Här lever du bäst som pensionär 2020

Här lever du bäst som pensionär 2020

Spanien, och närmare bestämt Costa del Sol, Bilbao och Costa del Azahar, är med på listan när Forbes Magazine rankar de bästa platserna för pensionärer år 2020.


Ett bra och soligt klimat, låga levnadskostnader, trygghet och vänlighet står högt på listan när man ska välja var man ska bo som pensionär. Forbes Magazine har valt ut 25 länder med upp till tre platser i varje land på sin lista över platser där de anser att det är bäst att tillbringa sin tid som pensionär i år.

Costa del Sol nämns som en av favoritplatserna ihop med Bilbao i norra Spanien och Costa del Azahar, mellan Valencia och Barcelona på spanska ostkusten.

Forbes har tagit hänsyn till en mängd kriterier som levnadskostnader, kvaliteten på hälso- och sjukvård, säkerhet i allmänhet, politisk stabilitet, skatter och avgifter, möjlighet att få uppehållstillstånd, lokal gästfrihet, klimat, mat och kultur samt hur man klarar sig utan att vara flytande i det lokala språket. Och sett till dessa faktorer hamnar alltså Spanien och Costa del Sol högt upp på listan.

Soliga Spanien är billigare än stora delar av Europa, speciellt om man bosätter sig några kilometer inåt land från kusten eller större städer. Hälso- och sjukvården anses vara utmärkt och kriminaliteten är lägre än på andra platser. 

Även britterna lockas av Spanien. I Alcaucín, i Málagaprovinsen, utgörs t ex en tredjedel av kommunens 2 300 invånare över 65 år av pensionerade britter.

Att det är lätt att resa till Costa del Sol med flyg, tåg och bil är ett plus – även när eventuella vänner, familj, barn och barnbarn ska komma och hälsa på.

Du kan läsa hela listan över de bästa platserna att bo på som pensionär på: forbes.com


SPANIEN – bland de bästa platserna att bo på för pensionärer

Platser: Costa del Sol, Bilbao, Costa del Azahar

Levnadskostnader: Rimliga

Hälso- och sjukvård: Utmärkt

Uppehållstillstånd: Förhållandesvis enkelt att erhålla

Källa: Forbes.com

Av Ingvild Mørkved

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.