Ett ögonblick, vad säger panelen? (September 2020)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (September 2020)

Frågor

1. Coronakrisen slår hårt mot hela världen samtidigt som det arbetas dag som natt med framtagande och produktion av vaccin mot den fruktade smittan. Och trots att många har svårt att se en ljus framtid talas det om att marknaden kan börja återhämta sig redan år 2021. Tror du att vi kommer att se en marknadsåterhämtning nästa år?

2. Känner du att du själv förändrats någonting sedan utbredningen av Covid-19 startade?

3. Vad skulle du göra om du hittade en påse med 20 000 euro liggandes på allmän plats?

4. Föreställ dig att du sitter på en restaurang och du ser en av de andra gästerna vara berusad, lämna sitt bord, sätta sig i sin bil för att köra därifrån, vad gör du?


Namn: Monica Silverstrand

Bor:     Marbella

Gör:    Sjunger, översätter och säljer bostäder

Ålder: 60 år

1. Såklart! Jag är född optimist! Vi matas ständigt med motstridiga uppgifter men hittills ser det ju ut som om Corona inte inneburit en särskilt stor överdödlighet, även om det naturligtvis är fruktansvärt för dem som drabbats av Covid-19. Det finns annat som skördar betydligt fler liv varje år såsom trafikolyckor, svält och olagliga aborter. Om några år är även denna era ett märke i historien såsom AIDS, SARS, Ebola eller Galna kosjukan var.

2. Jag har ett djupare lugn, hetsar inte upp mig lika mycket, min psoriasis i hårbotten försvann helt, jag är mer nöjd med att bara vara hemma i lugn och ro och lägga pussel, haha. Värsta pensions-varningen! 🙂 Och jag uppskattar mina vänner  i Marbella ännu mer än förr. Vi som under vår lockdown umgicks på nätet via Zoom varje vecka och lagade mat tillsammans eller hade frågesporter kom varandra mycket nära. Jag har också blivit ännu bättre på att ta dagen som den kommer, att det inte går att planera allt.

3. Ligger de i en påse misstänker jag att det inte är ärligt förvärvade pengar och då kanske jag är mer benägen att inte gå till polisen, utan dela ut dem bland folk som uppskattar och behöver dem. Vore det däremot en plånbok hade jag lämnat in den på hittegods.

4. Det beror helt på hur personen verkar vara. Är det en aggressiv typ låter jag honom hållas och ringer bara polisen medan jag kanske försöker fördröja avresan. Är det en vänlig typ som bara håller på att fatta ett dumt beslut säger jag ifrån och försöker få honom att ge mig nycklarna och komma överens om överlämning dagen därpå. Alla, precis alla, tror jag skulle må extra dåligt om man kör på någon onykter, jämfört med nykter. ”Hade olyckan kunnat undvikas om jag inte tagit det där glaset vin?” En fråga som aldrig går att besvara. Därför är det bäst att låta bli helt och hållet om man vet att man ska köra.


Namn: Tony Söderberg

Bor: Skövde

Gör: Kundservicechef på Mio 

Ålder: 46

1. Ja jag tror, trots allt, att marknaden återhämtar sig sakta men säkert. Högst troligt kommer det en del bakslag men marknadskrafterna brukar visa sig väldigt starka även i svåra kriser.

2. Ja dessvärre till det sämre. Avståndstagandet och den sociala distanseringen som inte ligger nära normalt sett.  Att hela tiden ha den pågående krisen tätt inpå påverkar med tiden. 

3. Även om det vore trevligt med 20 000 € så är samvetet för stort, så det blir polisen som får ta hand om pengarna. 

4. Har jag möjlighet försöker jag förhindra redan före avfärd. I annat fall ringer jag polisen. 


Namn: Brith Bogårdh 

Bor:     Kungsör och Fuengirola

Gör:    Lärare

Ålder: 72

1. Läget gällande Corona känns väldigt osäkert. Nya smitthärdar, nya restriktioner dyker upp lite var stans i världen. Det ger förödande konsekvenser, särskilt för de redan hårt drabbade. De mest utsatta, fattiga mister sin viktiga inkomst då företag och annan produktion inte kan bedriva sin verksamhet. Även bland de rika länderna är oron stor då många är beroende av arbete och hälsa för att känna sig trygga och klara av sina liv.

2. Jag har blivit lite mer eftertänksam. Jag läser, lyssnar på böcker och tar del av information med sakliga och progressiva inslag. Det ger kraft att ha en framtidstro där vi alla vill vara solidariska och hjälpas åt att få en hållbar framtid på vår gemensamma planet. En personlig nedstämdhet finns naturligtvis också då det sociala livet förändrats och kramar samt nära kontakter inte är möjliga just nu.

3. Mitt agerande skulle bero på var, när och hur detta inträffade. Om jag tog det på allvar och inte som ett practical joke skulle jag dokumentera, fota det hela och ta pengarna till polisen efter att ha kollat bästa förfarande, så det hamnar på rätt ställe. Dessutom skulle jag kräva skriftligt att jag lämnat pengarna och be om att få feedback längre fram.

4. Självklart skulle jag ta kontakt med andra, som eventuellt varit i hens sällskap. Om inte skulle jag själv med hjälp av någon försöka hindra hen, ta bilnycklarna om det är möjligt och se till att personen kommer hem säkert på något sätt. Om det uppstår aggressivitet skulle jag kontakta polisen.


Namn: Marie-Anne Taygan

Bor:     Fuengirola

Gör:    Arbetar hos Pro-Nordix

Ålder: 70 år

1. Jag tror att marknaden kommer att återhämta sig till en viss del men det är många företag som har gått i konkurs. När det gäller att få fram ett vaccin mot viruset så kommer jag personligen inte att använda det. De senaste framtagna vaccinerna har alla haft enorma biverkningar. Så jag hoppas att jag har ett bra immunförsvar.

2. Jag tvättar händerna mer noggrant än tidigare och försöker hålla avstånd till personer som inte använder mask. Annars har inte min attityd förändrats något. Jag har legat på stranden under sommaren och där jag bor har de koll på avståndet mellan besökarna.

3. Ta hand om dem och se om någon efterlyser pengarna. Om pengarna blir efterlysta så kontaktar jag vederbörande och överlämnar dem.

4. Springer ut från restaurangen och försöker stoppa gästen och tvinga denne att gå ur bilen och ta en taxi i stället. Jag säger också att jag ringer polisen om personen inte lyssnar på mig och vill åka iväg ändå. Jag skulle verkligen ringa polisen och lämna bilnumret om personen inte lyssnade.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.