Ett ögonblick, vad säger panelen? (Juli/Augusti 2020)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (Juli/Augusti 2020)

Frågor

 1. När vi ser tillbaka på centralregeringens hantering av coronakrisen sedan den 14 mars, när det utlystes nationellt nödläge i Spanien, hur tycker du att centralregeringen hanterat situationen?
 2. Ansvaret kring hanteringen av Covid-19-smitta har sedan början av juni lagts på regionalregeringen i Andalusien, då regionen nådde Fas 3 i centralregeringens lättnadsfaser för Spanien. Anser du att centralregeringen gjort rätt i att lägga ut ansvaret på landets autonoma regioner och tror du att regionalregeringarna, såsom Junta de Andalucía, har kompetens och möjlighet att föra ett säkert program för regionen och dess invånare?
 3. Det är högsommar och solen står högt på himlen och skänker ljus och värme. Men solens strålar är som bekant även farliga. Är detta någonting som du tänker på och skyddar dig mot?
 4. 5G är på allas läppar inom teknologivärlden. Denna mobilteknologi kommer att öka anslutningshastigheten, minimera webbsvarstiden och öka antalet möjliga anslutna enheter betydligt. Med andra ord: vi kommer att vara anslutna till allt, hela dygnet och på kortast möjliga tid. Många ser fram emot denna teknologi men andra är rädda för den då de anser att den påverkar vår hälsa och naturen negativt. Vad är din åsikt kring 5G?

Namn: Tony Söderberg

Bor: Skövde

Gör: Kundservicechef på Mio 

Ålder: 46

 1. Jag tycker att det är svårt att uttala mig om det då jag endast följt det på distans. Varje land tror på sin strategi och Spanien har gjort det de tror är bäst för dem. 
 2. Risken finns att fokus hamnar på att öppna upp för turisterna så fort som möjligt vilket är förståeligt. Men, det får ju inte på något vis äventyra säkerheten för befolkningen som är kvar när sommaren är över. 
 3. Med åren har solskydd seglat högre och högre upp på prioriteringslistan. Nu är det krämer som skydd och tom lite skugga emellanåt när det är som värst (bäst). 
 4. Jag är absolut inte rädd för det. Precis lika lite som jag ser fram emot det. Fördelen kan vara ur arbetssynpunkt. Det blir lättare att arbeta där du är. Nackdelen är kanske densamma, ur arbetssynpunkt. Du kan arbeta där du är.

Namn: Monica Silverstrand

Bor:     Marbella

Gör:    Sjunger, översätter och säljer bostäder

Ålder: 60 år

 1. Lite för snabba och ogenomtänkta beslut ibland. Att t ex inte låta folk som delar säng och badrum att åka i samma bil var ju tramsigt. Och dessutom hanterades reglerna olika av alla poliser, där vissa ställde krav på hundpromenad max. 200 meter från hemmet som ju alls inte fanns stöd för. Men jag har själv inte haft en enda konflikt med någon polis under hela perioden. 
 2. Jag kan bara hoppas att det finns tillräckligt med kompetent folk i regionalstyret. Tack vare de förhållandevis låga smittsiffror vi haft i Andalusien väljer jag att lita på att detta sköts på bästa sätt även framöver. Bäst tror jag det blir när Marbellas bästa borgmästare Ángeles Muñoz får bestämma själv, haha. Hon är en klippa. Och årsbarn med mig. Ta-dah!
 3. Jag har turen att ha tåligt skinn. Jag kan inte minnas senaste gången jag brände mig i solen, men jag använder ofta solskyddstift i ansiktet för att inte bli alltför brun där. Jag ligger heller inte och steker mig en massa timmar i sträck och sitter hellre och äter i skuggan än i solen. Men på sommaren när jag är i det lilla strandhuset utanför Valencia kan jag spendera många timmar i vågorna och på stranden. Där är havet mycket varmare än här och det fläktar alltid skönt. Men att pressa så man blir helt yr och genomsvettig är inte min grej. Sen är jag av naturen en ganska orädd och pragmatisk person. Jag håller inte på och oroar mig för så mycket. Ingen vet vad som står skrivet i stjärnorna – om man gör allt för att undvika hudcancer kanske man drabbas av en bilolycka i stället. Ingen går säker, men att oroa sig för allt har aldrig gett några positiva resultat.
 4. Konspirationsteorier har aldrig varit min grej. Tekniken går framåt i en rasande fart, som den alltid gjort. Det är upp till var och en att stänga av när man vill eller behöver det. Om det blir bättre bredband i glesbygd, telemedicin i avlägsna delar av landet med uppkopplade patienter, självstyrande bilar som reducerar antalet olyckor så är väl det enbart av godo. Och jag tror inte att 5G skulle ge starkare, farlig strålning än 4G eller 3G. Time will tell.

Namn: Marie-Anne Taygan

Bor:     Fuengirola

Gör:    Arbetar hos Pro-Nordix

Ålder: 70 år

 1. Jag tycker att regeringen har gjort ett bra arbete när de har hanterat coronakrisen. Det har varit jobbigt för oss alla men nu har det börjat gå åt rätt håll i Andalusien i alla fall. Vi har varit rätt förskonade här som tur är. Jag ser att de flesta bär ansiktsmask när de är ute och går. Det är bara de yngre som struntar totalt i att bära mask. De tror antagligen att de inte kan bli smittade och att det ser tuffare ut utan mask. Det är fortfarande obligatoriskt att bära mask i taxi och buss även om det ibland blir väldigt varmt ibland och glasögonen immar igen. 
 2. Jag tycker att det är helt rätt att de har lagt ut ansvaret på landets autonoma regioner i och med att antalet smittade har varit så olika siffror över hela Spanien. Málagaprovinsen skulle ha kommit in i Fas 3 lite tidigare tycker jag. Jag hoppas också att städningen av alla parker kommer igång och att hundägare börjar plocka upp hundarnas bajs på gatorna igen eftersom det har ökat så mycket man måste titta ordentlig var man går. 
 3. Jag använder solskydd när jag är på stranden men inte annars. Jag har bott i olika soliga och varma länder så länge så det blir bara när jag lägger mig och solar på stranden under en längre tid. Jag är naturligtvis medveten om riskerna för hudcancer. 
 4. Ärligt tala så har jag inte funderat så mycket på det. Jag är positiv till att allt kommer att fungera fortare. En teknik som går framåt är alltid bra. Jag har inte haft några funderingar över hälsa och natur och att det skulle påverka oss negativt. Hälsomässigt vet jag inte vad som är skillnaden mellan 4G och 5G hur det kommer att påverka oss. 

Namn: Brith Bogårdh 

Bor:     Kungsör och Fuengirola

Gör:    Lärare

Ålder: 72

 1. Det var ett tufft beslut, som säkert drabbat många hårt. Speciellt barnfamiljer, gamla och de som bor trångt och utan möjlighet till utevistelse på balkong eller terrass. Den ekonomiskt situationen blev för många ett stort problem. Jag tror att regeringen handlade lite i panik då de inte kände till detta virus och hur det skulle utvecklas. Andemeningen var säkert god för man ville stoppa spridningen så fort som möjligt. När det hela är över får vi säkert svar på vad som var rätt eller fel att göra.
 2. Det var säkert ett nödvändigt beslut då utvecklingen av smittorisken varit olika i olika regioner. Det verkar som om regionregeringen har förstått allvaret i att ha fått ansvaret och i Fuengirola har det setts många åtgärder för att leva upp till detta förtroende. Vänligt patrullerande volontärer, som delat ut munskydd och förklarat vad som gäller är bara ett av sätten för att ge människor stöd i att bete sig på ett ansvarsfullt sätt.
 3. Solen är livsviktig för vårt välmående, det vet vi alla. Men som nordbo med känslig hud och stor risk för solskador är jag alltid mycket noga med att skydda mig på olika sätt. ”Sola säkert” är en paroll jag lärt mig, vilket innebär: hög solskyddsfaktor, solglasögon, hatt och undvika solen under vissa timmar på dagen.
 4. Jag har inte alla fakta kring den nya teknologin 5G helt klar för mig. För egen del känner jag inget behov av snabbare och mer frekventa möjligheter till kommunikation. Om vi ska tänka lite längre utifrån naturperspektiv och vår hälsa så är det möjligtvis mer eftertänksamhet, mindre stress, mer personliga möten och naturupplevelser som skulle gynna oss människor och vår omgivning.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.