Ett ögonblick, vad säger panelen? (Juli/August 2021)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (Juli/August 2021)

Månadens frågor

 1. I sommartider är det vanligt att det talas om nivåerna i Málagaprovinsens vattenreservoarer.  I skrivande stund fyller nivåerna 56 procent av full kapacitet, lägsta uppmätta nivån sedan 2017, och utan mer regn kan det bli tal om vattenrestriktioner till hösten. Hur använder du vatten? – Tänker du på hur mycket vatten du använder och om du gör det, vad gör du?
 2. ”Pipas”, rostade och saltade solrosfrön, är populära som snacks i Spanien. Har du något spanskt favoritsnacks?
 3. Vad ser du fram emot under juli och augusti?

Namn: Marie-Anne Taygan
Bor: Fuengirola
Gör: Arbetar

 1. Jag försöker fylla både tvättmaskinen och diskmaskinen så att jag inte behöver använda så mycket vatten. Jag hoppas verkligen att det inte blir vattenrestriktioner till hösten. Jag vet inte om husen här i Costa del Sol har extra vattenreservoarer. När jag bodde i Istanbul så hade de flesta husen extra vattenreservoarer så att man klarade sig ganska bra. Om det blir vattenrestriktioner gäller det att fylla badkaret och hinkar med vatten så att det inte blir stopp i toaletten. Det är jättejobbigt om man inte har rinnande vatten, det blir massor med problem. Det är bara att hoppas att det kommer att regna ordentligt.
 2. Jag har aldrig ätit Pipas och är inte mycket för snacks överhuvudtaget. Så inga favoritsnacks alls. Däremot tapas är Spanien mycket bra på i alla olika varianter. Det finns många bra tapasställen här i Fuengirola med stora varianter. Utbudet är mycket stort och väldigt gott.
 3. Jag ser fram emot ledighet, sol och bad samt mycket uteliv. Nu när allt är öppet längre ska det bli skönt att kunna gå ut och äta lite oftare. Vi kommer att resa runt i Spanien, en liten tur till Costa Blanca och Portugal blir det antagligen. Det blir semester i juli i minst tre veckor med mycket strand- och poolbesök. Det är så skönt att allt har öppnat upp igen så det är bara att hoppas att man kan ta av sig ansiktsmasken också. Det är inte så kul att bära den i den här värmen och extra jobbigt med immiga glasögon och andningen.

Namn: Brith Bogårdh 
Bor: Kungsör och Fuengirola
Gör: Lärare

 1. Vatten är livsviktigt för oss alla, människor, djur och växter. Jag har alltid varit medveten om dess betydelse och fått lära mig att inte slösa med den resursen. Som lärare under många år deltog jag i ett internationellt ”vattenprojekt”, som gick ut på att påverka politiker att se till att ”alla” får en möjlighet till rent vatten. Tyvärr har den tanken inte fått det genomslag vi önskat. Det finns mycket kvar att göra. I mitt liv har jag haft turen att möta många barn, egna och andras, och genom det haft möjlighet att påverka till mer sparsamhet med vatten. Mina råd har varit: duscha inte för ofta och länge, diska inte under rinnande vatten, återanvänd vatten så ofta det går, samla regnvatten och tvätta inte kläder i onödan.
 2. Jag äter helst nötter, mandlar och torkad frukt som snacks. Ibland rostade och saltade men helst naturella och ekologiska.
 3. När juli börjar är jag fullvaccinerad och mina tår är omopererade för tredje gången. Då väntar 6 veckors stillhet med benet högt. Förhoppningsvis kan jag sitta under mitt äppelträd eller i mina växthus bland tomater, blommor och vindruvor med trevligt sällskap omkring mig. Efter det, om allt gått bra, vill jag gärna hälsa på familj och vänner runt om i Sverige.

Namn: Tony Söderberg
Bor: Skövde
Gör: Kundservicechef på Mio 

 1. Försöker tänka på att inte slösa i onödan även om jag inte är någon fanatiker. Påminner barnen om att inte duscha längre än nödvändigt. Vattnar trädgården endast i ”värsta” fall och stänger av vattenkranen så att den
  inte står och rinner i onödan.
 2. Det är ju inte endast spanskt men oliver i värmen sitter alltid fint!
 3. Att få vaccineras. Att kunna skönja en återgång till någon form av normalläge och en månads vistelse i vårt hus i Spanien är de ytliga ting jag mest ser fram emot.

Namn: Monica Silverstrand
Bor: Marbella
Gör: Sjunger, översätter och säljer bostäder

 1. Självklart tänker jag på förbrukning av el och vatten. Duschar aldrig längre än 5-10 minuter, stänger av vattnet under tiden jag borstar tänderna, släcker alla lampor och ev. AC när jag går hemifrån eller lämnar rummet.
  Har man som barn lärt sig detta sitter det i. Ändå bor jag på SKOL i Marbella där både el och vatten ingår i månadsavgiften … Så det är mest miljöskäl som avgör för mig.
 2. Gillar mest pistagenötter och oliver. Dock inte superförtjust i de krossade, lite bittra oliver som vissa restauranger serverar. En konstighet är också att vissa barer ställer fram en mix av nötter, kärnor och gelégodis i samma skål!
  Annars är ostbågar för evigt min favorit. Tur att de bara finns i svenskbutikerna och jag har inte speciellt nära till någon utav dem.
 3. Normalt ser jag mest fram emot ”mitt” sommarställe direkt på stranden strax norr om Valencia som jag hyrt varje sommar sen 2008, men på grund av pandemin och alltför sena beslut från ägarna m.m. blir det inte så i år. Det är en stor sorg, och saknaden kommer att vara stor efter mitt lilla paradis där jag verkligen kan koppla av med härliga spanska grannar, besökande vänner och 50 m till Medelhavet som är såååå mycket varmare där än här.

Så det blir att stanna här och invänta spruta 2 i slutet av juli innan jag reser till Sverige för möten med släkt och goda vänner plus några skärgårdskonserter, t ex 12 augusti på Sjöboden, Djurönäset. Välkomna då!

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.