Ett ögonblick, vad säger panelen? (April 2020)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (April 2020)

Välkommen till månadens panelartikel! Här ställs frågor om både det ena och det andra, från sol och lite regn till tradition och politik, som boende på Costa del Sol, eller andra med relation till kusten, kan relatera till samt ha åsikter kring.

Frågor

 1. Betalappen Bizum (som En Sueco skrev om i februarinumret och som motsvarar Swish i Sverige) blir alltmer populär. Använder du själv appen – varför/varför inte? Och om; rekommenderar du den – varför/varför inte?
 2. Sociala medier, som Facebook, Instagram och Twitter, skänker både underhållning, information samt kontakt med vänner och familj samtidigt som det ofta rapporteras om bland annat mobbing och trakasserier. En del nyhetsmedier rapporterar också om att sociala medier bidrar till psykisk ohälsa medan andra rapporter visar att så inte är fallet. Vad är din åsikt om sociala medier och hur använder du sociala medier?
 3. Det nalkas påsk och i speciellt Málaga firas normalt denna högtid bombastiskt och traditionellt med både parader och torrijas, och många människor samlas kring firandet varje dag under påskveckan. Folksamlingar har under de senaste åren tyvärr förknippats med terrorattentat på många platser i Europa, i Spanien är terrorhotnivån för närvarande hög (4 av 5 på). Är detta någonting som du funderar?
 4. Coronaviruset har inte försvunnit lika fort som det kom. Har dina funderingar kring viruset ändrats under den senaste månaden – t ex: har du hamstrat livsmedel, sköljer du händerna med desinfektionsgel, har du undvikit folksamlingar och evenemang eller resor etc.?

Namn: Monica Silverstrand

Bor:     Marbella

Gör:    Sjunger, översätter och säljer bostäder

Ålder: 60 år

 1. Jag har appen sedan länge men har aldrig använt den. Varför? För att det varit som när Alexander Graham Bell uppfann telefonen. Vem ska man ringa liksom? Ingen annan har ju någon apparat. Men det ska bli ändring på det så fort jag får höra om någon annan som har appen och som vill skicka/ta emot pengar.
 2. För mig är främst Facebook ett mycket, mycket viktigt inslag i livet. Utan den skulle jag inte kunna ha samma kontakt med vänner, barn och barnbarn. Att få Facetajma eller ha videosamtal är ett väldigt bra substitut till möten IRL. Men visst är det en risk att folk kräker ur sig all den bitterhet de bär på i skydd av ett anonymt konto på Instagram eller andra ställen där man inte måste uppge eget namn. Fattar inte vad folk får ut av att vara elaka mot varandra. De måste ju själv må skit för att bete sig som hatiska arslen. Alla vi andra, normala människor vet ju att det är vänlighet, hjälpsamhet och tacksamhet som är vägen till lycka.
 3. Nu lär det inte bli något av i år i och med coronavirusets framfart och Spaniens lockdown. Men annars är jag inte rädd för sådant man inte kan påverka. ”Shit happens” överallt och hela tiden. Terrorister och fundamentalister borde alla drabbas av ett enbart mot dem riktat virus så vi kunde utrota hela högen, men så länge vi inte kan det måste vi försöka leva våra liv så gott det går. Ett liv i rädsla är inget liv för mig. Om vi drar oss undan lämnar vi makten till dem och då har de vunnit.
 4. Jag respekterar de regler som gäller. Hade handgel med mig redan på resan till Indien jag gjorde nyligen och tvättar händerna ofta. Måste jag gå och handla håller jag gott om distans till dem jag möter. Nu saknar jag en trädgård att påta i och en hund att gå ut med och ha som sällskap. Men lite tristess får vi alla stå ut med. Hamstring tror jag inte på. Det är ju ingen som kidnappar livsmedelstransporterna som i Venezuela, som någon sa. Att dela med sig och inte sno åt sig mer än man behöver för eget bruk ingår i grunderna för att vara människa. Resor är bara att glömma nu och folksamlingar finns inte. Vi får se hur länge det varar. Till sommaren hoppas jag faran är över och viruset under kontroll. Men tre månader till får vi nog räkna med. Minst.

Namn: Tony Söderberg

Bor: Skövde

Gör: Kundservicechef på Mio 

Ålder: 46

 1. Nej, den har jag aldrig provat. Har inte haft något behov av den men bra att det erbjuds något liknande Swish som ju används väldigt mycket.
 2. Jag använder det, begränsat, för egen del. Vad gäller barn så är det ju en oroande trend att jakten på ”likes” och uppmärksamhet riskerar att ta sig orimliga proportioner. Att ta bort ”likes” etc. skulle säkerligen bidra till ett annat klimat. 
 3. Nej lyckligtvis är det inte något jag, hittills, haft i tankarna i samband med olika evenemang. Tror det begränsar mer än det gör nytta av att fundera över sådant jag inte kan råda över. Att sitta hemma i ett rum för att skydda mig känns inte aktuellt. 
 4. Nu har det ju verkligen tagit fart. Hittills här i Sverige lever vi som vanligt men nu börjar påverkan synas tydligt både på arbetsplatsen men även i andra sammanhang. I skrivande stund måste jag förbereda min personal på hur vi går till väga i det fall vi blir tvungna att arbeta hemifrån. Skolor håller fortfarande öppet men skulle det ändras blir påverkan stor. De planerade resor vi har i sommar, till Spanien, hoppas vi fortfarande skall gå att genomföra som tänkt. 

Namn: Brith Bogårdh 

Bor:     Kungsör och Fuengirola

Gör:    Lärare

Ålder: 72

 1. Jag använder Swish, som har fungerat säkert och bra.
 2. Facebook och Instagram är de medier som jag använder för att hålla kontakt med familj och vänner. Dessutom får jag genom dessa även bra nyhetsinformation om vad som händer i världen och speciellt i Fuengirola, där jag nu befinner mig. Som med allt annat använder jag dessa medier med måtta. Vårt svenska ”lagom” kan väl vara passande.
 3. Som jag märkt är polisen ständigt närvarande vid olika folkliga evenemang. Det har känts tryggt. Vi bor ju i en liten stad, Fuengirola, så terrorhoten känns inte lika närvarande. Dessutom ställs ju allt påskfirande m.m. in en tid framöver eftersom katastrofläge har utlysts.
 4. Sen jag skrev senast om min inställning och oro angående coronaviruset har jag nog tänkt till en hel del och förstått att detta är riktigt allvarligt. Nu är vi verkligen drabbade i Spanien också. Jag hamstrar ej, gör veckoplaneringar och handlar vid behov i de små lokala butikerna i närheten när det inte är så mycket folk. Vill ju även stödja dem så de inte drabbas för hårt ekonomiskt. Att tvätta händerna med tvål och vatten har alltid varit en självklarhet efter utevistelse och i samband med mat- och toalettbesök. Jag gör det nog bara mer noggrant och under en längre tid nu. Jag har helt undvikit folksamlingar, resor och olika evenemang dagarna innan. Här gäller det att vara solidarisk då vi nu är i karantän. Försöker följa de föreskrifter som gäller.

Namn: Marie-Anne Taygan

Bor:     Fuengirola

Gör:    Arbetar hos Pro-Nordix

Ålder: 70 år

 1. Jag använder alltid Bizum när jag betalar mina räkningar via min bank BBVA eller via mobilen. Bizum är mycket praktisk och jag rekommenderar den. Den är mycket lätt att använda.
 2. Jag använder Facebook, Instagram och Twitter, men mest Facebook och Messenger. Facebook är jag inne på varje dag och Messenger använder jag mycket när jag kontaktar mina vänner och talar med dem. Jag tror att vissa ungdomar blir helt osociala när de använder sociala medier för mycket, mitt barnbarn är ibland helt borta och det är enbart iPad som fungerar. Allt måste vara med måtta. 
 3. Nej det tänker jag inte på i Fuengirola är det ganska lugnt och Málaga har inte heller varit utsatt för något terrorattentat, så jag tror nog att risken är väldigt liten. Självklart ska man vara försiktig och ha koll på omgivningen. 
 4. Coronaviruset har tyvärr inte försvunnit. Jag har inte hamstrat några livsmedel men försöker tvätta händerna så ofta som möjligt, Tyvärr kan jag inte undvika folksamlingar då jag har en man som ligger på sjukhus i Málaga och blir tvungen att åka tåg för att besöka honom och tåget är alltid fullt av resande både med dem som ska resa bort och de som kommer hit. (Detta svar erhölls innan karantän utlystes i Spanien. Reds.anm.

Vill du ställa en fråga? Maila den till sara@norrbom.com! Skriv ”Fråga panelen” i ämnesraden.*Redaktionen förbehåller sig rätten att välja mellan inskickade frågor.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.