Ett ögonblick, vad säger panelen? (Maj 2021)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (Maj 2021)

Frågor

1) I början av april gick Pedro Sánchez, Spaniens statsminister, ut med att det nationella nödläget (estado de alarma) i landet ej kommer att förlängas efter den 9 maj. Någonting som mötts av kritik från Juanma Moreno, regionalpresident i Andalusien, som menar att man då måste finna alternativa lagvägar för akuta lägen. Någonting som han också kritiserar centralregeringen för att inte ha gjort, trots att pandemin pågått i mer än ett år.

Vad tänker du kring centralregeringens beslut och agerande?

2) En grupp spanska astrofysiker har nyligen upptäckt en ny del av Vintergatan – en formation av stora blå stjärnor som fått namnet Cepheus Spur. 

Tror du att det finns liv på andra planeter (förutom på bakteriell nivå) eller är vi här på jorden de enda levande väsendena?

3) Tidigare i år infördes aktiv dödshjälp i Spanien.

Vad är dina åsikter kring detta?


Namn: Marie-Anne Taygan

Bor:     Fuengirola

Gör:    Arbetar hos Pro-Nordix

1) Jag tycker att det är ett bra beslut eftersom siffrorna på smittade har gått ned. Det enda som jag tycker var ett konstigt beslut var det om att bära ansiktsmask vid havet och poolen. Det innebär dock att inga turister skulle komma hit. Det beslutet togs dock tillbaka ganska omgående eftersom alla protesterade, även jag som tyckte att det var ett mycket dumt beslut. Jag har pool där jag bor och skulle absolut inte bära mask när jag solar och vem skulle kunna kontrollera det. Vi får väl se hur siffrorna utvecklas. Sista tiden har det sett bra ut Spanien om man jämför med övriga Europa.

2) Jag hoppas att det finns levande varelser på andra planeter. Det skulle vara intressant att utforska och se deras behov för att överleva, om de behöver samma substanser för att överleva som hos oss eller om de har andra förmågor att överleva som vi inte har. Jag tror inte att det är många planeter som har någon typ av livsform förutom den bakteriella. Det är inte så många planeter som har kunnat utforskas i och med det långa avståndet, så jag tror att det blir svårt att få fram någon information.

3) Jag är positivt inställd till dödshjälp i stället för att ligga som ett kolli och inte kunna göra något. Jag tycker att det är varje människas rätt att bestämma över sitt eget liv. Det är många som har stora smärtor och då är det svårt att stå ut. Det är inte många länder som det är tillåtet i, så Spanien gjorde ett bra beslut tycker jag. Hoppas bara att det är ett smärtfritt sätt att försvinna och att familjen har förståelse för beslutet som man har gjort.


Namn: Brith Bogårdh 

Bor:     Kungsör och Fuengirola

Gör:    Lärare

1. Jag följer både utvecklingen i Sverige och Spanien. Det verkar vara samma frustration över beslut, som bör tas eller som inte bör tas. Många åsikter och viljor måste komma till bra slutsatser och eventuella lagändringar i akuta lägen, tycker jag. Mycket känns förvillande eftersom ändringar sker utan att alla känner sig bekväma med det. Vi får lita på experter och välvilja från politiker.

2. Jag är ärligt talat inte särskilt intresserad av vad som pågår inom forskningen i rymden just nu. Det viktigaste trots allt är, enligt min åsikt, att se till att alla levande varelser och vår natur på vår planet Jorden får en möjlighet att leva och få sina behov tillgodosedda.

Att det eventuellt finns annat liv än det mest outvecklade på andra planeter har jag ingen åsikt eller kunskap om och det intresserar mig inte särskilt mycket även om det skulle vara spännande om så vore fallet. 

3. Jag tycker att rätten till sitt liv/död är en svår moralisk fråga. I extrema situationer, då ingen hjälp kan fås för att lindra plåga och utdraget lidande anser jag att personen själv och/eller anhöriga med tillstånd av berörd person ska få rätten att ta beslutet att begära och få aktiv dödshjälp för den person som så önskar.


Namn: Monica Silverstrand

Bor:     Marbella

Gör:    Sjunger, översätter och säljer bostäder

1) I vanlig ordning räknar jag med att de som bestämmer, och som har detta som sin huvudsakliga syssla, kan fatta vettiga beslut. Vi behöver också få tillbaka turismen om hotell och restauranger ska överleva. Även vi mäklare längtar efter vårt kundflöde efter över ett år av osäkerhet kring flygningar och smitta. Vi har ju extremt låga nivåer av smittspridning här jämfört med Sverige men ofta verkar inte folk förstå det. Och de som kommer med flyg är ju nytestade innan avresa, så de bör inte bära med sig något.

Sångerskan i mig längtar efter min publik främst på Restaurante Garum i Marbella. Att få samlas igen och njuta av en gemensam middag med underhållning och kanske t o m dans vad det lider – det ser jag mest av allt fram emot. Jag saknar musicerandet något alldeles oerhört mycket. 

2) Jag är öppen för att det kan finnas planeter som har levande väsen. Ingen vet om det kan finnas andra livsformer som inte behöver samma kombination av syre och väte som vi människor kräver för att fungera.

3) ÄNTLIGEN! Jag har i alla år sagt till mina döttrar att de får köra mig till Schweiz om jag skulle hamna som grönsak någonstans på ålderns höst. Det passar inte mig alls att ligga andra till last, och det vet alla som känner mig. Nu ser det ut som om jag kan stanna i Spanien för att få hjälp att avsluta mitt liv när jag inte kan fungera normalt längre. Jag förstår att det finns massor av krav för att det ska gå att genomföra, men det känns ändå väldigt hoppfullt. Dessutom är jag inte ett dugg rädd för döden … jag ser nästan fram emot att få träffa mina föräldrar och andra som jag saknar igen. På något konstigt sätt tror jag att vi kommer att ses igen men utan plågor och problem. Även om jag inte vill att det ska ske just nu – jag vill gärna se barnbarnen växa upp – så är jag övertygad om att jag inte kommer att kämpa emot, utan välkomna slutet om livet inte längre är något jag kan njuta av.


Namn: Tony Söderberg

Bor: Skövde

Gör: Kundservicechef på Mio 

1) Jag tror på möjligheten till alternativa vägar. Det är svårt att generalisera ett helt land när det ser så väldigt olika ut med smittspridning och förutsättningar att kunna hantera ett utbrott.

2) Jag tror inte att det gör det men samtidigt skulle det inte vara förvånande. Universum är stort. Skulle det vara så att liv ändå finns har de säkert ansett att människan och jorden är för ointressant och outvecklat för att ens bemöda sig att ta kontakt med 🙂

3) Om en människa hamnat i en situation där de anser att det inte finns någon möjlighet till bättring eller att man får fortsätta leva under svåra smärtor och omständigheter, kan jag inte se några problem i att hjälp skall kunna ges under ordnade och reglerade former.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.