Här kan du beundra Andalusiens vackraste solnedgångar

Här kan du beundra Andalusiens vackraste solnedgångar

Det finns väl ingenting som är mer fotograferat än en rodnande kvällshimmel eller de sista sekunderna innan solen försvinner ner i havet – denna dagliga gratisföreställning som ett kosmiskt hav av lågor, som skänker landskapet en vacker rosenröd nyans. Oavsett hur syniska och pragmatiska vi annars kan vara får nog de flesta av oss erkänna att vi, i alla fall någon gång ibland, stannar upp och beundrar en särskilt spektakulär solnedgång.

För en imponerande puesta del sol här i södra Spanien måste jag själv säga att den man ser i Ronda är en av de absolut bästa. Naturligtvis är jag aningen partisk, då jag själv bor i staden.

Många som bor på Costa del Sol har sin favoritstrand eller del av en strandpromenad, där man sittande på en bänk, en klippa eller en chiringuito, tycker om att se solen försvinna ner i Medelhavet. Men var i regionen kan man uppleva andra oförglömliga solnedgångar?

Nyhetsmediet Voz de Cádiz presenterade nyligen en lista över regionens vackraste solnedgångar (en per provins) och här har vi även lagt till våra egna favoriter:

Solnedgång från El Mirador de San Nicolás.
  1. El Mirador de San Nicolás, Granada

Solnedgången över Alhambra, med de snöklädda bergen i Sierra Nevada i bakgrunden, sägs vara en av de vackraste i världen. Det finns flera utsiktsplatser i kvarteret Albaicín, men El Mirador de San Nicolás är nog den bästa. Det var här som den tidigare amerikanska presidenten, Bill Clinton, sa att detta var en av de vackraste solnedgångarna han någonsin sett, när han stod där under sitt besök 1997.

Har man dessutom ingenting emot att gå uppför några backar bjuder Mirador Sacromonte på en fin utsikt, men med bråkdelen av människor.

Stranden La Caleta, Cádiz.
  • Playa La Caleta, Cádiz

Stranden La Caleta i Cádiz, med de vitmålade, klassiska små fiskebåtarna som ligger och guppar i vågorna, är vacker oavsett vilken tid på dygnet det är, men bukten är speciellt vacker och romantisk i solnedgången. La Caleta har hyllats i både dikt och sång, som pasodoblen skriven av gaditanern Bustelo. För dem som tycker om filmhistoria kan det sägas att James Bond-filmen Die another day från 2002 (i vilken Halle Berry kommer gående upp ur havet i vit bikini) spelades in här på stranden La Caleta.

Solnedgången från hotellet Casa de las Cuatro Torres eller från en av stadens andra traditionella vakttorn är också magisk.

Solnedgång i Sevilla.
  • Puente de Triana, Sevilla

En solnedgång med Sevillas historiska byggnader som kuliss är som ett perfekt vykort. Får man också med floden Guadalquivir med El Torre del Oro (guldtornet) med den klassiska bron som leder över till bohemkvarteret Triana, så har man vinnarbilden. För den bästa utsikten, och för drömfotot, bör man ta sig upp på en av alla takbarer i närheten av Giralda-tornet, eller vid floden.

För de mer äventyrslystna rekommenderas att hyra en kajak. Att paddla på Guadalquivir i solnedgången är som att paddla på flytande guld.

Mirador de Gibralfaro, Málaga.
  • Mirador de Gibralfaro, Málaga

Utsiktsplatsen Mirador de Gibralfaro är en av de högsta punkterna i Málaga stad. Därifrån kan man se den arabiska borgen Alcazaba, tjurfäktningsarenan, gamla stan, hamnen med Muelle Uno och alla de nya projekten som är på gång samt Costa del Sols kust mot Mijasberget.

För dem som inte vill lämna stadens centrala kvarter rekommenderas att betala 6(3) euro och klättra upp de 200 trappstegen till taket på Málagas katedral, för att beundra skymningstimmen därifrån.

Romersk bro och moské/katedral, Córdoba.
  • Mezquita de Córdoba och Puente Romano, Córdoba

Innan solen går ner över Córdoba bör man korsa floden Guadalquivir längs den romerska bron (Puente Romano) till det muslimska Torre de la Calahorra. Det stänger kl. 18, men beroende på årstid kan toppen av tornet vara bästa platsen för att beundra solnedgången ifrån. Därifrån fås en sagolik utsikt över gamla stan med den världskända moskén samt katedralen. Då biltrafik inte är tillåtet på bron kan man nästan tro att man befinner sig i en annan tidsålder.

För dem som föredrar att skåla för dagens slut med en ”sundowner” upplevs nog den bästa sittande solnedgången på en av hotelltakterrasserna med utsikt över moskén och katedralen. Kanske kommer du att förvånas över att du är helt själv där uppe.

Nationalparken Doñana, Huelva
  • Parque de Doñana, Huelva

Nationalparken Doñana i Almonte, i Huelvaprovinsen, är ett naturparadis som bjuder på oförglömliga solnedgångar. Från byn El Rocío (som förövrigt är känd för religiösa firanden) ser man solen gå ner i de skyddade vattnen, som utgör hem åt hundratals fågelarter. Glöm inte kikaren!

Sjöjungfrurevet,Cabo de Gata, Almería.
  • Arrecife de Las Sirenas, Cabo de Gata, Almería

Även om naturparken Cabo de Gata har otaliga vackra stränder att beundra solnedgångar ifrån finns det en alldeles speciell. Det handlar om el Arracife de las Sirenas (sjöjungfrurevet), som är en kustjuvel som ger solnedgångar som man förälskar sig i. Den dramatiska klippformationen, som fått sitt namn efter sälarna som brukade komma hit, ligger mitt i naturparken, i närheten av fyren Faro de Cabo de Gata.


Vintertid kan man se solnedgången från stranden eller La Mirador de las Sirenas, medan den på sommaren ses från Sierra de Gádor.
Obs! Kom ihåg ficklampa för promenaden tillbaka.

Sierra de Segura i Jaén.
  • Sierra de Surgura, Jaén

Provinsen Jaén har många små byar från vilka man kan beundra landskapet i solnedgången. Men en speciell plats är bergskedjan Sierra de Segura, där solen skapar långa skuggor av oliv- och cederträd när den följer sin bana ner mot horisonten. För andra vackra solnedgångar i Jaénprovinsen rekommenderas El Balcón de Zabaleta i Cazorla och den charmiga staden Alcalá la Real.

För den som är morgonpigg, som föredrar vackra soluppgångar, kan det tipsas om en ballongtur över Guadix.

Hästkapplöpning på stranden Sanlúcar de Barrameda i Cádiz.
  • Sanlúcar de Barrameda, Cádiz

I Andalusien finns det en hästkapplöpning under vilken man kan njuta av en helt unik solnedgång – nämligen Las Carreras de Caballo de Sanlúcar de Barrameda. Loppet hålls bara en gång om året, i augusti, och då får man chans att se regionens bästa jockeys i galopp längs stranden i solnedgången.

Annars är Sanlúcar mer känt för fisk och skaldjur än solnedgångar, men det ena utesluter inte det andra.

Ronda i solnedgången.
  1. Tajo de Ronda, Ronda, Málaga

Sist men inte minst kommer Ronda, högt upp på sin klippkant. Nästan var man än befinner sig i staden – på bron Puente Nuevo, i parken Alameda, eller på Hotel Catalonias takterrass, garanteras nästan alltid en vacker solnedgång i denna inlandsstad, bara drygt 1 timmes bilkörning från kusten.

Personligen frestas jag alltid till att ta massor av foton av denna gyllene timme på dygnet, men ett foto kan aldrig förmedla känsla av den magiska stunden när man står där i den varma reflektionen och ser solen gå ner, medan himlen färgas i varma röd-gula toner. Jag har kommit fram till slutsatsen att solnedgångar helt enkelt är någonting som måste upplevas.

Källor: Junta de Andalucía, Voz de Cádiz, escapadarural, Parque Natural Cabo de Gata och Ayuntamiento/Turismo de Granada, Cádiz, Sevilla, Málaga, Córdoba, Almería, Jaén, Sanlúcar de Barrameda och Ronda.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.