Ett rött hjärta har blivit en symbol för känslor. Många forskare tror att vårt minne inte bara lagras i hjärnan utan även i våra organ. Detta antagande bekräftades särskilt när den medicinska utvecklingen ledde organtransplantationer. Det finns många dokumenterade fall där personer som fått ett organ, vid t ex en hjärttransplantation, börjar ha liknande tankar, känslor och drömmar, och utvecklar en liknande personlighet och till och med börjar tycka om samma mat, som organdonatorn.

I beskrivningen av våra olika chakran innehåller hjärtchakrat vår medkänsla, tålamod och förlåtelse gentemot andra och inte minst oss själva. Jag tror att de flesta av oss har känt hur mycket vårt hjärta påverkas av tankar och känslor. Många av oss har känt ett hugg i hjärtat om vi upplever något stort känslomässigt. Det kan handla om saker som är antingen mycket otäcka eller något mycket vackert. Det är i hjärtat som vår känsla av ovillkorlig kärlek sitter. Hjärtchakrats färg är grön.

Många olika talesätt handlar om hjärtat. Min mamma sa ofta: ”Det som hjärtat är fyllt av flödar munnen över med” – när det kommer till mig låter jag min kärlek till mitt yrke flöda genom datorn.

Andra kända talesätt är:

”Alla vägar som inte utgår ifrån hjärtat, slutar olyckligt.”

”Det finns bara en väg till människan – hjärtats väg. Alla andra vägar är omvägar.”

”Det som kommer från hjärtat går till hjärtat.”

Det finns många hypoteser som pekar på att händelser påverkar hjärtat i metafysisk mening, t ex sorgliga kärlekshistorier som på olika sätt ”skär” i hjärtat.

Louise Hay skriver i sin bok om hjärtat, att hjärtat står för kärlekscentret och en bra och stark affirmation är ”Mitt hjärta slår i kärlekens rytm”.

Hjärtats uppgift

Hjärtat är det mest fantastiska organet i vår kropp och styr över livet i alla andra organ i kroppen. Livet strömmar från hjärtat. Det är ditt hjärta som håller liv i alla system i din kropp. Hjärtat är ett organ som det är värt att ta hand om och vara tacksam för när det troget arbetar för dig.

Så tidigt som år 1616 skrev Dr. Harvey, som något helt nytt, djärvt och revolutionärt, att blodflödet är en konstant cirkel som produceras av hjärtslaget. Fram till dess hade man trott att hjärtat och kretsloppet var två ömsesidigt oberoende system. I dag vet vi att hjärtat är en fantastisk pump, som en liten lägenhet med fyra sovrum med två förmak och två hjärtkammare. Förmaken tar emot blodet och pumpar det vidare till hjärtkamrarna. Dörrarna består av hjärtklaffar mellan förmaken och hjärtkamrarna och de andra dörrarna är där blodet lämnar hjärtkamrarna och fortsätter vidare till lungorna och kroppen. Ihop med kretsloppet arbetar hjärtat för hela kroppen, hela ditt liv.

Kretsloppet är 120 000 km. Med hjälp av artärerna, som är en del av systemet, levereras syre och näringsämnen till kroppens alla biljontals celler. Varje gång hjärtat slår skickas blod ut i artärerna, vilket är det som ger oss blodtryck. Detta kallas det systoliska blodtrycket.

En annan del av kretsloppet kallas venerna. De går i motsatt riktning mot artärerna, tillbaka till hjärtat, med det nu syrefattiga venösa blodet, och transporterar bort koldioxid och avfallsprodukter, medan hjärtat slappnar av, och detta blodtryck kallas det diastoliska. Det systoliska blodtrycket är högre än det diastoliska. Blodtrycket varierar under dygnet beroende på hur aktiva vi är och våra känslor.

Tyvärr lever vi många gånger för slarvigt, vilket belastar hjärtat, särskilt när vi blir äldre och kommer in i ”riskgruppen” för olika sorters cirkulations- och hjärtproblem med t ex risk för blodproppar, högt blodtryck och åderförkalkning. I dag ser man även att många ungdomar har hjärtproblem. Antalet fall med blodproppar i hjärtat har ökat oroväckande mycket de senaste 40 åren.

Något som hjärtat verkligen mår dåligt av är cigarettrök, mycket alkohol, för lite motion, överviktig, diabetes, brist på näringsämnen, någon dålig rotkanal, inflammatoriska sjukdomar, mat och dryck av dålig kvalitet och hög sockerkonsumtion osv.

Kosten

Det du väljer att äta har stor effekt på din hjärthälsa.

Först och främst, se till att dricka rikligt med vatten, helst färskt källvatten utan tillsatser, om det är möjligt.

Använd olivolja av hög kvalitet. Det har bevisats stärka det bra kolesterolet och sänka det dåliga, och innehåller också många bra antioxidanter. Var försiktig med att äta för mycket mättat fett, från t ex smör och kött.

Känner du stort sötsug så försök att kontrollera det och se till att få det söta från bättre alternativ som t ex frukt, men var försiktig med för mycket söt frukt som t ex ananas, fikon, druvor m.m. Ät i stället gärna olika sorters bär. I många rätter kan man använda mosad banan och äpple som sötningsmedel i stället för socker. Ska du använda socker bör du använda socker av bra kvalitet som t ex kokossocker, indiskt rörsocker, oraffinerat socker eller använd hälsosammare sötningsmedlen som t ex stevia, sukrin och malitol.

Låt bli att köpa kakor, bakverk, läsk och färdiga juicer. Var också uppmärksam på det dolda sockret.

Ät mycket grönsaker, gärna olika sorters kål. Min favoritkål för tillfället är grönkål, som är jättegott ihop med t ex lite apelsin, solrosfrön, fikon m.m. I överlag gäller det alla sallader – du kan göra sallader mer spännande genom att använda frön som t ex pumpafrön, sesam, linfrö och solrosfrön. Mycket mat kan också piffas till med nyttiga nötter som t ex valnötter, hasselnötter m.m. Kom också ihåg alla de nyttiga rotfrukterna.

När du använder salt i maten så se till att salta med måtta och använd bra salter som örtsalt, rent havssalt, Himalayasalt m.m.

Undvik vitt bröd, vit pasta, vitt ris, osv. men ät å andra sidan fiberrika fullkornsprodukter, helst med hela korn som t ex quinoa, havre, råg m.m.

Ät bra proteiner som ägg, fet fisk, skaldjur, fågel och baljväxter.

Undvik för mycket stekt mat. Använd ugnen i stället eller koka köttet, fisken och grönsakerna.

Se till att äta fet fisk varje vecka.

Kosttillskott

Se till att ta ett bra vitamin-/mineraltillskott.

Är du över 50 år bör du undvika produkter med järn. Järn har nämligen en tendens att ackumuleras i kroppen, om man inte har brist på det.

Ta även ett bra B-vitamintillskott. Det är viktigt att hålla homocysteinet i blodet nere. En normal homocystein hjälper till att hålla kolesterolet på en ofarlig nivå.

Q10 stärker hjärtat och är bra för alla som är över 40 år. Jag har läst en mycket ingående och spännande artikel om vikten av Q10 och vad det gör för kroppen. Bland annat nämndes att Q10 och selen drar nytta av varandra för optimal effekt. Det skrevs även om en placebostudie i vilken 420 patienter med hjärtsvikt deltog. Efter 2 år visade det sig att gruppen som hade behandlats med Q10 hade 43 procent färre hjärtrelaterade dödsfall än kontrollgruppen.

C-vitamin är viktigt för hjärtat och kretsloppet. Ta dagligen en dos med ca 3 gram.

Lysin är en aminosyra som är mest känd för att hålla munsår i schack men ihop med C-vitamin hjälper den till att förhindra åderförkalkning.

Aminosyran taurin, som inte är så känd, finns i alla kroppens membran och har i en del fall visat sig kunna hålla en hjärtarytmi under kontroll.

Hagtorn stärker hjärtat, har en lugnande effekt och kan sänka högt blodtryck.

Omega-3-fettsyror hjälper till att stabilisera hjärtrytmen och hjälper till att förhindra blodproppar och åderförkalkning.

Tips

Är du rökare – se till att sluta. Sluta också med att vara passiv rökare. Kemikalierna i cigarettrök förstör nämligen artärerna.

Akta dig för farliga kemikalier som kvicksilver, kadmium (finns i cigaretter och har en halveringstid på 30 år) bly m.m.

Är du överviktig bör du se till att bli av med överflödiga kilon. Det kan vara svårt men av egen erfarenhet säger jag att det är värt besväret för du får större välbefinnande med allt i livet.

Lever du ett stressfullt liv bör du vara uppmärksam på det och minska stressen på de områden där det är möjligt.

Se till att motionera. Rör du inte på dig alls kan du börja med 30 minuters daglig promenad. Sedan kan du öka till två promenader om dagen och så gradvis öka hastigheten på promenaden. Sätt upp ett dagligt mål att gå 10 000 steg. På de flesta smartphones finns en hälsoapp med vilken du kan hålla reda på antalet steg och kilometer.

Var uppmärksam på ditt humör. Det har visat sig att personer som ofta är arga oftare lider av hjärtproblem. Energin följer tanken varför du för din egen skull måste se till att dämpa din ilska och i stället fylla ditt hjärta med mycket kärlek, som gläder och gynnar både dig själv och din omgivning.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.