Lite förbryllad sätter jag mig hastigt vid tangentbordet. I dag är sista dagen innan jag ska resa. Jag ser verkligen fram emot min semester i Mexiko. Jag har glömt bort allt som gäller deadline för artiklar, annonser m.m. fram till dess att min son här om morgonen hastigt frågar vad jag har tänkt mig i annonsen till månadens magasin.

Efter denna påminnelse känns det logiskt att artikeln får handla om glömska och vad som kan göras vid just glömska. Även om glömska normalt sett ses som någonting dåligt kan det kanske ibland vara bra. Jag begav mig ut på internet för att se om det fanns några bra ord om glömska. Först blev jag väldigt glad då det första jag såg var att glömska människor är de mest intelligenta. Undersökningen jag hittade hade publicerats den 5 december 2019, så man kan ju tänka sig att den är rimligt relevant.

Enligt studien från University of Toronto har personer med tendens att vara glömska även en tendens till att vara mycket intelligenta, vilket beskrivs i Educate Inspire Change. Professor Richard är en av medförfattarna bakom studien och han säger att minnets syfte är att göra oss intelligenta, så att vi kan fatta beslut under olika omständigheter. För att göra detta måste vi glömma en del information. Hjärnan raderar automatiskt onödig information som t ex en deadline eller en födelsedag, för att den helt enkelt prioriterar andra uppgifter som den tycker är viktigare.

Denna undersökning passade mig riktigt bra och jag viftade med artikeln framför min son, men han godkände den inte helt och hållet.

Alla glömmer vi saker ibland. En sak som jag ofta funderat över att så många glömmer sina paraplyer när de besöker min butik. Det finns så många glömda paraplyer i paraplystället att det räcker och blir över för att täcka mitt behov.

En gång glömdes en bilnycket till en Porsche i butiken. Det tycker jag var intressant, men ägaren kom senare tillbaka, efter att ha letat efter nyckeln i flera butiker, så jag fick lov att lämna tillbaka den – men det var en skön känsla att hålla nyckeln i handen ett par minuter och låtsas som att bilen var min.

Det har ofta hänt att jag själv parkerat min bil i stora varuhus och sedan haft svårt att hitta den. En gång lånade jag min dotters bil och när jag skulle iväg kunde jag inte hitta den. Jag kunde inte heller komma ihåg registreringsnummer, färg eller modell m.m. Efter ett tag, efter många steg fram och tillbaka, fick jag lov att ringa min dotter så hon kunde berätta för mig hur bilen såg ut, och till slut hittade jag den. Då var jag lite generad.

Kosten

Allmän glömska har ingenting att göra med demens. Du kan förbättra ditt minne genom att äta bra. Hälsosam mat och dryck är viktigt för att reducera glömska.

Det är bra med kost vari det ingår fisk, massa grönsaker och frukt ihop med fullkornsprodukter och bönor. Det är viktigt att du avstår från vitt bröd, ris och pasta samt livsmedel med mycket socker. Undvik helst, så långt det är möjligt, också artificiella sötningsmedel, speciellt aspartam. Var uppmärksam på att aspartam kan ha många namn i olika livsmedel. Ska du äta fisk så ät gärna fet fisk som lax, makrill och olika sorters sill.

I det som vi kallar för Medelhavskost ingår bara ytterst små mängder mejeriprodukter och kött. Om du gärna vill äta lite kött är det bäst att äta ljust och fettsnålt kött som t ex kalkon och kyckling. Det är speciellt bra att äta rikliga mängder morötter, broccoli, bönor, paprika, spenat och lök. Om du inte alltid har tillgång till färska grönsaker kan det vara bra att ha ett litet lager med frusna grönsaker. 

Kom också ihåg att använda hälsosamma oljor som t ex olivolja och linfröolja. När jag skriver linfröolja måste jag nämna nu avlida Dr. Johanne Budwig, som med framgång använde linfröolja vid behandling av cancer. Det finns ett Budwig-center i Málaga.

En grupp forskare vid Columbia Medical Centre i New York visade 2009 att om man äter Medelhavskost så minskas risken för att utveckla minnesbesvär.

Håll dig borta från industriellt fabricerad mat. Transfetter, som är mycket ohälsosamma, kan finnas dolda i många fabricerade livsmedel som t ex salladsdressingar, kakor, pizza m.m.

Glömska kan förvärras om du inte dricker tillräckligt med vatten eller om du dricker för mycket alkohol. Låt också bli läsk och olika sorters energidrycker. En del läkemedel kan också ha negativ effekt på minnet. På samma sätt bör du vara försiktig med att använda kemiska lösningsmedel eller andra kemiska preparat.

Även rökning påverkar minnet negativt.

Det finns en del europeiska studier som visar att ett moderat intag av kaffe kan hjälpa vid glömska. Håll dig till en liten mängd, t ex två koppar om dagen. Kaffe ger stark stimulans och kan belasta vår kropp. 

Ett par koppar grönt te varje dag kan hjälpa till och skydda din hjärna.

Kosttillskott

 • Inte bara för att undvika glömska utan även för att stärka hälsan allmän rekommenderar jag en bra bas av en multivitamin/mineralprodukt. Det finns både i tablettform och som flytande, vari alla aminosyror också ingår, eller som spray. Det finns någonting för varje smak.
 • Dessutom är det viktigt att ta en bra omega 3-produkt. Det finns både som kapslar och flytande. Är du vegetarian eller vegan finns det flera produkter med omega 3 utvunnet ur alger. 
 • Det har visat sig att D-vitaminbrist förvärrar glömska. En artikel av Kasper Jørgensen från 2010 drar slutsatsen att olika undersökningar visar att D-vitamin, utöver att hjälpa till att motverka benskörhet, påverkar hjärnan och minnet positivt.
 • Ginkgo Biloba är någonting som de flesta av oss känner till. Det är en bra och effektiv hjälp för minnet och koncentrationen. Samtidigt hjälper medlet vid kalla händer och fötter.
 • Zink har mer än 180 funktioner i vår kropp. En av dessa är att den är positiv för inlärningsförmågan och därmed också hjälper vårt minne.
 • Flera studier visar att E-vitaminer kan vara bra för minnet.
 • Selen är bra att ta ihop med E-vitamin. De arbetar nära ihop i kroppen. Många personer lider av selenbrist och det kan ses vid många sjukdomar som bland annat hjärtsjukdomar och cancer. Selen hjälper dessutom de mentala funktonerna.
 • C-vitaminer är effektiva och viktiga för ditt minne. Dosen kan variera mycket beroende på det individuella behovet. Själv tar jag gärna 1 000-2 000 mg per dag. Allra helst äter jag dem i kombination med bioflavonoider. De förstärker effekten av C-vitamin.
 • Studier har visat att 20 procent av personer över 65 år har B12-brist. B12 är viktigt för många av kroppens funktioner och vår psykiska balans. B12 finns som sugtabletter och som spray.
 • Det kan vara bra att samtidigt komplettera med ett komplex med samtliga B-vitaminer. Många har B-vitaminbrist vilket bland annat kan orsaka trötthet, matthet och glömska.
 • Under många år har Bacopa använts inom den ayurvediska medicinen för att stötta minnet och förmågan att koncentrera sig samt lära sig nya saker. Bacopa finns i olika koncentrationer från olika producenter.
 • Vitlök stärker immunsystemet och skyddar hjärnan mot tungmetaller.
 • Ginseng kan också stimulera vår hjärna.
 • Fosfatidylserin är en produkt som utvinns ur soja, som hjälper till att stötta minnet samt till att ge mental klarhet. 

Tips vid glömska

Att vara glömsk kan vara irriterande och någonting man helst inte vill vara. Som tur är finns det många små saker som du kan vara uppmärksam på för att vara mindre glömsk.

 • Stress är en av de viktigaste saker att undvika. Troligtvis var det stress som var boven när jag, fullständigt överarbetad, glömde bort att hämta min yngsta son på förskolan för ca 45 år sedan. Förskolan ringde och frågade varför ingen kom och hämtade honom. Det är en av de händelser som jag skäms mest över.
 • Se till att få tillräckligt med sömn. Sömnbrist påverkar korttidsminnet. Se till att sova minst åtta timmar per natt utan datorer, mobiltelefoner eller tv i sovrummet. Det är viktigt att få tillräckligt med sömn för att inte bli glömsk. Stäng av tv:n innan deckaren börjar eller ha tillräckligt med självdisciplin för att stänga av efter ett avsnitt av den spännande serien på Netflix. När du tycker att minnet börjar tryta beror det ofta på för lite sömn.
 • Se till att få tillräckligt med motion. När du håller din kropp aktiv håller du igång både kroppen och hjärnan. Den dagliga träningen bidrar till att förbättra både din koncentration och inlärningsförmåga.
 • Var uppmärksam på att använda din hjärna. Lämna kom-ihåg-lappen hemma och träna dig på att komma ihåg det du ska handla.
 • Lär dig språk. Det får verkligen igång din hjärna.
 • Kom ihåg att fortsätta att få dig ett gott skratt många gånger om dagen. Nyligen hörde jag på radio att vi skrattar allt mindre ju äldre vi blir och vad det kan ha för konsekvenser för livsglädjen samt det att vara öppen och positiv.
 • Håll ordning i ditt liv och se till att alla saker har sina platser och också ligger på dessa platser. Det gäller t ex dina glasögon, telefonen, bil- och husnycklarna.
Av Anni Dahms, Sjuk- och Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.