Dela

När jag hoppar upp ur sängen om morgonen… nej det är för stunden lite överdrivet… jag närmast kryper ur sängen och känner mig stel och öm i alla leder och hela kroppen värker. Jag har en liten morgonritual, när benen svingas över sängkanten, som lyder: ”Jag är glad, lycklig, tacksam och nöjd”. Jag tycker att det är lite svårt att säga det helhjärtat när hela kroppen värker, så det har jag bestämt mig för att göra någonting åt, så att jag, så långt det är möjligt, känner mig som mitt gamla jag. Och samtidigt vill jag, till er läsare, dela med mig av information kring vilka möjligheter som finns när det kommer till smärtlindring.

En av orsakerna till att jag vill dela med mig av möjligheterna kring smärtlindring är att bara när det kommer till gikt så uppskattas det att ca 70 procent av oss över 50 år har en eller annan form av giktsmärtor, i alla fall i minst en led.

Vi känner alla till smärta. Smärta är en del av livet. Får du oförklarlig smärta är det viktigt att du uppsöker läkare, så att denne kan identifiera smärtorna och hur de eventuellt ska behandlas. Ofta ses att smärtorna minskar när du genomgått en ordentlig undersökning och fått en förklaring till smärtornas orsak.

Enligt mig ska man inte ta smärtstillande medicin, om det inte är absolut nödvändigt. All smärtstillande medicin har biverkningar, och mycket kan orsaka både slöhet, magproblem och känslor av likgiltighet, viktproblem och mycket mer. 

Självhjälp

Det finns en hel del som du själv kan göra för att lindra eller bli kvitt dina smärtor. Det ger dig också en härlig känsla av att du tar ”saken i egna händer” samt känner att du har ansvar för dig själv. Naturliga smärtstillande produkter är inte lika effektiva som allopatisk smärtstillande medicin och tar ofta längre tid att verka. I gengäld är de mindre giftiga och i långa loppet säkrare, och så bidrar de samtidigt till att regenerera kroppen.

Kollagen UCII 

En av de senaste produkterna som upptäckts ha en motverkande effekt på ledproblem samt som ger större rörlighet och flexibilitet är kollagen. Kollagen är ett naturligt protein som håller ihop dina leder och medverkar till ökad elasticitet, så att du kan röra dig med lätthet. Dessutom är kollagen viktigt för produktion samt reparation av brosk. Ny forskning från USA visar att en speciell sorts kollagen, UCII, är speciellt bra vid ledproblem, även när du lider av smärtor i länd, ischias och speciellt i knän. UCII ska tas dagligen i dos av 40 mg, eventuellt ihop med andra inflammationshämmande preparat som t ex gurkmeja, boswellia och ingefära. 

MSM

MSM (Methylsulfonylmethane) är ett ämne med starkt antiinflammatorisk effekt. Det reducerar muskelspasmer och inflammationer. Det kan ibland bidra till varaktig smärtlindring, så att smärtorna försvinner för gott. Utöver att verka bra mot gikt och ryggsmärtor kan MSM även verka mycket bra mot fibromyalgi.

Förebyggande dos är 1-2 gram om dagen. Handlar det om svår smärta kan du eventuellt börja med 3 gram om dagen. Du kan sedan gå upp 1 gram var tredje dag tills du känner en förbättring. Dock rekommenderar jag högst 6 gram om dagen. Fördela doserna över dagen.

För att undvika besvär med magen är det bäst att ta MSM i samband med måltid. 

MSM finns också naturligt i bland annat gröna grönsaker, frukter och frön.

MSM har en lätt blodförtunnande effekt, så tar du blodförtunnande medicin måste du höra med din läkare innan du kan påbörja en MSM-kur.

Boswellia 

Under otaliga år har boswellia använts inom den ayurvediska medicinen men under de sista 30 åren har medlet även hittat till västvärlden. Boswellia kommer från ett indiskt träd och är mycket antiinflammatoriskt och smärtstillande ämne. Det har visat sig vara effektivt vid både vanlig gikt och ledgikt.

Du kan börja med 1 500 mg upp till tre gånger per dag vid starka smärtor och efter ca sex veckor trappa ned till 500-750 mg tre gånger dagligen.

Curcumin

Curcumin från gurkmejarot är även den en bra antiinflammatorisk produkt med smärtstillande effekt. Det kan vara bra att välja en curcumin-produkt som har tillsatt svartpeppar, då svartpeppar förbättrar kroppens upptag av curcumin betydligt. Dock finns det en produkt med curcumin i vilken curcuminet är inkapslat i mikroskopiska kulor, som bättre transporteras in i blodet, så att curcuminet blir mycket mer lättupptagligt och verkar riktigt bra.

Omega 3 

Jag vet också att jag måste tillföra olja till mina leder. Är du osäker om du har tillräckligt med omega 3 i ditt blod finns det många laboratorier som du kan gå till för att mäta omega 3 i blodet. I Fuengirola finns t ex ”Synlab”, som gör det testet.

Fiskolja och linfröolja är mina personliga favoriter för att täcka behovet av omega 3, men för veganer finns det omega 3 från vissa algarter.

Var säker på att du köper en fiskolja av bra kvalitet.

Föredrar du att få ditt intag av omega 3-olja från torskleverolja, så ta det i mitten av en måltid, så minskar du risken för uppstötningar.

Glukosamin 

Ett gammalt välkänt medel mot förslitningar i speciellt knän och höfter är glukosamin, som hjälper till att stimulera bildandet av ledbrosk. Börjar du med en glukosaminprodukt kan det ta mellan tre till fyra veckor innan du upplever någon effekt. Dosen är som regel 500 mg tre gånger om dagen. Glukosamin kombineras ofta med Condroitin, som är ett naturligt förekommande ämne i ledbrosk. Dessa två ämnen har visat sig arbeta bra ihop, men många har behov av bara en ren glukosaminprodukt.

Hästkastanjer m.m.

Lider du av trötthet och tunga, svullna ben kan det vara en bra idé att ta ett hästkastanjextrakt. Det förbättrar funktionen i venklaffarna, så det förebygger att det venösa blodet rinner tillbaka. Hästkastanjer är fröna från trädet hästkastanj. Det är lätt blodförtunnande och hjälper genom att ta bort ödemet från benen över till njurarna.

Det kan vara en bra idé att kombinera produkten med Pycnogenol, som är en substans från fransk tall.

Det finns blandningsprodukter mot tunga, svullna ben med tallbark och vindruvextrakt. Butchers Broom kommer från liljefamiljen och har liknande effekt på cirkulationen i benen. Dock ska du vara lite försiktig med produkten om du lider av högt blodtryck.

Gotu Cola är en österländsk medicinplanta. Den stärker det periferikretsen och hjälper mot trötta, tunga ben. Den har en läkande effekt på åderbråck och nattliga kramper. Den arbetar riktigt effektivt ihop med Pycnogenol.

Kosten

Oavsett vad dina smärtor beror på är det viktigt att äta hälsosamt. Kosten har stor betydelse när det kommer till alla sorters smärtor.

Ingefära, som även finns som en del av många smärtlindrande medel, är mycket bra att använda i den dagliga maten, då den är mycket smärtlindrande. Det samma gäller chili och pepparmynta. 

Undvik livsmedel med mycket socker samt drycker som läsk, energidrycker och liknande. Undvik även konstgjorda sötningsmedel. 

Se till att dricka rikligt med vatten.

Se till att din kost främst består av helt oprocessad mat och att den inte innehåller kemiska tillsatser, smakförstärkare, färgämnen och konserveringsmedel.

Jag tror även, dessvärre, att det är bäst att utesluta kaffe helt, speciellt om du har blodgrupp 0.

Håll dig så långt det är möjligt till fullkornsprodukter och en massa grönsaker. Ät rikligt med både lök och vitlök. 

Är du en av dem som äter mycket kött, så ät då mindre kött. 

Drick endast små mängder alkohol.

Se till att äta så mycket basisk mat som möjligt och drick eventuellt ett basiskt te. Att ha för mycket syra i kroppen kan provocera smärta.

Vid smärta kan det även handla om en eller annan form av allergi. Det kan vara svårt att undersöka det. Det kan t ex handla om en allergi eller intolerans mot vete eller mjölkprodukter. En del är också överkänsliga mot nattskuggefamiljen. Till nattskuggefamiljen hör tomater, potatis, pepparfrukter (inte svartpeppar), aubergine och tobak. Det kan vara svårt att utesluta de nämnda produkterna, men känner du att det kan vara en överkänslighet som påverkar dina smärtor måste du utesluta de misstänkta livsmedlen i minst tre till fyra månader. Känn sedan efter om du märker en skillnad i smärtorna. Det kan vara värt besväret.

Tips

Det är viktigt att du håller normalvikt. Är det svårt kan du eventuellt få hjälp med att få stöd på bästa sätt, det kan finnas många orsaker till övervikt.

Musik kan verka smärtstillande, så hitta eventuellt en bra musik som du tycker om och vänj dig vid att lyssna på musik varje dag.

Motion är smärtstillande. Det ökar cirkulationen och när det motioneras efter förmåga och inte extremt kan det aktivera kroppens egna smärtstillande medicin – kallad endorfinerna.

Det kan också vara av värt att gå på zonterapibehandlingar, då vi ju har punkter på både händer och fötter som när de masseras kan lindra både stress och smärta.

Det finns flera krämer och geler att smörja på området där man har smärta. De går igenom huden samt in i vävnaderna och verkar smärtstillande.

Det finns också många olika smärtstillande plåster.

Så här skriver Louise Hay om smärta:Skuld. ”Skuldkänsla söker alltid straff”. Ett nytt tankemönster som kan vara bra är: ”Jag släpper det förflutna med kärlek. Jag är fri och det är andra också. Allt i mitt hjärta är bra nu.”

Av Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.