hundvänliga och många är snabba med att erbjuda din hund kallt vatten under varma dagar. Men kom ihåg – fråga innan du sätter dig ned tillsammans med din hund, bara så att både du och din fyrbenta vän kan njuta av bra service.


Husdjursfakta

Spaniens över 46 miljoner invånare äger över 20 miljoner husdjur. Detta innebär att det finns fler husdjur än barn per hushåll.

1 av 4 hushåll har minst ett husdjur enligt den fyrbenta mantalsskrivningen (husdjur med registrerat mikrochip).

Antal registrerade hundar i Spanien: 6,3 miljoner

Antal registrerade hundar i Sverige:948 761


Mest populära hundraser i Spanien

  • Yorkshire Terrier
  • Schäfer
  • Chihuahua
  • Golden retriever

(Gäller registrerade raser, inte blandrashundar).


Hundvänliga stränder

Playa del Castillo Sohail, Fuengirola

350 m strandområde för hundar, precis nedanför Sohail-borgen i Fuengirola.

Playa El Pinillo, Marbella

1,5 km lång strand, perfekt för fyrbenta.

Playa de Ventura de Mar, Marbella

Stranden ligger i östra delen av Playa de Nueva Andalucía.

Playa de Piedra Paloma, Casares, Estepona 

Strandområdet är ca 400 m, lugnt och stilla. Tillträde via urbanisationen Casares del Mar.

Playa Arroyo Totalán, Málaga

Stor strand, kristallklart vatten och öppen hela året runt. 

Playa canina de Torre del Mar, Málaga

Kallas ofta en av de mest hundvänligaste stränderna i Andalusien. Inkluderar lekområde med balansstänger, tunnel och drickfontäner.


Kom-ihåg-lista för hundägare

  • Använd sund förnuft
  • Ha kontroll på hunden
  • Se till att alla vaccinationer och hundpass är aktuella och giltiga
  • Plocka upp efter din hund – kom ihåg påsar
  • Ge hunden rikligt med vatten och skugga under varma dagar
Av Ingvild Mørkved

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco