Följ med till Spaniens snöparadis

Följ med till Spaniens snöparadis

Spanien är känt för sina soliga stränder och pulserande storstäder och är kanske inte det första land man tänker på när man planerar en skidsemester. Vi som bor på Costa del Sol vet att det bara är ett stenkast till backarna i Sierra Nevada, som ju är Europas sydligaste och Spaniens högsta skidort, men det finns minsann många fler härliga backar i Spanien.

Spanien har faktiskt några av de bästa skidorterna i Europa och dessa lockar skidturism från hela världen. Så följ med En Sueco och upptäck några av Spaniens bästa skidorter, få reda på varför de är så populära och se vilka backar som passar dig bäst!

Baqueira Beret.

Baqueira Beret: Elegans i Pyrenéerna

Baqueira Beret är känd för att erbjuda bland den bästa skidåkningen i Spanien. Skidorten ligger i Val d’Aran, Lleida, i de spanska Pyrenéerna och är landets största med 167 km pistlängd, 112 pister och 36 liftar i elegant, sagolik miljö, som erbjuder snö av högsta kvalitet och en exklusiv atmosfär där även kungligheter trivs. Här finns fyra områden – Beret, Baciver, Baqueira och Bonaigua, med allt för utförsåkare, längdskidsåkar och andra stilar samt bland annat off-piståkning, boardercross, FunPark, Freeride etc. Baqueira Berets backarna är härligt breda och passar särskilt bra för personer som inte vill trängas. Tack vare detta passar denna skidort både barnfamiljer, unga och vuxna och det finns backar för både osäkra nybörjare och för personer som söker utmanande terränger. I Baqueira Berets är många av de välskötta pisterna blåa eller röda, men det finns också svarta och gröna, och naturligtvis erbjuds skidskolor och barnvänliga områden.

Baqueira Beret.

Byn har ett brett utbud med restauranger som erbjuder traditionell spansk mat liksom även gourmetrestauranger som serverar lokala delikatesser, och vill man släppa loss på afterski finns det också nattliv och populära dansgolv. När lusten faller på för annat än skidåkning erbjuds andra mysiga aktiviteter som shopping, biograf, museum och spa, och det finns även utmärkta faciliteter för barn.

Som boendealternativ finns allt från charmiga bergschalets till lyxiga femstjärniga hotell.

Skidortens lägsta punkt: 1 471 m ö.h. och högsta punkt: 2 510 m ö.h.

Resaalternativ från Málaga: Flyg till Barcelona och därifrån bil eller buss i cirka 4 timmar.

Skidorten Formigal.

Formigal: Storslaget i Pyrenéerna

Skidorten Formigal, i den västra delen av Pyrenéerna, är känd inte bara för sina stora skidområden utan även för sin natur och storslagna vyer. Detta är en av de största skidorterna i Spanien och med 137 km pistlängd, 97 pister och 22 liftar erbjuder Formigal en imponerande blandning av backar med sina fyra dalar Sextas, Sarrios, Anayet och Portalet. I varje dal finns lättare backar som passar nybörjare, medan de mer utmanande backarna hittas längre upp. Här finns skidskolor för alla nivåer, installationer för olika skidgrenar och bland annat freestyle i terrängparken. För de minsta finns barnklubbar, olika aktiviteter och lekområden och vill man som förälder ha lite egentid i backarna finns barnpassning för barn i åldern 4 månader till 8 år.

Skidorten Formigal.

Formigal är dock inte bara ett resmål för skidåkare utan passar också naturälskare, för de omkringliggande bergen och nationalparken gör detta till en utmärkt plats att njuta av naturens skönhet.

I byn hittas både familjevänliga lägenheter och stugor att hyra, och för de mer bekväma finns hotell. Restaurangernas menyer bjuder på lokala smaker av regionens arv och autentisk spansk kultur. Mellan de fyra dalarna och skidbyn går det dessutom en gratis anslutningsbuss.

Skidortens lägsta punkt: 1 510 m ö.h. och högsta punkt: 2 250 m ö.h.

Resalternativ från Málaga: Flyg till Zaragoza och sedan buss eller bil i cirka 3 timmar.

La Molina.

La Molina: Traditionellt och samtidigt modernt i Katalonien

I La Molina kombineras tradition med modernitet. Detta är en av de äldsta skidorterna i Spanien, men tack vare omfattande moderniseringar finns här allt som skidåkare kan be om. Här är backarna breda och det varierade utbudet av svårighetsgrader samt bland annat en snöpark och snowboardramp, gör detta till en skidort där alla kan hitta sin bekvämlighetszon, även de minsta – varför detta är en perfekt skidort för hela familjen. La Molina är en mindre skidort med totalt 71 km pistlängd, 68 pister och 16 liftar. Det kanske unika med La Molina är just dess blandning av tradition och modernitet. Här är den historiska charmen bevarad samtidigt som man lyckats integrera moderna faciliteter och bekvämligheter, både i backarna och i byn, där besökare har flera övernattningsalternativ samtidigt som man kan uppleva katalansk kultur och lokala rätter på de många restaurangerna.

La Molina.

Skidortens lägsta punkt: 1 667 m ö.h. och högsta: 2 537 m ö.h.

Resalternativ från Málaga: Flyg till Barcelona eller Girona och sedan buss drygt 2,5 timmar.

Puerto de Navacerrada.

Puerto de Navacerrada: Historiskt nära huvudstaden

Puerto de Navacerrada (eller kort och gott bara Navacerrada) ligger i Sierra de Guadarrama, nordväst om Madrid, och även om detta är en liten skidort är det en av de mest historiska i Spanien. Detta är faktiskt en av de första skidorterna som anlades i landet, vilket skedde på 1940-talet, men redan 1907 grundades den första skidklubben här. Närheten till Madrid gör Navacerrada perfekt för en dagsutflykt vid ett besök i huvudstaden. Skidorten, som har 17 pister och åtta liftar, är uppdelad i två områden, med de mer utmanande backarna i den övre delen och de lättare i den nedre. Här finns alltså skidåkning i olika svårighetsgrader samt slalomstation, hoppbacke, snowpark och barnområde. Navacerrada lockar både lokalbefolkning och besökare från hela världen.

Puerto de Navacerrada.

För den som vill stanna i Navacerrada och den avkopplande atmosfären finns olika boendealternativ, restauranger och affärer. Annars är ett alternativ att övernatta i den närliggande byn Cercedilla.

Skidortens lägsta punkt: 1 769 m ö.h. och högsta: 2 180 m ö.h.

Resalternativ från Málaga: Tåg eller flyg till Madrid och därifrån hyrbil till Navacerrada alternativt pendeltåg eller buss till Cercedilla (cirka 1–2 timmar) och därifrån vidare en kort liten resa med lokalbuss eller taxi till Navacerrada (cirka 13 km).

Sierra Nevada.

Sierra Nevada: Ett stenkast från Medelhavet

Sist, men inte minst, måste en närmare titt tas på Andalusiens egna snöparadis – Sierra Nevada. Som redan har nämnts är detta Europas sydligaste och Spaniens högst belägna skidort. Det är just tack vare detta som man kan swisha ner för berget Veletas vita branter om förmiddagen för att om eftermiddagen söka sig ner till kusten och sola på en medelhavsstrand.

Sierra Nevada, med totalt 84 km pistlängd, 79 pister och 24 liftar, ligger vackert ovanför staden Granada. Denna skidort är känd för sitt soliga väder och att backarna passar bra för hela familjen, då det där finns barnområden, ett bra utbud med skidskolor för stora och små, och vuxna kan utmana sig själva i de varierande backarna. Vill man övernatta på skidorten finns här flera hotell i olika klasser, en del med spa, och restauranger med lokala specialiteter som färska skaldjur och andra läckerheter från regionen. Den livliga atmosfären och det rika kulturarvet i Granada gör Sierra Nevada till en komplett upplevelse.

Sierra Nevada.

Skidortens lägsta punkt: 1 667 m ö.h. och högsta: 2 537 m ö.h.

Resalternativ från Málaga: Med bil drygt 2 timmar. Under högsäsong finns det ibland direktbussar mellan Málaga och Sierra Nevada som tar 2,5–3,5 timmar, annars får man ta buss till Granada och där byta till buss till Sierra Nevada, restid cirka 4 timmar.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.