Upptar du det du äter?

Lider du av uppblåsthet, halsbränna, förstoppning, diarré, huvudvärk, trötthet och nedsatt immunförsvar? Ge inte upp, du kan få hjälp, och ofta handlar det om bara små justeringar och vanor som behöver ändras för att du ska må bättre. 


Du är vad du äter. Detta är ett gammalt ordspråk som jag har fått höra redan sedan jag var liten, och jag hör det fortfarande ofta. Men en dag korrigerade min gamla vän Ellen Møller mig snällt och sa: NEJ, du är inte vad du äter utan vad du upptar.

Varför är det så viktigt med bra matsmältning?

Sedan Ellen sa de kloka orden, vilket var under min utbildning som kostrådgivare hos Eva Lydeking, har jag varit extra uppmärksam på vikten av en god matsmältning.

Det är inte bara för skojs skull som jag påminner många av mina kunder om att man ska äta långsamt samt komma ihåg att tugga maten ordentligt, särskilt om man upplever att man har problem med tarmsystemet. Att tugga långsamt ska inte vara en stressfaktor. Äter du i en situation som är stressande tar du inte upp näringsämnena från maten och kosttillskotten på bästa sätt. Att tugga maten ordentligt är lika viktigt som att andas. I vår förvirrade och förorenade vardag måste vi tänka på det för att komma ihåg det.

Njut av din mat, var tacksam över den och ät långsamt. Låt din måltid vara mellan 30-40 minuter. Ordspråket ”skynda långsamt” är värt att skriva upp.

Nedbrytningen av maten börjar redan i munhålan. Därför är det så viktigt att tugga ordentligt, och även goda tänder är viktigt. Har du svårt att bilda tillräckligt med saliv kan det vara bra att dricka lite vatten innan maten, men drick aldrig till maten. I munhålan finns nämligen enzymet amylas, som påbörjar nedbrytningen av maten, särskilt kolhydraterna. Nedbrytningen av maten börjar alltså i munhålan. I munnens slemhinnor finns också mjölksyrabakterier som skyddar mot attacker från skadliga bakterier. När maten tuggas ordentligt, till dess den är flytande, blir den så finfördelad att alla matsmältningsvätskor kan fungera som de ska, så att vi kan uppta det vi stoppar i munnen på bästa möjliga sätt.

Hela matsmältningssystemet består av munnen, matstrupen, magen, tunntarmen, bukspottkörteln, levern, gallblåsan, tjocktarmen och ändtarmen. Sedan har vi också njurarna, som rensar blodet från slaggprodukter och producerar urin. Om matsmältningssystemet inte fungerar optimalt minskar upptaget av den mat vi äter och de kosttillskott vi tar väsentligt. Med den livsstil som vi lever i dag följer allt fler matsmältningsproblem. Symtomen som kan uppstå och som visar att det kan vara något fel med upptaget av din mat och kosttillskott är ofta t ex håravfall, trötthet, torr och rynkig hud.

Kosten

Min stora och något naiva önskan är att alla livsmedelsproducenter, regeringar och andra myndigheter skulle se till att det bara producera ätvärdig mat. Mat i vilken det har tagits hänsyn till varje lilla detalj som gynnar vårt välmående och vår hälsa på bästa sätt, och vari det också tas hänsyn till djuren och växterna, som vi ju är en del av.


Jag tror att det skulle spara de nämnda jättestora summor pengar i sjukhuskostnader och läkemedel, och dessutom skulle miljön dra nytta av det. Det skulle leda till att vi blev både pigga, glada och fulla med energi, och att vi skulle börja tänka över att även förbättra andra områden som påverkar vår livskvalitet.

För att upprätthålla ett tarmsystem i vilket maten och kosttillskotten tas upp så bra som möjligt finns det några enkla kostregler som du får glädje av att följa:


Minimera mängden rött kött samt tunga måltider. Undvik alla sorters skräpmat. De där goda men onyttiga spanska croissanterna bör bara serveras när något alldeles speciellt firas. Naturligtvis gäller samma sak för bakverk, kakor och annat gott, hamburgare, stekt mat och samt mat med mycket socker och fett. Även ost är svårsmält. Vidare har många människor det svårt med livsmedel som innehåller gluten. Ju mer processad maten är desto mer måste kroppen arbeta för att bryta ner näringsämnena. För detta används enzymer och vitaminer/mineraler. Många gånger har vi inte de nödvändiga ämnena i vår kropp för dessa processer. Och då får vi problem med olika former av obehag som luft i magen, förstoppning, diarré, huvudvärk m.m.

Dricker du till maten bör du vänta med det till dess du har ätit färdigt, och sedan dricka i små klunkar.

Både papaya och ananas innehåller ett antal enzymer som hjälper till att ta upp maten. Dessa finns även i tablettform. Båda frukterna är mycket bra för att hjälpa till med att bryta ner maten. Många som har problem med vanligt vete tål speltvete (dinkel), hirs, quinoa eller bovete, ris eller majs bättre.


Får du problem av mejeriprodukter finns det många goda alternativ till mjölk som t ex mandel, havre, soja, kokos m.m.

Ett enstaka glas rött eller vitt vin kan också hjälpa till med matsmältningen.

Kosttillskott

Många känner att de har för mycket magsyra men ofta är orsaken till obehag den motsatta – att man har för lite magsyra. Finns det för lite magsyra omvandlas inte maten så att tarmen kan uppta den. Således går proteiner, vitaminer och mineraler förlorade för kroppen.

För att säkra ett bra upptag av maten kan det vara en bra idé att ta tillskott med enzymer, som finns i kapselform. T ex Mage i form från Solaray, Absorb-n-Zyme från Kal, matsmältningsenzym från Terra Nova.


Molkosan, en tesked två till tre gånger om dagen utrört i vatten, har en reglerande effekt på både för lite och för mycket magsyra.


Hos många av oss äldre, men även hos yngre människor, är magen ofta lite sliten. För att enzymerna ska fungera kan det vara nödvändigt med tillräckligt med vitaminer och mineraler. Ofta råder det brist på speciellt B6, zink och magnesium. Så kom ihåg att ta ditt dagliga vitamin/mineraltillskottet.


Är du en av dem som känner att de inte upptar maten ordentligt kan orsaken många gånger hittas i bukspottkörteln. Dels för att bukspottskörteln har så många uppgifter och dels för att den är tungt belastat av alla intryck – både emotionella och näringsmässiga. Du kan stötta din bukspottkörtel med mjölktistel i form av t ex Mariatistel från Solaray, Active Liver från New Nordic och Boldocynara från A. Vogel.


Det kan vara bra att ta B-vitamin-tillskott, eventuellt med extra tillskott av B5 och B6. Även krom kan vara en bra hjälp liksom te med lakritsrot. Kom också ihåg de goda oljorna.


Tunntarmen spelar en viktig roll när det kommer till hur du tar upp näringsämnen. Mår tunntarmen dåligt kan upptaget av näring minska med upp till 60 procent. Det kan då krävas två till tre gånger större intag av både vitaminer och mineraler. 


Men om både tunn- och tjocktarmen mår bra med rätt bakterier, förser denna del av matsmältningssystemet oss med ett antal vitaminer som t ex en massa B-vitaminer och K-vitaminer. Det kan därför vara bra att emellanåt ta extra tillskott av mjölksyrabakterier som t ex OmniVegan Biotic Balance från Biosym, eller Vita Biosa, som består av 19 fermenterade örter och probiotika.

Ta hand om ditt tarmsystem. Här produceras mellan 70-80 procent av ditt immunsystem!

Bra tips

Här i Spanien är det vanligt att man äter sent, men det är inte bra för vårt matsmältningssystem och du kanske har upplevt att nattsömnen blir sämre om du äter sent.

Sitt ner när du äter, men inte framför tv:n eller datorn. Ät i en avslappnad, lugn och mysig atmosfär och tugga långsamt. Ät inte stora måltider i stressiga situationer. Vårt psykiska tillstånd hör ihop med det som vi stoppar i munnen, vilket i sin tur har relation till hur vi tar upp och använder det vi äter. 


Ska du motionera rimligt hårt bör du vänta minst en timme efter att du har ätit.Råkost, då maten inte värms upp över 42 grader, kan kombineras med lätt tillagad mat.


Andra kostriktlinjer baseras på att separera proteiner från stärkelse eller minimera intaget av kolhydrater, de så kallade lågkolhydratkost-dieterna kallas även för Keto. Det kan behövas under en period, men jag anser att det bästa är om du i lugn och ro kan träna dig själv till att tåla lite av varje.

Är dina tänder lite svaga, så att du har problem med att tugga så många grönsaker, kan det vara en bra idé att införskaffa en juicepress, mixer och matberedare. Man kan göra många spännande och goda rätter med dessa. Har du brist på inspiration finns det mycket att läsa och inspireras av på internet. Gör du juice eller smoothies bör du komma ihåg att ”tugga” även dessa, så att de blandas med enzymerna i munnen.

Var uppmärksam på vad din matsmältning talar om för dig före och efter maten, och känna efter var dina eventuella obalanser sitter. Det kan vara ett sätt att nå ett mycket bättre välbefinnande i vardagen.

Riktigt bra matsmältning!

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.