På andra sidan… Vill vi ens vara friska?

På andra sidan… Vill vi ens vara friska?

Det verkar som om sommaren har kommit tidigt i år. Solen skiner och det är fullt med glada människor på stränderna. Det är en vacker syn, eller? Det är ju fullt med tjocka och korpulenta människor överallt, och de blir bara fler och fler. Både Världshälsoorganisationen (WHO) och World Obesity Federation har tagit sig för pannan i flera år. Sistnämnda gör nu en uppskattning att redan år 2035 kommer hälften av Europas befolkningen att vara överviktig. Det är inte trevligt att titta på, och inte heller att tänka på. Övervikt kostar liv, livskvalitet och enorma resurser för samhället – helt i onödan. Därför måste det ske en förändring, och det nu. Det kan inte gå snabbt nog.

Medan debatterna om abort, jämställdhet och covid-19-vaccin verkar pågå i evigheter har debatten om hälsa aldrig riktigt kommit igång. Varför inte det? Detta kanske är den viktigaste debatten av dem alla. Alla läkare och politiker, oavsett bakgrund, ålder, kön och nationalitet, är överens om att det är fel. Sjukhusen i hela västvärlden är överbelamrade av patienter med diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdom, blodproppar, lung- och njursjukdomar. Detta beror främst på den vitt utbredda övervikten – självklart kryddat med lite stress. Skulle vi lägga ihop allt i ett och samma provrör får vi det moderna konceptet: livsstilssjukdomar.

Vi lever i en tid då vi är mer upplysta än någonsin tidigare – och det gäller allt. Ändå lever många av oss helt fel. Vi stressar, rör på oss för lite, äter fel – och alldeles för mycket. Bilden är tragikomiskt. Men det är ingen som riktigt gör något åt det. Precis som att hälften av befolkningen håller på att bli överviktiga – för att nu tala klarspråk – uppskattar den spanska hälso- och sjukvården också att hälften av befolkningen kommer att ha drabbats av någon form av cancer år 2050. Börjar hårstråna resa sig på de stora kropparna nu?

Cancer drabbar alla, men om du är i balans både fysiskt och mentalt har du större chans för att överleva. Detta är något som gäller alla sjukdomar. Efter covid-19-pandemin har det varit mycket fokus på just mental hälsa. Det är förståeligt, men det är å andra sidan helt oförståeligt att det inte riktas det minsta fokus på betydelsen av bra kost och fysisk aktivitet. Bägge dessa delar är rena vitaminer för hjärnan.

Under de senaste åren har jag frågat mig själv, på allvar, om vi ens är intresserade av att leva hälsosamt – och känna oss friska? Med ”vi” menar jag oss alla. Från politiker och hälso- och sjukvården till media och invånare. När allt kommer omkring står ju hälften av oss med en fot i en allvarlig livsstilssjukdom.

För exakt två år sedan ingick vi alla i en kollektiv vaccinering mot covid-19. Det lyckades. Nästa steg måste bli att vi går en kollektiv bantnings- och livsstilskurs. Myndigheter i hela EU bör starta den största hälsodebatten i historien – för att rädda liv, garantera vår livskvalitet och bespara hälso- och sjukvårdssystemet enorma resurser. Medan vi väntar på detta får vi lov att ta saken i egna händer. Så ät en bit frukt i stället för choklad. Spring eller ta en långpromenad ikväll och snåla inte med de dagliga vitamin- och mineraltillskotten. Och om du, som jag, tycker om att njuta av en GT, vänta med den till helgen.

Livet är härligt, men ömtåligt. Så gör det du kan för att finnas ”med” även till nästa sommar.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.