Hälsovårdsmyndigheten påminner: Ät detta just nu!

Hälsovårdsmyndigheten påminner: Ät detta just nu!

För en hälsosam livsstil bör frukt och grönt utgöra en av grundpelarna i vår kost. Därför har den spanska hälsovårdsmyndigheten just gått ut med en påminnelse om att en hälsosam och balanserad kost bland annat består av fem portioner frukt och grönt varje dag, helst av det som säsongen har att erbjuda. ”Att äta enligt säsong är att respektera råvarornas naturliga cykel, som är viktig för att få i sig råvarornas bästa egenskaper och smak”, meddelas det från myndigheten, varmed de presenterar några av säsongens frukter och grönsaker: jordgubbar, apelsin, ananas, banan, kiwi, grapefrukt, avokado, citron och mandarin samt mangold, stjälkselleri, morötter, kronärtskockor, ärtor, lök, kål, blomkål, endiver, sparris, spenat, purjolök och rödbeta.

Kuriosa: I samband med årets apelsinsäsong har en tradition som förlorades tidigt på 1900-talet återupptagits – nämligen att en låda med 20 kg pomeranser från det kungliga palatset Real Alcázar i Sevilla skickas till drottningen av England. Men citrusen skickas inte i sin ursprungliga form, utan frukterna fraktas först till den brittiska ambassaden i Madrid, där de kokas till marmelad, som drottning Elizabeth II sedan kan njuta till frukost.

Den brittiska ambassadören, Hugh Elliot, har i ett handskrivet brev tackat för de bittra apelsinerna, uttryckt att gåvan är mycket uppskattad samt att marmeladen är en fin symbol för ”blandning av kulturer”.

Palatset Real Alcázar har 7 000 kvm trädgårdar med 1 053 apelsinträd.

(Källor: Diario SUR och El País)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.