Ett ögonblick, vad säger panelen? (Mars 2020)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (Mars 2020)

Välkommen till månadens panelartikel! Här ställs frågor om både det ena och det andra, från sol och lite regn till tradition och politik, som boende på Costa del Sol, eller andra med relation till kusten, kan relatera till samt ha åsikter kring.

Månadens frågor

1.    Senaste tiden har vi sett coronaviruset spridas i rusande fart och Världshälsoorganisationen har varnat för global hälsofara. Munskydd och masker är slut i handeln, kryssningsfartyg har försatts i karantän och kineser upplever en ökad rasism, m.m. Är du orolig över viruset och har du försett dig själv med munskydd eller mask?

2.    I februari har svenskarna ätit en och annan semla och nu i mars är det dags för våfflor, men det är bara några få månader kvar till sommarvärmen, då många vill vara i bra form för sommarkläder och strand. Använder du någon slags wearables, typ klocka som räknar steg, kaloriförbränning etc.? 

3.    Vad är din allmänna åsikt kring wearables? 

4.    Svenskar verkar älska att tillägna dagar till bakverk och onyttigheter som just fettisdagen, våffeldagen, kanelbullens dag etc. och många ”firar” dessa även här i Spanien. Anser du att man bör sluta tillägna dagar till olika onyttigheter för att öka folkhälsan, oavsett var man befinner sig?


Namn: Tony Söderberg

Bor: Skövde

Gör: Kundservicechef på Mio 

Ålder: 46

Tony har spenderat oräkneliga semesterveckor runt om i Spanien de senaste åren och har hittat rätt på Costa del Sol med dess grönska, behagliga klimat och många genuina spanska städer och byar.

1.    Att någon tror att alla människor från Kina skulle vara smittade av coronaviruset är oroväckande. För egen del är det inget jag ligger vaken om nätterna över och jag bär vare sig mask eller munskydd. 

2.    Nej, jag tränar ändå regelbundet så en våffla hit eller dit lär inte vara avgörande. Jag är inte så intresserad av om jag förbrände x- eller y-antal kalorier under träningspasset. Jag gör det för att jag tycker det är kul och för att må bra. 

3.    Jag tror att den typen av utrustning mer ökar stressen av att prestera. Låt kroppen vara sin egen klocka och kläderna du har på dig din kaloriräknare (stramar det för mkt, dra ner och vice versa).

4.    Nä, tycker folk att det är kul så fortsätt. Det gynnar ju handeln på ett bra sätt och det lär inte avta så länge det finns pengar att tjäna! 

Namn: Monica Silverstrand

Bor:     Marbella

Gör:    Sjunger, översätter och säljer bostäder

Ålder: 60 år

Monica trivdes aldrig med att bo i Sverige. Så fort hon kom hem efter en resa ville hon ha nästa resa bokad, men sedan hon flyttade till Marbella 2011 har hon inte velat åka därifrån! Att valet föll på Costa del Sol beror på, som hon själv säger: ”Vi har det bästa vädret i Europa, ingen stressar, maten är god och det är mycket billigare att leva. Dessutom kan jag som EU-medborgare jobba obehindrat.”

1.    Nej, jag är inte orolig. Oro är en helt värdelös känsla som aldrig bidragit till något gott. Jag ska faktiskt åka till Indien nu i veckan på semester. Men jag är helt orädd för döden – den kommer när den kommer. Om det är i morgon eller om 30 år bryr jag mig inte om. Jag lever i nuet. Dessutom har väl inte coronaviruset högre dödlighet än annan influensa. Jag är stark och frisk och tror nog jag klarar det, om jag nu skulle bli smittad. Om inte har jag i alla fall haft ett ganska skojigt och innehållsrikt liv.

2.    Jag älskar min Apple Watch. Den räknar steg och påminner mig om att röra på mig, eller stå upp. I den kan jag också se meddelanden, svara i telefon, styra volymen i hörlurarna och en massa annat fiffigt.

3.    Allt som gör att folk rör på sig mer är väl enbart av godo. Det är så mycket som är ”livsfarligt” nuförtiden. Jag älskar mina ”gadgets” och är ständigt uppkopplad men aldrig stressad. Däremot blir jag stressad om jag INTE vet vem som mailat eller sökt mig. Bättre att lägga en stund varje morgon av semestern på att gå igenom inkommande meddelanden så kan jag koppla av resten av dagen.

4.    Jag äter inte en kanelbulle för att någon bestämt att det är just denna bulles dag. Mamma sa att mina första ord var ”kan själv” och på den vägen är det. Jag bestämmer själv över mitt liv. Ingen chef, religion eller make har något som helst att säga till om där. Kan själv. Vill folk äta bullar eller njuta av någonting annat så är det upp till var och en. För mig personligen är det viktigt att hålla mig i rörelse så man inte stelnar med åren. Knän, höfter och leder behöver smörjas, tror jag. Så jag promenerar några timmar varje dag. Det räcker för mig. Än så länge…

Namn: Marie-Anne Taygan

Bor:     Fuengirola

Gör:    Arbetar hos Pro-Nordix

Ålder: 70 år

Marie-Anne blev erbjuden arbete i Puerto Banús när hon bodde i Sverige, vilket hon tackade ja till 2015. Hon valde Costa del Sol för värmen och lugnet. Efter ett och ett halvt år i Puerto Banús flyttade hon till Fuengirola där hon trivs väldigt bra.

1.    Det är klart att man är orolig men inte till den grad att jag använder ansiktsmask. Jag följer utvecklingen och spridningen av viruset via tidningar och tv.

2.    Tyvärr är jag ingen semmel- eller våffelätare. Jag använder inga wearables och räknar inga steg. Jag försöker att promenera så mycket som möjligt från och till arbetet samt på helgerna.

3.    Det är möjligt att de fungerar för en bättre hälsa men personligen använder jag de inte. Jag tror inte att de påverkar kroppen negativt. Det kan vara bra att veta hur många steg man har tagit om man gör det i motionssyfte.

4.    Jag gillar kanelbullar men är inte mycket för sötsaker annars. Vi svenskar är ganska traditionsbundna och vill nog ha dessa dagar även om vi bor utomlands. Personligen äter jag som sagt varken våfflor eller semlor så dessa dagar firar jag inte. 

Namn: Brith Bogårdh 

Bor:     Kungsör och Fuengirola

Gör:    Lärare

Ålder: 72

Under nio vintrar har Brith och hennes man tillbringat sin tid i Fuengirola, mycket på grund av rekommendation från en vän. ”Det känns helt rätt eftersom jag varit lärare i Sverige i 40 år, i bland annat spanska. Dessutom upplever jag denna fina lilla stad som en mycket trevlig plats att bo på. Vi blir bemötta med intresse och vänlighet av de spanska invånarna. Jag känner mig verkligen ’hemma’”, berättar Brith.

1.    Självklart håller jag mig uppdaterad om hur Coronaviruset sprider sig och hur det drabbat dem som blivit offer för denna smitta. Kina gör förhoppningsvis allt de kan för att begränsa spridningen. Själv är jag inte särskilt orolig i nuläget, har inte munskydd men försöker att inte utsätta mig för stora folksamlingar, vara mycket ute i friska luften och leva sunt för att bygga upp mitt immunförsvar. Däremot är jag orolig för barn, äldre med sjukdomsdiagnoser och fattiga människor i världen, som är de mest sårbara, om smittan sprids över världen.

2.    Jag är inte beroende av wearables men eftersom jag på min mobil har en stegräknarapp håller jag på skoj reda på min dagsform. Den negativa påverkan som kroppen med frekvent användande av wearables kan utsättas för är att ta på fullt allvar, speciellt gällande våra barn och barnbarn, som använder dessa från tidig ålder.

3.    Har inte själv så stor erfarenhet eller intresse av wearables. Jag vet för lite om hur de påverkar oss i långa loppet. Framtiden lär utvisa om den negativa påverkan kommer att ge skador på kommande generationer, och det oroar mig ibland. Många nya teknikprylar är i mitt tycke helt onödiga och ger oss mer stress än ett harmoniskt liv. Men en ny generation lär väl vänjas vid detta och det skapar behov.

4.    Alla dessa dagar som tillägnas olika bakverk m.m. ser jag tyvärr mest som ett kommersiellt inslag. Jag gillar både semlor, kanelbullar, våfflor m.m. men när jag är i Sverige eller Spanien är det inte något jag tänker på för en speciell dag. Äter dessa delikatesser oftast när jag är i Sverige. I Spanien känns det inte lika lockande för mig. Men jag förstår att detta kan vara betydelsefullt för vissa ”utlandssvenskar” att få känna lite ”svenskhet” i ett främmande land. Så varför inte? 

När det gäller folkhälsan tror jag att de flesta av oss är väl medvetna om hälsoriskerna med onyttigheterna och kan äta dessa med måtta och njuta.


Vill du ställa en fråga? Maila den till sara@norrbom.com! Skriv ”Fråga panelen” i ämnesraden.*Redaktionen förbehåller sig rätten att välja mellan inskickade frågor.

Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.